Boroaia :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Boroaia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Boroaia
Comună:Boroaia
Județ:Suceava
Adresa:în cimitir
Cod poștal:727040
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, Boroaia.uv.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Georgel Maxim
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construita in jur de 1808.
Biserica este construita din lemn.
• Intrarea in pridvor se face prin partea de miaza-zi printr-o usa din lemn de brad, în tablii, cu doua canate si cu dimensiunile 1. 90 si 1. 09 m. Adâncimea pridvorului este de 2. 60 m , latimea de 2 m si înaltimea de 2. 70. Lumina intra printr-o fereastra dreptunghiulara simpla, cu gratii de fier. Pardoseala si pafonul pridvorului, sunt din scânduri vopsite în gris.
• Din pridvor, cu ajutorul unei scari drepte prevazute cu noua trepte, se face urcarea la Cafas, printr-o usa. Cafasul este în forma semihexagonala sprijinit pe stâlpi.
• Din Cafas se face urcarea în Clopotnita, care se gaseste în una din cele trei turle ale bisericii. Ea are forma unei prime cu baza octogonala. Pe cele patru clopote nu se gaseste nici o inscriptie cu exceptia unuia mijlociu, pe care este inserat anul 1806.
• Din Pridvor se trece în pronaos printr-o usa de lemn de brad. Fundul pronaosului este poligonal si luminat printr-o fereastra simpla.
• Trecerea din Pronaos în Naos se face printr-un fel de perete din grinyi, având la mijloc o deschizatura în forma de arc. Pardoseala si plafonul sunt facute din scânduri si vopsite în gris. Naosul este luminat pe parti cu ajutorul a doua ferestre.
• Altarul semipoligonal, are adâncimea de 4. 70 m, latimea de 4. 80. are câte o nisa pe parti cu înaltimea de 3. 50 m, latimea 1. 20 m si adâncimea de 1 m. altarul este luminat cu ajutorul unei ferestre, asezata în partea de rasarit cu dimensiunile 1. 10 m si 0. 80 m.
Sculptura si pictura
Biserica nu are elemente sculpturale de valoare exceptionala. Atât catapeteasma cât si mobilierul poseda elementele obisnuite, ale tuturor bisericilor, a caror zidire a fost efectuata în epoca de decadenta a arhitecturii românesti. Corpul bisericii nu este pictat, exceptie de la aceasta face numai altarul. Pictura altarului este fresca în apa, bine executata, care desi veche, totusi, se mentine. Vechile icoane ale Bisericii au fost pictate de Kiril Zugravul.
Artele minore
În altar se mai gasesc patru evanghelii. Una legata în plus, având aplicate la colturi placi de argint, reprezentând pe cei patru evanghelisti. Ea a fost donata în 1938 de locuitorul Gheorghe Roman. A doua evanghelie legata tot în plus cu imitatie de email, a fost donata în 1985 de Vasile Cotovaru. A treia evanghelie este legata din piele. A patra evanghelie si cea mai importanta este scrisa cu caractere chirilice si editata de Tipografia Mânastirii Neamtului în anul 1329.
Cu toate reparatiile ce a fost nevoie sa le sufere, biserica si-a pastrat totusi neschimbat aspectul ei de la întemeiere. În anul 1925, a suferit o reparatie radicala, facându-ise din nou acoperamântul cu dranita. În anul 1927, a fost vopsita în interior, pictura altarului a fost lasata intacta.
Alte informații:Biserica de lemn din Boroaia are patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Intrarea se face printr-o ușă din lemn de brad aflată pe partea sudică a bisericii. Ușa are două canate și dimensiunile de 1. 90 x 1. 09 m.
Pridvorul are lungimea de 2. 60 m, lățimea de 2 m și înălțimea de 2. 70 m. Are podeaua și plafonul din scânduri și este luminat printr-o fereastră dreptunghiulară simplă, cu gratii de fier. Din pridvor, se urcă printr-o scară în cafas, printr-o ușă. Din cafas se urcă în clopotnița octogonală aflată în una dintre cele trei turle ale bisericii [4]. În clopotniță se află patru clopote, unul dintre ele având inscripționat pe el anul 1806.
În pronaos se intră printr-o ușă de lemn de brad. Pronaosul are partea vestică de formă poligonală, fiind luminat printr-o fereastră simplă. Între pronaos și naos se află un perete din grinzi, având la mijloc o deschizătură în formă de arc. Pe pereții laterali ai naosului se află două ferestre.
Absida altarului are o formă semipoligonală, cu dimensiunile de 4. 70 m x 4. 80 m. Altarul este luminat printr-o fereastră, aflată în partea de est și având dimensiunile de 1. 10 m x 0. 80 m. Pictura altarului bisericii a fost realizată de către Kiril Zugravul, în tehnica frescă.
Biserica are în patrimoniul său patru evanghelii.
Cod Monument:SV-II-m-B-05499
Nr. vizualizări:4073
Data ultimei vizualizări:2021-09-20 09:40:23
Data ultimei actualizări:2018-10-05 12:28:45
Data încărcării pe sit:2006-05-03 16:43:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-17
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 137

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu