Cazanesti :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Căzănești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Căzănești
Comună:Vața de Jos
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337504
Persoană de contact :pr. Mihăilă Marius
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaVataDeJos.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Mihăilă Marius
Hram:Pogorârea Sf. Duh
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” din satul Cazanesti este una din putinele monumente de acest fel care poate fi fotografiat de sus, de la nivelul crucii de pe clopotnita, si asta pentru ca, desi lunca larga de la confluenta vailor Crisoaia si Cerboaia, unde este asezata localitatea, este înconjurata de nenumarate dealuri, stramosii cazanestilor au ales locul pentru biserica în lunca, chiar la poala uniu deal stâncos si golas.
Biserica a fost construita în secolul al XVII-lea, planul ei fiind cel dreptunghiular cu absida decrosata, poligonala cu trei laturi. Deasupra pronaosului se ridica clopotnita viguroasa, înalta, impunatoare, mai larga la baza si îngustându-se pe masura ce se apropie de foisorul în console, frumos împodobit cu scânduri traforate si coiful înalt, ascutit.
Întreaga clopotnita, ca si acoperisul bisericii, sunt învelite în sita.
Monumentul a fost amplificat spre vest, prin adaugarea actualului pronaos (si a clopotnitei de deasupra acestuia) probabil în anul 1872, când, dupa cum spune pisania, pastrata fagmentar: „Aceasta biserica s-au zugravit în zilele înaltatului împarat Franctisc, cu cheltuiala satului, în anul 1828, zugrav Ioan …”.
Alte informații:În 1828, peretii cei vechi au fost pictati, pe spatele obstii. Continutul pisaniei, fara cuvintele sterse de vreme, este urmatorul: „ Aceasta biserica s-au zugravit în zilele înaltatului împarat Frantisc, cu cheltuiala satului, în anul 1828, zugrav Ioan…paroh Fear Iosif, Fear Iovat, Fear Simu chitori…crâsnic Rafila Avram…”. Banuim ca printre cuvintele curatate se aflau si cele ce numenau un al doilea zugrav, pe M. Borsos, a carui prezenta se resimte în decorul floral dinchenare, în iconografia altarului, în trairile unor personagii, în compunerea Judecatii de apoi (a doua venire) , asternuta pe peretele de vest al naosului, împreuna cu doua scene din patimile lui Is. Hs.
Partea superioara a boltii naosului, cu pictura avariata (ca si în restul bisericii) , contine reprezentarile. Sf. Troita, Maria Oranta, evanghelistii. Registrul de la nastere al boltii este dedicat ciclului hrisologic, scenele fiind separate prin benzi de culoare. Pentru izbutita lor realizare artistica mentionam: „Când s-au rugat Hs. îndeosebi”; „Când l-au pus pre Hs. pe cruce de l-au batut”; „Când l-au ridicat pe Hs. ” (de fapt, luarea de pe cruce, cu frumosul chip de taran al lui Iosif) . Pe suprafata peretilor verticali, în nise cu bogat decor floral, sun zugaviti sfinti mucenici si militari. Remarcam, de pe peretele de sud, pe împaratii Constantin si Elena, zugraviti într-o placuta cromatica.
Programul iconografic al altarului este compus din temele „Gospot Savaot tatal Atottiiorul” (pe fundalul înstelat al boltii) ; „Când s-au dus Iosif cu Precista în Eghipet de au fugit de Irod”; „Când a omorât Cain pe Abel” (în cerc, pe nordul si respectiv sudul boltii) ; „Cina cea de taina” (pe est) .
Cod Monument:HD-II-m-A-03287
Nr. vizualizări:4014
Data ultimei vizualizări:2020-11-29 12:05:25
Data actualizare:2018-12-03 15:02:43
Data încărcării:2006-05-16 05:18:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-28
Aparat: SONY DSC-H9
Contor: 101

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș