Bucesti :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Bucești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bucești
Comună:Ivești
Județ:Galați
Cod poștal:807171
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.comunaIvestiPrimar.ro, www.cjGalati.ro, www.prefecturaGalati.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Construită în jur de 1887-1890.
Alte informații:BUCESTII – intr-o prima varianta de „traducere” ar veni de la BUCUR sau BUCEA, intemeietor de sat. O alta varianta porneste de la faptul ca in perioada feudala cand din cauza deselor preumblari ale turcilor si tatarilor, vechii ivesteni au fugit in „Balta” (Lunca comuna a Siretului si a Barladului) , pe niste grinduri din vechea padure de lunca – CUHALM- la acele vremuri acoperind intreaga lunca (azi doar langa albia Siretului) , parasind terasa si drumul (actual D. N 25 ce apare pe hartiile grecesti inca din sec I i. H ) se gaseau in stanga raului Barlad. Din noua vatra de locuire din Balta, locuitorii aveau posibilitatea „sa vada” cine circula pe vechiul drum, dar nu erau vazuti de catre migratori. Aici, in vatra sateasca din „Balta” in mijlocul satului erau 2stejari uriasi batrani numiti sloveneste „BUC” „BUCI” (vezi, „BUCOVINA” = Tara de „Fagi”) care serveau ca puncte de observatie catre actualul D. N 25, servea ca loc pentru „hora satului” si ca loc in care se tineau cele mai importante adunari obstesti. Acei, „homini bani et veterani” („oamenii buni si batrani”) judecau princinile intre diversi sateni conform lui, „jus valachicum” (se citeste „ius valahicum”) si inseamna Legea Valahica, Legea Romaneasca sau Legea Pamantenilor (in sens de „loc”) .
Exista si o varianta tot orala mitica cum ca numele Bucestilor ar putea veni de la un cioban BUCEGIA venit pe la noi cu oile in transhumanta din partile Muntilor Bucegi.
Nr. vizualizări:2216
Data ultimei vizualizări:2021-04-11 12:47:46
Data ultimei actualizări:2014-07-28 11:21:44
Data încărcării pe sit:2006-05-09 19:46:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-11-06
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View