Campuri de Sus :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Câmpuri de Sus
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Câmpuri de Sus
Comună:Gurasada
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337249
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.comunaGurasada.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn a fost construită în secolul XVIII din bârne masive de stejar îmbinate în cheotori. Absida altarului este poligonală, nedecroșată, cu cinci laturi. Turn înalt acoperit cu tablă, terminat printr-un coif ascuțit. Pictura, de foarte bună calitate artistică, a fost realizată în două etape: prima datează din secolul XVIII și înfățișează în medalioane rotunde chipurile Sfinților Prooroci, pictați pe pereții naosului, ușile împărătești datează din aceeași perioadă; a doua etapă datează din secolul XIX, o parte din pictura catapetesmei, unde este reprezentat Iisus judecător, înconjurat de Sfinții Ierarhi.
Alte informații:Satul Câmpuri de Sus, veche așezare românească, atestată documentar în 1292 aparține de comuna Gurasada. Este un sat de tip tentacular risipit care nu mai are decât câteva zeci de locuitori. Relieful este destul de accidentat, cu dealuri bine împădurite și văi înguste.
Dupa ce urci patele abrupte ale dealurilor ce marginesc Valea Muresului in dreptul localitatii Campuri Surduc, sus, pe sub dealul Cihu (540m) , intalnesti, intradevar, campuri intinse, cultivate cu porumb, cartofi si livezi. Este satul Campuri se Sus, atestat documentar la 1485 sub numele de "poss. Kampus".
Biserica, de mari dimensiuni, avand peretii din barne asezati direct pe pamant, inscrie planul stravechi, al navei dreptunghiulare cu altarul si pronaosul in prelungire, poligonale, cu cinci laturi. Acoperisul inalt, cu pante mari, pe conturul peretilor, este invelit cu sita. Deasupra pronaosului se ridica un turn modest, cu foisor captusit cu tabla si cu un coif subtire si ascutit.
De-a lungul vremii edificiul a suferit mai multe transformari, au fost marite cadrele usilor, s-au taiat goluri pentru ferestre, mai mult decat atat, in ultimii ani cuiva i-a venit ideea nastrusnica de a taia un gol in acoperis pentru a monta un fel de luminator, afectandu-i grav aspectul. Numeroasele reparatii modificari au afectat iremediabil si pictura murala, executata probabil de acelasi zugrav Ion, care a pictat si bisericile de la Dumbravita si Valea Lunga. (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 134) .
Nr. vizualizări:8141
Data ultimei vizualizări:2021-04-17 06:52:50
Data ultimei actualizări:2018-12-03 14:39:56
Data încărcării pe sit:2006-05-16 06:36:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-07
Contor: 144

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János