Bradet :: Biserica Sf. Ioan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan
Brădet
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Brădet
Comună:Buntești
Județ:Bihor
Adresa:nr. 129
Cod poștal:417116
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro, www.comunaBuntesti.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Hram:Sf. Ioan Gură de Aur
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn a fost ridicată în anul 1733. Aceasta este una dintre cele mai monumentale și desăvârșite realizări în arhitectura sacrală de lemn din Transilvania, ce a servit fără îndoială drept model bisericilor de lemn din Valea de Jos, Rieni și probabil multor altora din zonă, astăzi dispărute.
Începutul acestei biserici este fixat de o pisanie lungă peste intrarea în naos, care reține următoarele: "Ac[e]astă sf[â]tă și Dumnezăiască besearecă sau făcut în zilele pre luminatului împăratului al șasele Liopoldu Karliușu, meșterii carei au făcut beseareca aceasta în satu în Bră[de]tu au fost din ținutul Abrudului anume Măndruțul și cu Briciu Crăciun, iară mitropolitu au fost Vitănchie, mitropolit creștin, și toți br[ă]dăt[a]nii cu bătrăni și cu tineri sau nevoit cine cu ceau putut sau nevoit, de au făcut această sf[â]ntă Dumne[ze]iască besearecă, iară când au fost de la nașterea lui Hs văleat 1733, - iară de sar afla cineva nebun să găndească cu răotate asupra ac[est]ei sf[i]nte beseareci să slob[oa]ză pre [ea] foc sau altă străcăciune să fie afurisit și anaftema de trei 318 de părinți sf[i]nți din Nechie amin - scrisam e[u] popa Vasilie. Iară acel preut ce va sluji întru această sf[â]ntă besearecă să zică să le erte D[umne]zău păcatele meșterilor și tuturor cine au agiutat la sf[â]nta besearecă. "
Pe iconostas, în jurul ușii împărătești se poate citi parțial pisania lăsată de pictorul David Zugravu de la Cutea de Argeș: "Ani D[o]mnulu[i] 1750 sau zugrăvit David . . . nou făcut și sau zugrăvit fiind și . . . Pușla Ion și Po[pa] Mihai. Foarte tare au stăr[uit]. . . ".
Cod Monument:BH-II-m-A-01121
Nr. vizualizări:3616
Data ultimei vizualizări:2021-07-23 19:01:17
Data ultimei actualizări:2016-01-07 16:01:00
Data încărcării pe sit:2006-05-08 09:31:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 117

Vedere din lateral
Foto: Micheller János