Calarasi :: Biserica Volna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Volna
Călărași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Călărași
Județ:Călărași
Adresa:strada Eroilor nr. 12
Cod poștal:910005
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.primariaCalarasi.ro, www.Calarasi.ro, www.prefecturaCalarasi.ro
Preot:Ilie Ramon-Eugen, Nicolae Ion, Nicolae Constantin
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena
Detalii:Construită în jur de 1856.
Referitor la anul (anii) construirii bisericii sursele documentare sunt contradictorii. În Anuarul tipărit în anul 1909 de Administrația Casei Bisericilor se precizează că acest așezământ bisericesc s-a clădit la 1862-1864 și s-a reparat la 1904.
Faptul că la intrarea în biserică, în partea dreaptă, pe peretele dinspre apus sunt pictați domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei a cărei domnie s-a încheiat în anul 1856, și soția sa Doamna Elisabeta, i-a determinat pe unii preoți slujitori ai bisericii, preocupați de istoricul acesteia, să considere că la acea dată construcția bisericii era încheiată și începuse zugrăvirea. De asemenea, având în vedere că pe lespedea de piatră a Sfântului Prestol, în partea de apus, există următoarea inscripție:
1860: LUNA MAIE. 21: POMELNIKU. D: MATAKE KOCEBESKU. VII: MATAKE. IOANA KU FII LOR. MIHAI STOICA. KU FII LOR TUDORAKE. ILINKA KU FII LOR: GRADEI. STANKA. KU FII LOR. DAVIDU STANA. KU FII LOR. TOMA PASKA DUMITRU, s-a dedus că, probabil, la acea dată a avut loc târnosirea, fiind terminată și pictarea bisericii. Documentele care s-au păstrat nu ne spun nimic despre acest moment și nici despre modul în care biserica și-a luat hramul de Sfinții Împărați Constantin și Elena, așa cum nu se cunoaște nici modalitatea în care biserica și-a luat celălalt hram de Sfinții Arhangheli Mihailși Gavril. Anul 1860, ca an al sfințirii bisericii a fost însușit de toți preoții vechi ai bisericii, pentru că îl găsim în toate situațiile pe care Protoieria Călărași le-a transmis în timp, către forurile superioare.
Cod Monument:CL-II-m-B-14620
Știri despre biserică:

»  Procesiune cu sfinte moaște în Călărași (2015-09-04)

 Închide 

Procesiune cu sfinte moaște în Călărași

[2015-09-04]
În perioada 04 – 06 septembrie 2015, racla cu sfintele moaște ale celor 33 de sfinți de la Catedrala Mitropolitană din Iași va fi adusă în procesiune la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena – Volna, din Protopopiatul Călărași. Evenimentul este organizat de către Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași.
Conform Biroului de Presă al Protopopiatului Călărași, racla cu sfintele moaște de la Catedrala Mitropolitană din Iași va fi întâmpinată, vineri, 04 septembrie 2015, la ora 17:00, de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la intersecția cu Strada Nicolae Titulescu – strada București. Apoi, delegația, împreună cu soborul de preoți și credincioșii, va pleca într-o procesiune pe ruta Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Strada Nicolae Titulescu - Strada București până la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena – Volna, unde Sfintele Moaște vor fi așezate într-un baldachin din curtea sfântului lăcaș, spre închinare tuturor credincioșilor.
Apoi, în lăcașul de cult ocrotit de Sfinții Împărați Constantin și Elena, de la ora 19:00 se va oficia Acatistul Tuturor Sfinților, Slujba Privegherii și Taina Sfântului Maslu. A doua zi, sâmbătă, 05 septembrie 2015, de la ora 07:00se va săvârși Acatistul Tuturor Sfinților și Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 18:00 Slujba Vecerniei și Acatistul Tuturor Sfinților și Taina Sfântului Maslu.
Sfântă Liturghie arhierească
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi va oficia duminică, 06 septembrie 2015, Slujba Sfintei Liturghii. La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților locale, județene și credincioși.
Sfintele Moaște vor rămâne spre închinare până duminică, 06 septembrie 2015, ora 13:00, când delegația va pleca din Municipiul Călărași.
***
Racla conține fragmente din moaștele sfinților: Ap. Filip, Ap. Vartolomeu, Ap. Varnava, Ier. Areopagitul, Mc. Haralambie, Ioan cel Milostiv, Ier. Grigore Teologul, Ier. Modest, Mc. Pantelimon, Mc. Mina, Mc. Elefterie, Mc. Artemie, Mc. Varvara, Ier. Epifanie și Mc. Ermoghen.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2904, Ultimul acces: 2020-09-27 21:00:21

»  Cerc catehetic la parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna (2014-02-26)

 Închide 

Cerc catehetic la parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna

[2014-02-26]
Joi, 20 februarie 2014, Protopopiatul Călărași a organizat Cercul catehetic lunar care a avut loc la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Volna din municipiul Călărași.
La această întâlnire au participat 32 de copii din parohie, cu vârste între 14 și 18 ani dar și următorii preoți: preacucernicul părinte Ilie Ramon Eugen, Protopop de Călărași, preacucernicul părinte Dinu Vasile Viorel, Secretarul Protopopiatului Călărași, preacucernicul părinte Nemțanu Ionuț de la Parohia „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, preacucernicul Popa Marian și preacucernicul părinte Dumitru Florin de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, preacucernicul părinte Dincă Ioan și preacucernicul părinte Achim Vergil Marian de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, preacucernicul părinte Pârvulescu Ciprian și diaconul Gugu Emilian Bogdan de la Capela Spitalului Județean Călărași „Sfântul Mucenic Pantelimon”, preacucernicul părinte Dumitru Nicușor de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”- Alexe, preacucernicul părinte Ioniță Marian de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”- Catedrală, preacucernicul părinte Ianculescu Marcel de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Măgureni, preacucernicul părinte Dumitru Valentin Marian de la Parohia „Sfântul Mucenic Dasie”, preacucernicul părinte Butoi Alin de la Capela Cimitirului Municipal „Sfânta Treime”, preacucernicul părinte Grigoriu Gheorghe Adrian de la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și preacucernicul diacon Nicolae Constantin de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”– Volna care a și susținut ora de cateheză.
Tema propusă a fost: „Obiectele liturgice folosite la Sfintele Taine și Ierurgii în Biserica Ortodoxă”, după cum a precizat părintele Nemțanu Ionuț de la parohia „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”. Părintele diacon a prezentat mai întâi hotărârea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care prin ședința sa de lucru din 29 octombrie 2012, a proclamat anul 2014 ca „An omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei împărtășanii)” după care, într-o frumoasă și bine documentată expunere a arătat pe înțelesul copiilor obiectele liturgice care însoțesc creștinul în urcușul duhovnicesc al mântuirii.
Ca materiale auxiliare s-au folosit obiectele liturgice ale sfintelor biserici: Sfântul Potir și Sfântul Disc, Cristelnița, cununiile, cădelnița, sfeșnice și vasul de Aghiazmă,lucru care a trezit un interes real din partea copiilor care au putut vedea îndeaproape aceste odoare de mare preț ale bisericii, înțelegând simbolistica și utilitatea lor în slujbele ortodoxe.
Ca izvoare de inspirație s-au folosit Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție, Viețile Sfinților, Liturgica Generală și cultul divin iar întreaga oră s-a bucurat de o armonie stilistică adică limbajul folosit a fost pe înțelesul copiilor posedând naturalețe, claritate, demnitate și corectitudine astfel încât ora a fost apreciată de toți participanții.
Ora de cateheză s-a încheiat prin rostirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat”, toți copiii primind daruri din partea părinților parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”– Volna.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3515, Ultimul acces: 2020-09-27 21:00:21


Nr. vizualizări:4404
Data ultimei vizualizări:2020-09-27 21:00:21
Data actualizare:2018-01-16 09:27:51
Data încărcării:2006-05-14 13:40:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Claudiu Radu: 3

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-03-18
Aparat: KODAK EASYSHARE C300
Contor: 233

Vedere de ansamblu
Foto: Claudiu Radu

Data: 2007-03-18
Aparat: KODAK EASYSHARE C300
Contor: 92

Vedere din față
Foto: Claudiu Radu

Data: 2007-03-18
Aparat: KODAK EASYSHARE C300
Contor: 101

Intrarea
Foto: Claudiu Radu