Bucsoaia :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Bucșoaia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bucșoaia
Comună:Frasin
Județ:Suceava
Adresa:ulița Bisericii
Cod poștal:727246
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @biserica-bucsoaia.ro
Adresa web Biserica:www.biserica-bucsoaia.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro
www.primariaOrasuluiFrasin.ro
www.cjSuceava.ro
www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Goras Pavel
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril,
Detalii:Până în anul 1860 când s-a terminat construcția bisericii și s-a sfințit, parohia Bucșoaia aparținea de parohia Voroneț , urmașă a Mănăstirii Voroneț. Preotul Mihai Muntean care a păstorit 10 ani la Voroneț s-a îngrijit de construirea bisericii din Bucșoaia unde a mai păstorit 7 ani.
Biserica a fost dăruită de credincioșii din parohia Capu Satului Câmpulung pentru credincioșii din Frasin – Bucșoaia și reconstruită pe actualul amplasament in anul 1854.
Arhitectura bisericii este în formă de cruce construită din bârne așezate în trepte, respectiv în coadă de rândunică, care sub streașină formează un fel de capiteluri.
Biserica are cupolă centrală si două cupole laterale. Lungimea bisericii este de 24 metri iar lățimea de 13metri, înălțimea de 15 metri până la turn, respectiv 25 de metri până la crucea de pe turnul cupolei .
Începând cu anul 1989 când la Bucșoaia a fost mutat preotul Goraș Pavel biserica a suferit multe restaurări. A fost tencuită în interior și pictată în tehnica fresco de pictorii Matei Gheorghe si Matei Mihai fii ai satului, s-a înlocuit mobilierul vechi cu unul nou, s-a reconstituit catapeteasma și s-a introdus gazul metan cu centrală termică pentru încălzire pe timp de iarnă. În exterior a fost tencuită și lucrată fațada în praf de piatră cu decorațiuni .
În 10 iulie 1993 biserica a fost resfințită de I. P. S. Pimen Suceveanul înconjurat de un mare sobor de preoți în mijlocul a foarte mulți credincioși din toate parohiile vecine dar și de pe toată Valea Suhei.
În anul 2004 lângă biserică a fost construit un praznicar cu toate utilitățile pentru săvârșirea praznicelor pentru cei trecuti la cela vesnice dar și unde se săvârșesc slujbele pentru pomenirea morților în timpul postului mare.
În anul 2005 în cimitirul parohiei a fost construită o clopotniță și două clopote noi, un adăpost pentru credincioși pentru vreme rea dar și o magazie pentru prapuri. Cimitirul parohial a fost extins cu 0, 50 ha.
În anul 2010 s-a finalizat schimbarea acoperișului bisericii fiind acoperita cu tablă tip lindab. In curtea bisericii a fost stramutata o casa batraneasca cu o vechime de 140 ani care a fost amenajata ca si muzeu.
Toate aceste reparații în decursul anilor s-au făcut doar cu osteneala și cheltuiala credincioșilor din satul Bucșoaia niciodată nu s-a apelat la credincioși din alte parohii. Parohia Bucșoaia este formată din 407 familii, oameni credincioși și vrednici care țin la credința strămoșească la tradițiile și obiceiurile bucovinene.
Tradiția spune că denumirea satului este legată de trecerea prin Bucșoaia a domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt spre Mănăstirea Voroneț iar de la carul domnesc a căzut o bucșă care a încăput pe piciorul unei oi, care găsită apoi a dat denumirea satului.
În decursul anilor la biserica satului au slujit un numar de 19 preoti, ultimii fiind pr. Iacoban Constantin timp de 32 de ani, pr. Puzariuc Dumitru 8 ani până în anul 1989, iar din acest an până în prezent slujește pr. Goras Pavel.
Casa parohială se află peste drum de școală, a fost construită în anul 1910 in vremea pr. Dumitru Popescu iar în periada 1991-1992 a fost renovată în totalitate.
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Sit)
Știri despre biserică:

»  IPS Pimen a resfințit Biserica Parohiei Bucșoaia (Video) (2017-06-13)

 Închide 

IPS Pimen a resfințit Biserica Parohiei Bucșoaia (Video)

[2017-06-13]
de Gheorghe Anghel

Resfințirea Parohiei Bucșoaia
În Duminica Tuturor Sfinților, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a resfințit Biserica parohiei Bucșoaia, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, Suceava. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată de Chiriarhul locului.
Așteptat cu flori de copiii parohiei îmbrăcați în costume naționale, IPS Părinte Pimen a fost întâmpinat de soborul de preoți și diaconi, precum și de mulți închinători.După resfintire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în față bisericii; răspunsurile liturgice au fost date de corul satului care a împlinit 6 o de ani de existența, informează Doina Ciobanu, Reporter Trinitas TV.
Cu acest prilej, Ierarhul a hirotesit iconom stavrofor pe pr. paroh Andrei Goras.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1490, Ultimul acces: 2019-02-16 22:42:53


Nr. vizualizări:4703
Data ultimei vizualizări:2019-02-16 22:42:53
Data actualizare:2018-10-08 12:02:31
Data încărcării:2006-05-09 20:52:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0