Bulzestii de Jos :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Bulzeștii de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bulzeștii de Jos
Comună:Bulzeștii de Sus
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337151
Persoană de contact :pr. Marin Marius
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaBulzestiiDeSus.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Marin Marius
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Este construită în anul 1852, cu cheltuiala obștii, în stil ardelenesc, din lemn de stejar pe fundație de piatră uscată. Are absidă, naos și pronaos, două pridvoare, unul în față și unul lateral, în partea de miazăzi, ambele deschise pe stâlpi cu parapeți din scânduri. Turla este înaltă și ascuțită. Învelitoarea de pe corpul bisericii a fost la început de șindrilă, iar în anul 1908 biserica a fost reparată, înlocuindu-se șindrila cu țiglă. Turla este învelită cu tablă zincată, nu se cunosc meșterii care au lucrat la construcția bisericii. Pardoseala în altar, naos și pronaos, precum și în cele două pridvoare este din scândură. Pereții interiori și exteriori sunt tencuiți cu mortar de var și spoiți cu lapte de var, nu a avut și nici nu are nici un fel de pictură, pereții sunt acoperiți cu icoane. Este declarată monument istoric.
Alte informații:Biserica construita in secolul al XVII-lea, infatisează aceeasi forma tipologica pe care o intalnim la bisericile din celelalte sate ale comunei: Bulzestii de Sus, Grohat, Tomnatic, Strauti, si anume, planul dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, cu o prispa adaugata pe latura de vest si un pridvor pe latura de sud, cu clopotnita supla, cu foisor deschis pe arcade si flesa cu baza patrata, inalta si subtire.
Lacasul a fost tencuit atat la exterior cat si la interior iar invelitoarea de sita a acoperisului a fost inlocuita, in ultimile decenii cu o invelitoare de tigla. Biserica este bine intretinuta si atent ingrijita.
Cod Monument:HD-II-m-B-03273
Nr. vizualizări:9789
Data ultimei vizualizări:2024-04-13 06:00:41
Data ultimei actualizări:2018-11-29 12:08:01
Data încărcării pe sit:2006-05-12 05:56:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 173

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș