Seleus :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Seleuș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Seleuș
Comună:Seleuș
Județ:Arad
Adresa:nr. 421
Cod poștal:317290
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-ineu, www.episcopiaaradului.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Ștefăniță Muț
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:In anul 1745 a fost sfintita biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Ctitorul bisericii este preotul Simion Horga, tatal cunoscutului iluminist Nicolae Horga Popovici, si care functiona in parohia Seleus din 24 iunie 1743. In primii ani a celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, datorita vechimii si pentru ca era mult prea mica in urma sporului demografic inregistrat, se impunea edificarea unui alt locas de cult. La 18 iulie 1857 este inregistrat raportul preturii plasei Pancota catre autoritatile Comitatului Arad prin care se sustine cererea seleusenilor pentru edificarea unei noi biserici. Abia in anul 1870 biserica seleusenilor de lemn este inlocuita cu actuala de zid care poarta hramul celei vechi. Pana in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea in hotarul Seleusului a existat o asezare, astazi disparuta, Cigherel, care in 1726 avea o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli". La 30 iunie 1768, parohia primeste aprobarea autoritatilor pentru a-si construi o noua biserica. In anul 1855 biserica de lemn exista satul nefiind inca alipit Seleusului.
Alte informații:In 1755, parohia numara 58 de case, iar preotii slujitori erau Simion si Gligor Popovici, ajutati de diaconul Mihai Popovici.
Știri despre biserică:

»  Cerc pastoral-misionar la Parohia Seleuș, Protopopiatul Ineu (2016-05-16)

 Închide 

Cerc pastoral-misionar la Parohia Seleuș, Protopopiatul Ineu

[2016-05-16]
de Robert Nicolae

DSC00971
În Duminica a III-a după Paști, numită și a Mironosițelor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, preoții din cadrul Cercului Pastoral misionar Ineu, s-au întrunit la Parohia Seleuș din Protopopiatul Ineu.
Întâlnirea pastoral-misionară s-a desfășurat sub coordonarea Părintelui Călin Negruț de la Parohia Gurba și a debutat în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, unde un sobor de 20 de slujitori ai altarului, preoți și diacon, sub protia Părintelui Adrian Zaha, Protopopul Ineului, au săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru credincioșii veniți în număr mare la acest eveniment.
La finalul slujbei, Părintele Protopop a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat importanța femeilor în ortodoxie, rostul și rolul femeii în biserică, subliniind că acestea dau dovadă de tărie în credință, de curaj, trăiesc mai profund viață spirituală, ca unele care au darul de a aduce viața.
În cea de-a doua parte a serii, Părintele Ioan Mircea Oală de la Parohia Șicula, în conformitate cu tematica anului omagial, a prezentat următoarele teme:
„Creșterea copiilor în iubire de Dumnezeu”, în care a arătat importanța virtuții teologice a iubirii în educația tinerilor din punct de vedere religios – moral, în mediul familial, școlar și bisericesc, care trebuie să conlucreze pentru dezvoltarea armonioasă a sufletelor celor tineri, pentru a propăși din treaptă în treaptă pe scara urcușului duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.
„Sfântul Ierarh Antim Ivireanul ca model pentru cei tineri”, precizând faptul că tinerii de astăzi au nevoie de modele vrednice de urmat, reliefând chipul vrednicului Ierarh și Martir Antim Ivireanul, arătând și aspectele prin care copiii pot să-l aibă ca model în viața lor, atât în latura profesională, a învățăturilor lui, cât și în apropierea lor de Dumnezeu și de semeni.
La rândul său, Pr. Paroh Ștefăniță Muț, a prezentat un referat cu tema „Problema crizei contemporane de identitate și orientare în rândul tinerilor. Soluții”. În cadrul referatului părintele a încercat să identifice greutățile cu care se confruntă tinerii referitor la identitatea de neam și religie, la relativizarea valorilor din zilele noastre, dar totodată a căutat și câteva soluții pentru a putea depăși aceste situații, subliniind că revenirea la valorile tradiționale se poate face prin apropierea tinerilor de biserică, de frumosul specific ortodox al cântărilor, a jocului popular, a obiceiurilor pascale, a traiului într-o atmosferă de comunitate și comuniune cu Hristos.
În continuare, au urmat discuții pe temele propuse, subliniindu-se faptul că preoții sunt cei care trebuie să realizeze apropierea de Hristos, că suntem chemați a înțelege marea misiune culturală, socială și națională pe care o avem și în rândul tinerilor de astăzi.
Părintele Paroh Ștefăniță Muț a mulțumit tuturor preoților, precum și credincioșilor care au fost prezenți la această activitate, întrunirea încheindu-se prin participarea la o agapă frățească oferită de parohia gazdă, la Centrul Social Misionar „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1614, Ultimul acces: 2020-09-26 06:02:00

»  Concert de colinde în biserica din Seleuș, Protopopiatul Ineu (2010-12-09)

 Închide 

Concert de colinde în biserica din Seleuș, Protopopiatul Ineu

[2010-12-09]
La biserica ortodoxă din Seleuș, Protopopiatul Ineu, în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, s-a desfășurat concertul de colinde „Colindăm Domnului Bun”, în prezența a aproape 400 de credincioși, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
Au participat grupuri de colindători copii și tineri precum și coruri bisericești din Arhiepiscopia Aradului. Programul a început la ora 17:00 cu slujba Vecerniei cu Litie a Sfântului Ierarh Nicolae, cu participarea preacuviosului părinte stareț Ilarion Tăucean, a părintelui Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredeu și a părintelui Marius Leucuța de la Parohia Sălăjeni și a parohului din Seleuș.
După terminarea slujbei Vecerniei, Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului a ajuns în mijlocul credincioșilor, moment care a marcat deschiderea concertului de colinde. Astfel, în deschidere a colindat grupul de copii din Parohia Seleuș instruiți de învățătoarele Ancuța Dopșa și Diana Curta și profesorul de religie Teodor Tudur, interpretând colindele: "Moș Crăciun" și "Astăzi S-a născut Hristos". A urmat apoi grupul de tineri colindători din Parohia Pâncota, conduși de către doamna profesoară de religie Adina Neagoe, care a interpretat colindele: "Iată vin colindători", "La Vifleem colo-n jos" și "Viflaime, Viflaime".
Grupul de colindători din Parohia Sălăjeni condus de doamna profesoară Amalia Leucuta a încântat asistența prin colindele: "Domn, Domn să-nălțăm", "Viflaime, Viflaime" și "Dimineața lui Crăciun". A urmat grupul tinerilor colindători din Seleuș dirijat pe rând de trei tineri: Ramona Stepan, Gheorghe Juc și Bianca Bordea, care au cântat colindele: "Doamne, a Tale cuvinte", "Steaua sus răsare" și "La Vifleem colo-n jos".
Concertul a continuat cu participarea corurilor bisericești și a grupurilor vocale din arhiepiscopie. Corul "Ioan Vidu" al Bisericii ortodoxe Seleuș, dirijat de Radu Tămaș, a adus colinde armonizate pe patru voci. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită prin participarea grupului vocal "Podgorenii" din Șiria care promovează și scoate la lumină creațiile și culegerile de colinde ale compozitorului Emil Monția. O participare de excepție a constituit-o prezența Corului Seminarului Teologic Liceal din Arad, dirijat de sufletul acestuia, diac. Ardelean Tiberiu. Cei 33 de tineri seminariști au încântat auditoriul cu colinde deosebite. De altfel, părintele diacon a fost distins cu premiul pentru cel mai bun dirijor din cuprinsul Patriarhiei Române, actualmente fiind cel care conduce cu înalt profesionalism și corala preoților din Arhiepiscopia Aradului.
În încheierea concertului, grupul „Quartet” al preoților din Protopopiatele Sebiș și Ineu, înființat în anul 2002, a interpretat câteva colinde. Este primul grup de acest gen din Arhiepiscopia Aradului, care este compus din patru preoți: protopop Beni Ioja (Sebiș), pr. Radu Bătrân (Dezna), pr. Mercea Cătălin Rus (Prăjești) și pr. Petru Ursulescu (Seleuș).
Au fost expuse și câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe sticlă pictate de copiii și tinerii de la bisericile din Seleuș și Pâncota, îndrumați de profesoara de religie Adina Neagoe. În final, toată suflarea a intonat la unison cea mai cunoscută colindă: "O, ce veste minunată!" și s-au oferit daruri de Moș Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3545, Ultimul acces: 2020-09-26 06:02:00


Nr. vizualizări:3368
Data ultimei vizualizări:2020-09-26 06:02:00
Data actualizare:2017-08-25 09:49:15
Data încărcării:2005-04-19 08:18:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:Nelu_Pozaru: 2, virtualarad.net: 1, Constantin Banciu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-05-11
Aparat: NIKON E8800
Contor: 130

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-06-06
Contor: 30

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-05-12
Contor: 58

Printre copaci
Foto: virtualarad.net

Data: 2013-06-06
Contor: 25

În lungul strazii
Foto: Nelu_Pozaru