Busteni :: Manastirea Caraiman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Caraiman
Bușteni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Bușteni
Județ:Prahova
Cod poștal:105500
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primaria-busteni.ro, www.cjPH.ro, ph.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Înălțarea Sf. Cruci, Buna Vestire, Acoperământul Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:La Busteni, Pe Valea Prahovei, in marginea padurilor de sub Caraiman, traieste un pustic al carui renume a depasit de mult granitele de piatra ale Bucegilor.
Este calugar si preot si, dupa cum singur marturiseste pana la aceasta venerabila varsta cati numara in prezent, i-a murit moartea de trei ori. Intr-o poiana de la poalele Caraimanului, el a inceput construirea unei manastiri de calugari si a unei biserici. Mai are putin si isi va desavarsi misiunea pentru care a fost ales. . . . .
Manastirea cu un singur calugar
Dincolo de "Jepi" - un parau repede curgator pe sub coasta Bucegilor - se afla un plai domol numit Palanca, inconjurat de brazi seculari. Cateva lespezi vechi de piatra brazdeaza poteca ingusta ce serpuieste prin padure, pana la o poiana invelita in iarba, de un verde stralucitor. Pelerinii descopera o gura de rai, in mijlocul careia se afla un brad retezat de furtuna, ce are forma neobisnuita a unui policandru urias. In varful sau este asezata o cruce alba, ce se aprinde la lasarea serii. Pe ramura din partea de rasarit a arborelui sunt prinse, in cateva copci, clopotul si toaca acestei manastiri in aer liber.
Marginile poienii sunt imprejmuite cu pari de lemn si sarma. Locul portii mari este strajuit de doi busteni verticali, ciopliti cu migala.
De jur-imprejurul bradului retezat, cuprinzandu-l ca intr-o imbratisare, este construit un " aghiazmatar ", un fel de capela din lemn, de forma circulara, unde se tin slujbe si unde credinciosii veniti aici din toata tara aprind lumanari si se roaga la icoana Maicii Domnului.
Deasupra, pe varful Caraimanului, vegheaza crucea inaltata pe munte, la care se inchina toti pelerinii, inainte de a pasi in cuprinsul asezamantului.
O vreme randuielile manastiresti s-au savarsit in Aghiazmatarul construit in jurul bradului cu sase brate dar era necesara o biserica. Intr-un timp destul de scurt s-a procedat la construirea unei biserici din lemn de dimensiuni mici care sa fie Paraclisul manastiriii si in care sa se savarseasca cele Sapte Laude si Sfanta Liturghie. In toamna anului 2001 s-a terminat construirea Paraclisului cu Hramul ACOPARAMANTUL MAICII DOMNULUI si a unei cladiri care sa tina loc de Staretie. In ziua de duminica 21 octombrie 2001 s-a savarsit slujba de sfintire a Parclisului. Pre Sfintitul Sebastian Ilfoveanu, vicar al sfintei arhiepiscopii a Bucurestilor, insotit de preot consilier Aurel Nicolae si de P. C. Protoereu de Campina Costica Dumitru si de un numeros sobor de preoti a savarsit slujba de sfintire si Sfanta Liturghie, fiind prezenti peste 5000 de credinciosi veniti din apropiere sau din diferite colturi de tara. Dupa slujba de sfintire s-a savarsit si slujba de punere a pietrei de temelie la Biserica cea Mare cu Hramul Inaltarea Sfintei Cruci. In prima faza s-a procedat la turnarea fundatiilor si a subsolului bisericii, lucrare finalizata pana in toamna anului 2002. In anul 2003 cum a venit vremea calda lucrarile au continuat cu ridicarea zidurilor, turnarea stalpilor si a centurilor, turnarea cupolei si confectionarea turlelor din armaturi de fier precum si confectionarea acoperisului bisericii. Prima zapada a iernii 2003 a gasit biserica cea mare acoperita cu tabla de cupru.
In anul 2004 s-a construit clopotnita - o lucrare foarte frumoasa dar si foarte pretentioasa in executie care v-a oferi posibilitatea celor 6 clopote ce vor fi instalate in ea sa vesteasca pe toata Valea Bustenilor si Zamorei momentele de rugaciune de la manastire. In anul 2005 au prins contur trapezele si chiliile manastirii.
Alte informații:Manastire de calugari.
Nr. vizualizări:181110
Data ultimei vizualizări:2024-09-08 10:57:56
Data ultimei actualizări:2015-03-03 06:19:40
Data încărcării pe sit:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:4
Apreciere:
(2012-05-17)
BUNA ZIUA !MULTUMESC LUI DUMNEZEU CA AM PUTUT AJUNGE LA ACEASTA MANASTIRE UN LOC PITORESC CU PREOTI PRIMITORI.MULTUMESC STARITULUI PR.DAVID ,PR.ANDREI SI IN SPECIAL PR.DANIEL OAMENI CU SUFLET CARE NE-AU PERMIS SA NE APROPIEM MAI MULT DE DUMNEZEU .ASTAZI 16.05.2012 AM FOST INSOTITA CU UN GRUP DE COPII DE LA CENTRUL .CSSJULUI BUC.O ZII DE NEUITAT COPII S-AU SIMTIT MINUNAT AM VIZITAT MANASTIREA NE-AU FACUT BUCATE ALESE PENTRU ACESTI COPII NEVINOVATI.MULTUMIM DIN SUFLET PTR.OSPITALITATE.CEVA MAGNIFIC VA MULTUMIM PTR.TOT PITICI SI ED NICOLETA.D LIDIA ,NELA,SI MONICA
@yahoo.com
Amintiri:
(2011-03-28)
Am fost in acest loc minunat in vara anului 2009 cind fica mea a dat examen la Scoala de Politie Campina. Va marturisesc ca este minunat si m-am bucurat ca la a doua vizita am putut sa-l cunosc si pe Parintele Gherontie, un om minunat. De atunci nu am mai fost dar am citit cartea luata de acolo cu viata Parintelui de vreo doua ori si cred ca o voi mai citi deoarece imi place tare mult. Din toata inima va indrum sa vizitati acest loc minunat.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti.
@yahoo.com
Urare:
(2011-01-15)
in toamna anului 2010 am vizitat aceast minunat lacas impreuna cu fiica mea si cu viitorul ginere, pentru a ne reculege si a lasa cate un acatist.
Am fost profund impresionati de frumusetea peisajului, de amplasarea lacasului si de linistea ce o
ai dupa vizitarea lui.
Pot spune ca nu am vizitat la viata mea prea multe manastiri, 2 cel mult, dar acest lucru mi-a deschis o dorinta mai veche, si anume acea ca atunci cand am ocazia sa vizitez o alta sau sa-mi repet vizita.
Doresc ca noul an 2011 sa aduca tuturor celor care au contribuit la inaltarea acestui lacas tot binele din lume, si DUMNEZEU sa ne ajute pe toti cum poate el mai bine.
DOAMNE AJUTA-NE
SANDA CARAMALIS-BUCURESTI-2011
@yahoo.com
Rugaminte:
(2010-07-11)
Buna ziua ma numesc Mihaela si locuiesc in America.
Am fost acum 5 ani in Romania si am fosta la acceasta biserica. Intr-adevar este super frumoasa.
Si mia placut o icoana mare detot care asi vrea sa o cumpar la momentu accela mia fost frica sa o iau sa nu mio opreasca la aeroport .
As vrea sa pot sa achizionez accea icoana cum as putea. Daca aveti idee varog sa ma contectati pe email.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-07-14
Aparat: NIKON E8800
Contor: 161

Biserica Mare
Foto: Constantin Banciu