Covasint :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Covăsinț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Covăsinț
Comună:Covăsinț
Județ:Arad
Cod poștal:317090
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.episcopiaaradului.ro, www.covasint.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Blaj Mihai Octavian
Hram:Pogorârea Sf. Duh
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Date despre vechea biserica parohiala avem din 1755. Aceasta era din piatra cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh" si aflam ca a fost sfintita in 1734.
In 1779 este zidita actuala biserica cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh" si a fost sfintita de episcopul Pavel Avacumovici.
Știri despre biserică:

»  Ediția a VII-a a Festivalului Românilor de Pretutindeni, la Covăsânț – Arad (2016-08-23)

 Închide 

Ediția a VII-a a Festivalului Românilor de Pretutindeni, la Covăsânț – Arad

[2016-08-23]
de Andrei Pau

DSC_0267
Peste 1.500 de spectatori au fost prezenți duminică, 21 august 2016, la Festivalul Românilor de Pretutindeni organizat în satul Covăsânț din județul Arad.
La acest eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Român Ortodox din Ungaria. Spectacolul s-a desfășurat într-un spațiu special amenajat de Parohia Covăsânț intitulat Tabăra Ortodoxă de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești, notează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La eveniment au participat 100 de artiști, dansatori și cântăreți, de diferite vârste, care au reprezentat pe românii din jurul granițelor, pe cei din localitate și din județul Arad. Programul festivalului a cuprins dansuri și cântece populare, oferite de formații artistice din Basarabia (Ansamblul de tineret „Hora Horița” din Chișinău), din Serbia (din Timocul de Răsărit de la Lubnița, dar și din Banatul Istoric, de la Voivodina), din Bulgaria (Ansamblul „Veselie” din Vidin), cele trei formații de dansatori din Covăsânț (copii, tineri și profesioniști), Fanfara Sunetul Aradului, Orchestra Rapsozii Zarandului și renumitul taragotist Petrică Pașca, din Arad, având ca invitați de onoare și pe soliștii Tudor Furdui Iancu și Ovidiu Homorodean.
Ca de fiecare dată, artiștii români din jurul granițelor au venit la Covăsânț de vineri, 19 august 2016. Aceștia au participat la slujba duminicală în biserica satului. După slujbă au urcat în procesiune, îmbrăcați în costume populare și având în frunte icoana și tricolorul românesc. Traseul a pornit de la biserică din sat și s-a încheiat la scena festivă din cadrul Taberei Ortodoxe de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești. Între noutățile Festivalului s-a numărat și reînvierea obiceiului Călușarului, care a fost însușit de copii și tineri din Covăsânț de la cei doi cantori de 84 de ani, ai bisericii.
Festivalul, care se desfășoară anual, a fost organizat de Parohia Covăsânț împreună cu Asociația Păstrătorii Tradițiilor Covăsânț, având și sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe Român, al Consiliului Județean Arad, al Centrului Cultural Județean Arad și al Arhiepiscopiei Aradului. Între oficialitățile care au mai luat parte la acest eveniment s-au numărat Adrian Lemeni, profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București și fost Secretar de Stat pentru Culte, Domnul Deputat de Arad Dorel Căprar, Ramona Lile, Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, reprezentanți ai Universității Vasile Goldiș din Arad, Bîlcea Ovidiu-Sergiu și Doamna Boghicevici Claudia, Vicepreședinți ai Consiliului Județean Arad și Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului Foaia Românească din Giula (Ungaria).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1116, Ultimul acces: 2020-09-27 08:10:47

»  Eveniment cultural la Covăsânț (2016-07-11)

 Închide 

Eveniment cultural la Covăsânț

[2016-07-11]
de Gheorghe Anghel

13567290_292952267718377_194607285437234512_n
Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc duminică, 10 iulie 2016, cea de-a treia ediție a Festivalului Minorităților din Covăsânț, informează protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Eparhiei. Evenimentul din acest an a fost organizat de către Parohia Ortodoxă Covâsânț și Asociația Păstrătorii Tradițiilor Românești din Covăsânț, în colaborare cu Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad.
Festivalul s-a desfășurat la Tabăra Ortodoxă de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești a Parohiei Ortodoxe din Covăsânț începând cu ora 14:00.
Pe scenă au evoluat formații aparținând minorităților evreiești, slovace, sârbe și maghiare din județul Arad, Grupul Daniel’s Brothers – Comunitatea maghiară din Ghioroc și Păstrătorii Tradițiilor – Parohia Ortodoxă Covăsânț, care au prezentat cântece și dansuri tradiționale din Podgoria Aradului.
Scopul acestui festival este ca minoritățile să fie cunoscute și prin cântece, obiceiuri și dansuri populare tradiționale, încadrându-se într-o manifestare culturală complexă. De asemenea se dorește să se accentueze buna înțelegere între românii din județul Arad și minorități, indiferent de etnie, având un singur scop, acela de a asigura un climat de pace și de bună conviețuire între aceștia, a precizat pr. Iustin Popovici.
Invitat de onoare a fost interpretul de muzică populară Pera Teodorovici acompaniat de formația de tamburași.
În alocuțiunea rostită cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a apreciat talentul tinerilor participanți și a amintit despre bunele relații interetnice și interculturale existente dintotdeauna în această parte a țării. La final i-a felicitat pe organizatori și pe toți tinerii participanți.
Domnul Ionel Schlesinger, președintele Comunității evreiești din Arad, a apreciat climatul de pace și respectarea valorilor comunităților etnice din această parte a țării pe care-l oferă Biserica sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei.
Părintele paroh Octavian Blaj a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei precum și tuturor participanților la acest eveniment și a menționat faptul că municipiul Arad, cât și întregul județ, trebuie privite ca o bogată moștenire culturală întrucât fiecare etnie a contribuit la arhitectura, promovarea valorilor culturale și chiar la dezvoltarea economică a acestei părți de țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1041, Ultimul acces: 2020-09-27 08:10:47

»  Festivalul Minorităților din localitatea arădeană Covăsânț, la a II-a ediție (2015-11-10)

 Închide 

Festivalul Minorităților din localitatea arădeană Covăsânț, la a II-a ediție

[2015-11-10]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și prin deosebita implicare a preotului paroh Mihai-Octavian Blaj, a avut loc duminică, 8 noiembrie 2015, cea de-a doua ediție a Festivalului Minorităților din Covăsânț. Evenimentul din acest an a fost organizat de către Parohia Ortodoxă Covâsânț și Asociația Păstrătorii Tradițiilor Românești din Covăsânț, în colaborare cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Primăria Comunei Covăsânț și Orchestra Rapsozii Zărandului, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Evenimentul s-a desfășurat la Tabăra Ortodoxă de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești a Parohiei Ortodoxe din Covăsânț începând cu ora 14:00.
Pe scenă au evoluat formații aparținând minorităților sârbe și maghiare din județul Arad, Grupul Daniel’s Brothers – Comunitatea maghiară din Ghioroc și Păstrătorii Tradițiilor – Parohia Ortodoxă Covăsânț, care au prezentat cântece și dansuri tradiționale din Podgoria Aradului.
Invitată de onoare a fost interpreta de muzică populară bănățeană Stana Stepănescu.
Scopul acestui festival este ca minoritățile să fie cunoscute și prin cântece, obiceiuri și dansuri populare tradiționale, încadrându-se într-o manifestare culturală complexă. De asemenea, se dorește să se accentueze buna înțelegere între românii din județul Arad și minorități, indiferent de etnie, având un singur scop, acela de a asigura un climat de pace și de bună conviețuire între aceștia.
De menționat faptul că acest spectacol a fost programat pentru data de 01 noiembrie însă a fost amânat datorită doliului național decretat de Guvernul României în zilele de 31 octombrie, 01 și 02 noiembrie a.c., pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv din capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1158, Ultimul acces: 2020-09-27 08:10:47

»  Festival al românilor de pretutindeni la Covăsânț, Protopopiatul Lipova (2010-07-26)

 Închide 

Festival al românilor de pretutindeni la Covăsânț, Protopopiatul Lipova

[2010-07-26]

Prima ediție a Festivalului de Tradiții și Cântece Patriotice ale Românilor de Pretutindeni, manifestare care încurajează păstrarea obiceiurilor moștenite de la strămoși, s-a desfășurat, duminică, 25 iulie 2010, în Tabăra ortodoxă de păstrare și conservare a tradițiilor românești, a parohiei Covăsînț, Protopopiatul Lipova din Arhiepiscopia Aradului, informează episcopiaaradului.ro.
Astfel, tineri, și nu numai, care trăiesc în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria, au fost protagoniștii unui spectacol și au demonstrat că spiritul românesc este păstrat și perpetuat și în afara granițelor țării.
Invitații din străinătate au avut parte de un program divers, din care nu a lipsit o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în cadrul unei vizite la mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul, vizitarea Catedralei arhiepiscopale Sfânta Treime din municipiul Arad, dar și întâlnirile cu credincioșii parohiei Covăsînț, prilej care toți vorbitorii de limbă română să se cunoască, să-și împărtășească impresii, să lege prietenii.
Duminică, 25 iulie, în prima parte a zilei, oaspeții de peste hotare au participat, alături de enoriași, la Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica ortodoxă din Covăsînț, de părintele paroh Mihai Blaj, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
După-amiaza festivalul românilor de pretutindeni a debutat cu parada portului popular, formațiile plecând în alai din fața Bisericii ortodoxe până la locul pregătit pentru spectacol, situate într-un peisaj mirific, la poalele dealurilor Podgoriei Aradului.
Participanții au fost întâmpinați cu un cuvânt de bun venit de către Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei care a evidențiat în primul rând folosul cultural și spiritual al festivalului, prilej al cunoașterii și cultivării credinței și datinilor strămoșești și a adresat felicitări și cuvinte de mulțumire protagoniștilor acestei manifestații de aleasă trăire românească, în mod special preotului paroh Mihai Blaj. Organizatorii au primit cuvinte de laudă și de la Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox al Românilor din Ungaria.
De asemenea părintele Ioan Armași, secretar în cadrul Departamentului de relații externe al Patriarhiei Române a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cuvinte de apreciere și bun-venit au fost adresate și de către oficialitățile județene și locale, prezente le eveniment.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2699, Ultimul acces: 2020-09-27 08:10:47


Nr. vizualizări:2637
Data ultimei vizualizări:2020-09-27 08:10:47
Data actualizare:2016-10-26 09:52:08
Data încărcării:2005-04-19 09:49:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Nelu_Pozaru: 2, PhotOrtodox.info: 2, virtualarad.net: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-06-06
Contor: 64

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-09-27
Contor: 94

Vedere de ansamblu
Foto: virtualarad.net

Data: 2013-06-06
Contor: 39

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-09-18
Contor: 66

Vedere din lateral
Foto: PhotOrtodox.info

Data: 2009-09-18
Contor: 80

Interior
Foto: PhotOrtodox.info