Galita :: Manastirea Dervent - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Dervent
Galița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Galița
Comună:Ostrov
Județ:Constanța
Cod poștal:907224
Telefon :0788... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @dervent.ro
Adresa web Biserica:www.dervent.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiatomisului.ro, ostrov.judetul-constanta.ro, www.cjC.ro, ct.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Modest Zamfir
Hram:Izvorul Tămăduirii, Sf Gheorghe, Sf Parascheva, Înălțarea Sfintei Cruci
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:În prezența comitetului de acțiune al Mănăstirii Dervent, a autorităților din Silistra, Ostrov, Călărași, a clerului din județ (20 de preoți) și a inginerului Săndulescu, precum și a "peste 5000 de credincioși" în iulie 1936 se punea piatra de temelie a viitoarei biserici.
Deși în 1940, cu ocazia unei vizite canonice în sudul Dobrogei - și la Dervent "singura mănăstire din sudul Dobrogei"- se preconiza terminarea bisericii în același an, evenimentele istorice au împiedicat acest lucru. În curs de finalizare se aflau în aceeași vreme, chiliile monahilor și "încăperile care vor adăposti suferinzii".
Biserica este ridicată în stil bizantin, cu trei altare, în care paraclisul din stânga adăpostește Crucea făcătoare de minuni și are hramul Înălțării Sfintei Cruci (14 octombrie) . Aici s-a renunțat la a se sluji întrucât exista deja obiceiul de a se dormi peste noapte la Sfânta Cruce. În mod curent se săvârșește Taina Sfântului Maslu sau se citesc dezlegări pentru bolnavi. Paraclisul din dreapta este închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) - unde se slujește uneori iarna.
Alte informații:După moartea Starețului Elefterie (1990) , cea mai mare parte a fraților s-au răspândit, "rămânând unul sau doi". Pentru aproximativ un an de zile (august 1990-august 1991) se va forma o nouă obște sub Protosinghelul Modest Zamfir, fost stareț al Mănăstirii Cocoșu (Tulcea) .
La 17 septembrie 1991 Ierom. Gheorghe Avram - viețuitor la Mănăstirea Cocoșu, unde a fost pe rând chelar, șofer, apoi econom al Mănăstirii - era numit egumen al Mănăstirii Dervent. Actualul stareț, Pr. Andrei Tudor când a venit pentru prima dată la Mănăstirea Dervent la 28 septembrie 1991 "în recunoaștere", a găsit doar 5 viețuitori: Ierom. Gh. Avram (stareț de 10 zile) , Pr. Movileanu Lazăr, - ambii de la Cocoșu, Ierod. Dionisie Ulezu (șoferul Mănăstirii) , frații Matei și Ion. Alături de ei se afla și "mama Atena" (Spirea Tena) , cea care se îngrijise îndeaproape de întreținerea bisericii de la Dervent în perioada de grea încercare comunistă. În puțin timp starețul Gheorghe, om tenace și muncitor dar și cu dragoste de mănăstire, va forma o obște care în 1993 număra 24 de viețuitori.
Cod Monument:CT-II-m-B-02882
Nr. vizualizări:19019
Data ultimei vizualizări:2024-07-13 19:30:35
Data ultimei actualizări:2014-06-19 06:05:19
Data încărcării pe sit:2006-03-19 09:03:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-10-07
Contor: 162

Vedere de la șosea
Foto: Emil Șerban