Iasi :: Biserica Barboi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Bărboi
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:stradela Bărboi nr. 12
Cod poștal:700072
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Pe la inceputul veacului al XVII-lea (1611-1615) Ursu Barboi, boier din neamul Sturdzestilorsi mare voinic al Tarii de Jos, a ridicat o biserica in stilul obisnuit al bisericilor moldovenesti, cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel. De la 1669 devinde manastire, fiind inchinata manastirii Vatopedu de la Athos, pana in anul 1822.
Actulala biserica Barboi a fost construita intre anii 1841-1844, ctitor principal fiind atunci marele logofat Dimitrie Sturza. Lucrarile au fost conduse de arhitectul Andrei Karidis, ajutat de Athanasie si Georgie "din provincia Sisani".
La aceasta biserica a slujit diaconul ion Creanga, iar in casa parohiala a functionat in anul 1834, Institutul de educatia fetelor, infiintat de domnitorul Mihail Sturza.
Intre anii 1982-1986 s-au efectuat ample lucrari de restaurare, biserica fiin resfintita la 27 noiembrie 1988 de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist.
Alte informații:Aceasta este singura biserica din Iasi care are planul in cruce greaca, urmand stilul bisericilor athonite. Zidita din blocuri de piatra de talie alternand cu siruri de caramida, cu mici abside semicirculare in exterior, biserica are o turla centrala cu baza patrata, incadrata de patru turle mici, cu baze octogonale.
Intrarea in sfantul locas se face printr-un pridvor deschis, strajuit de cinci arcade sprijinite pe coloane cu capiteluri dorice.
Interiorul este foarte spatios, fiind impartit in 3 nave, una centrala si doua laterale, despartite intre ele prin ndoua randuri de cate patru coloane.
Monumentul are o eleganta aparte datorita armoniei desavarsite a arcelor: fiecare coloana naste un arc si incheie un altul. Coloanele din marmura de Carrara au la partea superioara capiteluri in stil corintic.
Catapeteasma din lemn sculptat si poleit cu aur, asemanatoare cu cea de la Golia, a fost realizata de Ilie Moldovan, originar din Basarabia. Icoanele catapetesmei se armonizeaza cu pictura influentata de stilul renascentist, stralucind in lumina generoasa care patrunde prin ferestre.
In partea dreapta a naosului se afla mormintele voievodului Ioan Sandu Sturza (primul domn pamantean, la 1822) si mauzoleul familiei sale, purtatoare de grija pentru biserica. de asemena, intr-o nisa de pe acelasi perete sudic au fost depuse osemintele lui Alecu Russo, poetul care a scris poemul "Cantarea Romaniei". Sub pardoseala bisericii au fost asezate osemintele din cimitirul care se afla odinioara in incinta.
Ansamblul arhitectonic de la Barboi cuprinde si turnul de la intrare, casa de apa si casa parohiala. Turnul inalt a fost zidit de Constantin, fiul lui Dimitrie Sturza, care a adus mesteri de la Padova, in amintirea anilor de studii petrecuti in stravechiul oras italian.
Cod Monument:IS-II-a-B-03730
Nr. vizualizări:33597
Data ultimei vizualizări:2024-11-03 01:45:48
Data ultimei actualizări:2005-11-24 00:35:52
Data încărcării pe sit:2005-11-24 00:35:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-01-31
Aparat: NIKON D40X
Contor: 221

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy