Vulcana-Bai :: Manastirea Bunea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Bunea
Vulcana-Băi
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Vulcana-Băi
Comună:Vulcana-Băi
Județ:Dâmbovița
Cod poștal:137535
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro, www.vulcanaBai.ro, www.cjD.ro, www.prefecturaDambovita.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Mc. Pantelimon, Sf. Maria Egipteanca
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Înglobat comunei Vulcana-Băi, străvechiul schit Bunea este un monument istoric cu arhitectură tipică vremii domniei lui Matei BASARAB, declarat relativ de curând mănăstire.
În actul de întemeiere a lui, zapisul de danie al moșnenilor din Brănești, stă scris că pe dealul Vîlcana, boierul Vâlcu din Orbeasca și feciorii lui vor să zidească o "mănăstire". Într-o carte de întărire a lui Șerban Cantacuzino Voievod, din 1687, se spune însă, "schitul" de la Vîlcana, iar în hrisoavele domnești de acordare de milă, începând cu cel din 1693, "mănăstioara" dar, mai departe predomină numele de schit. Ghenadie, egumen la Bunea și Fusea, în jalba lui din 1792, vorbește chiar de "schitișoare".
În cartea de hotărnicie întocmită de Constantin BERINDEI în 1787, întâlnim prima dată, "sfântul schit al Vîlcănii, ce îi zice Bunea". De atunci găsim din ce în ce mai des numele de Bunea, alături de Vîlcana. În actele privind aplicarea legii agrare din 1864, se întâlnește când "schitul", când "mănăstirea" Bunea. Localnicii spun însă de obicei, "Mănăstire", "Plaiul Mănăstirii", "Pădurea Mănăstirii", "La Mănăstire".
Alte informații:Manastire de calugari.
Drumurile către schit, din vechime, sunt aceleași și astăzi, potecile de pe plaiurile, care, plecând din patru părți, urcă și se strâng în vârful dealului Vulcana. Din satul Vulcana-Băi se poate ajunge pornind din parcul situat în partea de apus a satului, pe o potecă ce, după câteva ocolișuri dă în Plaiul Mănăstirii ce duce printr-o pădure de fag, până la vârf, unde se află biserica. Mergând domol, urcușul nu ține mai mult de o oră. Numai în două locuri: la "Vizuini" și la "Buturuga Neagră", poteca suie mai greu.

Dar se poate merge la schitul Bunea plecând și din satul Gura Vulcanei, pe o potecă tot așa umblată ca și prima. Acesta e drumul celor care urcau dinspre miazăzi și aceștia nu erau și nu sunt nici azi puțini. Sunt locuitorii din Brănești, din Vulcana-Pandele și alte sate din jur. Se urcă pe la Piscul Tătarului și se ține poteca pe Plaiul Jidovului, care te scoate în vârf, la schit. Calea pe aici e ceva mai lungă, în schimb e mai ușoară.
Cod Monument:DB-II-m-A-17770
Nr. vizualizări:9493
Data ultimei vizualizări:2023-03-23 02:53:33
Data ultimei actualizări:2005-08-31 12:26:50
Data încărcării pe sit:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2011-02-06)
La 10 august 2008, am fost la Manastirea Bunea. Bunul Dumnezeu si MAICUTA DOMNULUI m-a ajutat sa ajung acolo. Am urcat cu scuterul. Stiu ca va veti mira. Nu stiiam starea drumului. Cand am realizat.. .foarte tarziu.
Stiti ce m-a incurajat? Stiam ca voi gasi liniste si pace in sufletul meu ratacit, si am gasit. Regret ca nu am intrat in vechea Manastire. Drumul este ffff greu, daca ai credinta reusesti. Exista un tractor care tracteaza o caruta. Asa poti ajunge mai usor la Manastire.
DOAMNE AJUTA !
geo
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-17
Aparat: FUJIFILM FinePix S9600
Contor: 25

Biserica nouă
Foto: Panoramio.com