Boscoteni :: Biserica Schimbarea la Fata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Schimbarea la Față
Boscoteni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Boscoteni
Comună:Frumușica
Județ:Botoșani
Cod poștal:717161
Telefon :0743... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:boscoteni.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulHarlau.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaFrumusica.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Ionuț Găină
Hram:Schimbarea la Față
Detalii:Biserica a fost ctitorită de mult hulitorul tăietor de boieri, Alexandru Lăpușneanu.
Se pare că acestuia i-a plăcut să-și lege numele, mai mult decât înaintașilor săi, de lucruri mai simple și mai puțin costisitoare. Așa se face că pe lângă mănăstirile de mari proporții ca Slatina, Bistrița și Pângărați și adăugirilor și refacerilor de la Rădăuți, „Sf. Dumitru”- Suceava, Putna și Liov, cunoscute oamenilor de știință mai dedemult, s-au adăugat la activul său și altele mai modeste ca Mănăstirea de la Greci, schitul Zosin și Mănăstirea de pe Vale de la Vânătorii Bistriței, identificate de cercetătorul Alexandru I. Gonța. În rândul acestora se înscrie și fostul schit Unsa.
Multe date despre acest schit le aflăm din multe cărți domnești precum și din litigiile apărute între Pahomie Krupenschi și ceilalți boieri din împrejurimi.
Acest schit a suferit multe neajunsuri și prădălniciuni ale turcilor și tătarilor precum este relatat într-o inscripție de pe un Penticostar de la biserica Feredeni (iunie 1788) .
În anul 1778, tot ce mai rămăsese din ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu, era într-o stare dezastruoasă. Sîrbul Teodosie, nacialnicul Schitului, care își luase angajamentul că va reface biserica, nu numai că nu-și dădea nici un interes, dar și bruma de avere o risipea în interese personale.
Nr. vizualizări:2419
Data ultimei vizualizări:2021-10-21 21:32:27
Data ultimei actualizări:2013-12-26 11:41:33
Data încărcării pe sit:2006-05-04 19:00:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0