Iasi :: Biserica Barnovschi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Barnovschi
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Barnovschi nr. 26
Cod poștal:700400
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Nechifor Dumitru
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Miron Barnovschi a inceput zidirea manastirii in 1627, iar in anul decapitarii sale (1633) lucrarile nu erau pe deplin terminate, dupa cum rezulta din testamentul sau. Ctitorul era un om foarte evlavios. Postelnicul Toma Cantacuzino isi amintea ca “in multe nopti l-au zarit pe la miazanoapte ingenunchiatu inaintea icoanei, la ruga, cu mare osardie”. Chiar inainte de a fi ispravita ctitoria sa, in 1628, Barnovschi a inchinat-o la “sfanta si marea biserica din cetatea Ierusalimuluiunde este inceputul si capul si intarirea credintei noastre”. In pomelicul manastirii (1835) , pe langa domnii Moldovei care au sprijinit biserica, sunt trecute numele a 19 patriarhi din Orientul ortodox. Unii dintre ei au fost gazduiti de manastire si chiar au oficiat slujbe in acest sfant locas.
Dorinta testamentara a lui barnovschi a fost de a fi inhumat la Dragomirna, manastire pe care el a terminat-o. Fiind executat de turci, la Istambul, trupul sau nu a mai putut siadus decat mai tarziu, de catre Vasile Lupu, fostul sau adversary, fiind depus, dupa marturia lui Paul de Alep, la manastirea Barnovschi, unde se pastra si originalul testamentului sau. Sapaturile arheologice din 1998 au dat la iveala o cripta boltita, din caramida, amplasata in mijlocul noaosului, sub pardoseala, continand niste oseminte care ar putea sa fie ale lui Miron Barnovschi.
Calatorul antiohian amintit scria ca in naos a vazut portretul ctitorului, Calare pe un cal alb, aparitie cu totul neobisnuita in icografia bisericilor moldovenesti. Se povesteste ca in momentul decapitarii lui Barnovschi, la Constantinopol, in acest portret votiv s-ar fi produs o fisura adanca.
Se zice ca aici ar fi fost ingropati hatmanul Velicico Costin si cronicarul Nicolae Costin, precum si Iordache Cantacuzino spatarul, rude ale voievodului.
Alte informații:Pictura interioara a bisericii este tarzie, datand din 1880. Dintre icoanele vechi pastrate se remarca cea a mantuitorului Iisus Hristos, din catapeteasma, zugravita in 1676, a Sf. Nicolae si icoana de hram, Adormirea Maicii Domnului, precum si o ferecatura in argint de dimensiuni mai reduse, a icoanei Sf. Ana.
Nu se stie cat, din biserica aflata astazi in picioare, se mai pastreaza din zidirea originala a lui Barnovschi. Interventiile din anii 1786, 1836 si 1880, nu au adus doar mici modificari ci si refaceri. Pridvorul este, in mod sigur, un adios baroc, din secolul XVIII.
Cod Monument:IS-II-a-A-03907
Nr. vizualizări:22358
Data ultimei vizualizări:2024-07-16 12:15:44
Data ultimei actualizări:2006-02-09 10:24:38
Data încărcării pe sit:2006-02-09 10:24:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-07-30
Contor: 158

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu