Casin :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Cașin
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cașin
Comună:Cașin
Județ:Bacău
Cod poștal:607090
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro, www.epr.ro, www.primariaCasin.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Marius Cojocaru
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:CONSTRUITA DIN LEMN INAINTE DE ANUL 1796 PE LOCUL UNEI FOSTE PADURI DE STEJAR. ATESTATA LA 1809 CA FIIND SLUJITA DE PREOTII STEFAN GROZESCUL SI IOAN SENDROIUL.
NU A SUFERIT NICI O AVARIE DE-A LUNGUL VREMII.
FORMA SE INSCRIE CU ABSIDE LATERALE PENTAGONALE SI ABSIDA ALTARULUI PE TREI LATURI LA CARE S-A ADAUGAT ULTERIOR (1852) PRIDVORUL PE LATURA DE SUD, PRECUM SI DOUA BOLTI LATERALE, LA ALTAR, DISPUSE SIMETRIC.
PE TEMELIA DE PIATRA DE RAU, LIPITA CU LUT, CE IESE INAFARA CU 0, 40 METRI S-A FIXAT TALPA GROASA DE STEJAR. PERETII, DIN BARNE DISPUSE ORIZONTAL SI IMBRACATE CU LUT URMEAZA PLANUL TREFLAT AL BISERICII.
ACOPERISUL FRAGMENTAT IN PLANURI SI VOLUME ESTE MAI RAR INTALNIT LA BISERICILE BACAUANE. CELE DOUA APE IN PANTA RAPIDA ISI LARGESC UNGHIUL SPRE STREASINA, LARGIND-O IN ACEST FEL. LA CAPATUL COAMEI, DEASUPRA PRONAOSULUI SE AFLA TURNUL CLOPOTNITA, DIN BARNE INCHEIATE IN TAIETURA DREAPTA. ACOPERISUL SE PERSONALIZEAZA PRIN ELEMENTE DE CONSTRUCTIE ORIGINALE : FERESTRE SCULPTATE CU CHENAR IN FUNIE, COIFUL CU MARGINI EVAZATE ALE TURNULUI CLOPOTNITA.
PE CLOPOTUL MIC EXISTA INSCRIPTIA POSTELNICULUI ION NEGURA CU SOTIA ANICA (1805) SI PE ALT CLOPOT DE LA 1886 PREOT ION PASLARU.
ULTIMA PICTURA A CATAPETESMEI S-A FACUT LA 1852 IULIE 30 DE CATRE PICTORUL GHEORGHE GRAMA DIN TARGU OCNA.
ICOANA HRAMULUI BISERICII DATEAZA DEASEMENEA DE LA ANUL 1796.
CATAPETEASMA REPREZINTA O IMBINARE ARMONIOASA A FORMELOR SI ORNAMENATELOR SCULPTATE DIN LEMN SI APOI AURITE, CU CHENARE SI RAME CE SE CONJUGA INTRO SPLENDIDA REALIZARE ARTISTICA SPECIFICA STILULUI ‘’ BAROC MOLDOVENESC ‘’.
INTRE ANII 2006-2008 SUB COORDONAREA PREOTULUI PAROH MARIUS COJOCARU S-AU EFECTUAT MASIVE LUCRARI DE RESTAURARE (RESPECTANDU-SE FORMA INITIALA) , FIIND INNOITE : CLOPOTNITA, ACOPERISUL DIN DRANITA, TABANASUL, TENCUIALA INTERIOARA SI EXTERIOARA DIN LUT, PODEAUA SI FERESTRELE.
Alte informații:Parohia Cașin I.
Cod Monument:BC-II-m-B-00804
Nr. vizualizări:3275
Data ultimei vizualizări:2023-11-27 13:03:08
Data ultimei actualizări:2018-01-11 14:51:25
Data încărcării pe sit:2006-05-13 20:35:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-01-17
Contor: 44

Vedere de ansamblu
Foto: protoieria-onesti.ro