Iasi :: Biserica Sf. Andrei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Andrei
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Sf. Andrei nr. 3
Cod poștal:700028
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Ap. Andrei, Sf. Mc. Mina
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Situata In preajma curtii domnesti de altadata, acum in imediata apropiere a Palatului Culturii, biserica "Sf. Ap. Andrei" a fost ctitorita Tn anul 1794 de preotul loan Buciumas si de
negustorul Neculai. Ea urma de altfel unei mai vechi biserici de lemn. construita cu mult fnainte. Terenul era denumit atunci Fanaria domneasca si alci s-au asezat, incepand cu secolul al XVIII-lea. slujitori ai Curtii domnesti, slujbasi si mestesugari.
Neputand lasa veniturile necesare bunei functionari a bisericii. cei doi ctitori au reusit insa sa aduca la inchinare aici breslele, carciumarilor si pescari-lor. care s-au angajat sa plateasca sfantului locas, pe fiecare saptamana si de la fiecare carciuma cate 5parale. iar pescarii sa ajute numai la hram.
Biserica mai are si un al doilea hram, "Sf. Mare Mucenic Mina", dat de prezenta locas. din anul 1886, a icoanei facatoare de minuni, foarte cunoscuta In epoca, odor sfant la care crestinii se inchina cu evlavie si astazi. Anterior, icoana se afla la biserica Sf. Nicolae Domnesc si era tinta unui pelerinaj popular de mare intensitate sufleteasca. Intre anii 1989 -1996 s-au facut importante reparatii capitale care au dus la inaltarea bisericii cu peste 2 m si la lungirea ei cu mai bine de 6 m, construindu-i-se si un acoperis in stil moldovenesc. Totodata intreg interiorul sfantuŹlui locas a fost impodobit cu pictura noua, in tehnica fresco, si cu mobilier nou. Alaturi de biserica s-a cladit un turnclopotnita.
Resfintirea bisericii. oficiata de catre I. P. S. Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei si I. P. S. Mitropolit Nicodi-mos de Patras la 15 octombrie 1996, a fost savarsita in prezenta sfintelor moaste ale Sf. Ap. Andrei, aduse in peierinaj la lasi in perioada 12 - 19 octombrie din acel an.
Nr. vizualizări:21292
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 11:44:45
Data ultimei actualizări:2006-03-20 05:24:15
Data încărcării pe sit:2006-03-20 05:24:15
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-24
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 1202

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy