Alba Iulia :: Biserica Invierea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Învierea Domnului
Alba Iulia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Alba Iulia
Județ:Alba
Adresa:strada Ștefan cel Mare nr. 1, cartier Cetate
Cod poștal:510054
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.apulum.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Învierea Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1769.
Biserica de lemn din Brăzești a fost strămutată în cartierul Cetate din municipiului Alba Iulia, fiind folosită ca biserică parohială. A fost adusă din localitatea Brăzești, sat aparținător orașului Baia de Arieș, județul Alba.
Alte informații:Fără prispă, după vechea tradiție, lăcașul înscrie un dreptunghi, cu absida decroșată (1, 12 m) , poligonală, cu cinci laturi. Acoperirea interioară este formată dintr-un tavan drept peste pronaos și din câte o boltă semicilindrică peste naos, retrasă de la linia pereților lungi, și peste altar, închisă spre est prin timpanul ce se reazimă pe suprafața de racordare cu conturul laturilor absidei. Dimensiuni: nava, 7, 94 m/6, 75 m, ale absidei: sud 1, 82 m, nord 1, 62 m; sud-est, nord-est 1, 56 m; est, 1, 60 m.
Învelitoarea de șiță, mai coborâtă peste absidă, este întreruptă asupra pronaosului, de o clopotniță cu două foișoare și coif. Meșterul a preluat și pentru consolele foișorului mare forma celor de la pereți, cu profile ce sugereaz㠄capul de cal”, marginea balustradelor fiind și ea decorată, în cea de jos regăsindu­-se frunza de iederă. Intrările lăcașului, cele de pe latura de sud, una pentru femei și alta pentru băabați, după un obicei arhaic, întâlnit și în alte zone ale Apusenilor, ca și aceea dintre pronaos și naos, (construind singura străpungere a peretelui) , au ancadramente bogat crestate, motivele, variate, fiind dominate de cele geometrice: unghiul, triunghiul, semicercul, dar mai ales frunza de iederă.
Din inscripțiile roase de vreme, s-au adunat, cu greutate, știrile că lăcașul a fost construit în 1769, iscusiții meșteri fiind: Panța, Simion și Popa Tavlu. Pe ancadamentul de sud, spre pronaos, din inscripția, grav avariată, se mai distinge: „. . . Panța, Simion și Popa Tavlu. . . ”; pe cel spre naos: „la anii 1769 martie 9 zile”; pe cel dintre pronaos și naos: „. . . Muncelu scris-­am eu popa Tavlu ot Rămeți, ctitorii pomenească Dumnezeu”.
Cod Monument:AB-II-m-A-00193
Nr. vizualizări:7279
Data ultimei vizualizări:2024-09-10 01:01:58
Data ultimei actualizări:2023-11-13 10:13:04
Data încărcării pe sit:2006-05-08 18:45:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-12-31
Contor: 234

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș