Brotuna :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Brotuna
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Brotuna
Comună:Vața de Jos
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337503
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaVataDeJos.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1870, deși, probabil, biserica are o vechime mult mai mare. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice, chiar dacă ar merita-o cu prisosință, pentru că această biserică, ca și multe alte biserici din zonă (Ociu, Basarabasa, Căzănești, Lunca, Bodești, Ionești, Tisa, Cristești, Țărmure) , adăpostește o foarte valoroasă pictură murală, atât cât s-a mai păstrat din ea datorită intemperiilor și trecerii timpului. Probabil că unul dintre motivele neincluderii ei sunt transformările și modificările care au intervenit de-a lungul timpului.
Alte informații:Biserica din satul Brotuna (atestat la 1436 sub nulele de Brothonya, C. Suciu, op. cit. V. I. p. 106) asezata pe un delut, domina asezarea si lunca Crisului Alb.
Forma de plan este dreptunghiulara, cu absida poligonala, nedecrosata, cu trei laturi. Intrarea dinspre vest este protejata de o prispa iar pe latura de sud, unde se afla o a doua intrare, s-a construit un umbrar, sprijinit pe stalpi din teava si invelit cu tabla zincata, loc unde se tin parastase si pomeni. Deasupra pronaosului se ridica o clopotnita, inalta si supla, din scandura, cu foisor, infundat cu scandura, avand cate doua ferestre pe fiecare parte, inchise si cu obloane din scandura. Flesa ascutita este invelita cu tabla iar acoperisul bisericii a fost invelit cu tigla.
A fost tencuita la exterior. Pictura murala interioara pe barne, realizata intre 1850-1866 a fost alterata de unele interventii ulterioare mai putin competente.
Nr. vizualizări:20956
Data ultimei vizualizări:2022-01-22 10:17:45
Data ultimei actualizări:2018-11-29 11:54:18
Data încărcării pe sit:2006-05-09 16:00:48
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2012-09-17)
Nici nu ma mir ca nu a fost trecuta pe noua lista a monumentelor istorice! Uitati-va ce usi de intrare au fost montate ! La fel si ferestruicile laterlale si din spatele absidei altarului sunt din termopan!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-21
Contor: 169

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș