Bolda :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Bolda
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bolda
Comună:Beltiug
Județ:Satu Mare
Adresa:strada Principală nr. 31
Cod poștal:447041
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiammsm.ro, www.comunaBeltiug.ro, www.cjSM.ro, www.prefecturaSatuMare.ro
Preot:Ardelean Ovidiu
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1786.
Biserica din Bolda datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a fost adusă aici în secolul al XIX-lea din satul vecin, Socond, mutarea bisericilor de lemn fiind o practică des întâlnită
Alte informații:Pe partea vestică a bisericii se află intrarea. Prispa are patru stâlpi de susținere și o piatră de moară sub partea de nord, slujind aceluiași scop. Din prispă se urcă în cafas și la cele două clopote. Deasupra galeriei clopotelor, cu câte două ferestre pe fiecare parte, se află coiful cu baza octogonală, iar din mijlocul acestuia se înalță fleșa. De-o parte și de alta a turnului se află două turnulețe mici pe marginile bisericii, spre apus. Turnul și acoperișul sunt învelite cu șindrilă, iar pereții, din bârne orizontale, sunt văruiți. Cele patru ferestre ale bisericii sunt plasate două în naos și două în absida altarului, absidă de formă hexagonală. Deosebită este masa sfântului altar, cu piciorul cioplit în bardă și cu o bază decorată cu motivul funiei și linii orizontale. Pictura iconostasului, bine păstrată, este executată în manieră bizantină tradițională, datând din secolul al XVIII-lea. Ușile împărătești, mai noi, sunt pictate în maniera apuseană de la începutul secolului trecut și ni-i înfățișează pe arhanghelii Mihail și Gavril, sărbătoarea acestora fiind, probabil, fostul hram al bisericii. În mijlocul bolții cilindrice se află un policandru din lemn sculptat care poate fi urcat sau coborât cu ajutorul unui scripete. Biserica a avut câteva cărți vechi de cult și icoane pe sticlă de la Nicula, dintre care se mai păstrează două: „Maica Domnului cu Pruncul în brațe”, încadrată într-un chenar cu motive vegetale, și „Sfânta Treime”. Există, de asemenea, aici două cruci de binecuvântare de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Toaca mecanică este încă una din mândriile bisericii, care are însă nevoie de restaurare pentru a nu se pierde această fărâmă de simplitate și credință. . .
Filie a Parohiei Beltiug.
Cod Monument:SM-II-m-B-05270
Nr. vizualizări:2868
Data ultimei vizualizări:2021-06-12 13:18:20
Data ultimei actualizări:2015-02-12 04:26:39
Data încărcării pe sit:2006-05-02 17:40:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-13
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 169

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș