Alba Iulia :: Biserica Memoriala Mihai Viteazu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Memorială Mihai Viteazu
Alba Iulia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Alba Iulia
Județ:Alba
Cod poștal:510000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.biserica-mihai-viteazul.ro
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.apulum.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Orasul Alba Iulia are o istorie milenară. În prima jumătate a secolului al II-lea î. Hr. , izvoarele antice mentionează tribul apulilor si pe regele Rubobostes. Ptolemeu, în lucrarea sa "Geographia", aminteste printre cele 40 de localităti mai importante din Dacia si de Apoulon, din zona centrală a Transilvaniei. Mai târziu, romanii au ridicat aici un puternic castru care a jucat un rol important, fiind centrul economic, militar si administrativ al întregii Dacii romane. Împăratul Septimius Severus ridică asezarea pe prima treaptă în ierarhia oraselor romane, aceea de municipiu, fiind cunoscută cu denumirea de "municipium Septimius Apulense".
La începutul evului mediu, Bălgrad, cum se numea atunci, s-a impus ca principal centru al Transilvaniei. La 1 noiembrie 1599, după victoria de la Selimbăr, Mihai Viteazul isi face trumfala intrare în acest oras. După unirea Moldovei cu celelalte două principate române în mai 1600, marele domnitor se numeste "Din mila Domnului" domnitor al celor trei principate: Tara Românească, Transilvania si Moldova, reusind să împlineasca pentru prima dată în istorie, cel mai râvnit ideal al românilor- unirea celor trei principate românesti sub un singur conducator.
Dar prezenta marelui voievod unificator a fost simtită la Alba Iulia cu câtiva ani înainte -în anul 1597, prin ctitoria Catedralei Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu hramul "Sfânta Treime"-simbol al unitătii de credintă si neam al celor trei tări românesti, (în vecinătatea zidurilor cetătii) , care a fost mai bine de un secol un centru important religios si cultural în Transilvania. Mitropolia Ortodoxă a devenit, asa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, "cel mai trainic si mai de folos asezământ al neamului nostru de peste munti" si a avut adevărati părinti spirituali si oameni de cultură, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii mărturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie) , Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si altii. Aici au cunoscut lumina tiparului "Evanghelia cu învătătură" (1461) , "Psaltirea" (1651) , Bucoavna (1699- primul abecedar tipărit în limba română) si cel mai de seamă - "Noul Testament de la Bălgrad" din anul 1648 - tipărit la initiativa mitropolitului cărturar Simion Stefan. Catedrala Mitropoliei nu s-a pastrat fiind darâmata în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea Bisericii ortodoxe Maieri din Alba Iulia.
Însa, începând cu anul 1988 se reconstruieste noua bisericută din lemn în stil maramuresan, pe acelasi loc si cu acelasi hram, sfintindu-se în anul 1992. "Veche dar tânara, Biserica Memorială "Mihai Viteazul" doreste să tină trează constiinta comunitătii strânse în jurul acestui sfânt locas de taină si rugăciune. "
Nr. vizualizări:11254
Data ultimei vizualizări:2021-11-27 14:53:16
Data ultimei actualizări:2005-04-19 05:35:16
Data încărcării pe sit:2005-04-19 05:35:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-08
Aparat: NIKON E8800
Contor: 362

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu