Brasov :: Biserica Sf. Gheorghe Blumana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe Blumăna
Brașov
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Brașov
Județ:Brașov
Adresa:bulevadrul Eroilor nr. 29
Cod poștal:500007
Telefon :0268... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-Brasov.ro, www.mitropolia-ardealului.ro, www.primaria-brasov.ro, www.brasovCity.ro, www.judBrasov.ro, www.prefecturaBrasov.ro
Preot:Grindu Gheorghe
Hram:Sf. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Renascentist
Detalii:Cladirea în care se slujeste astazi a fost ridicata în 1903 ca locuinta particulara a unui vânator pasinat.
Ridicata în stil renascentist târziu din piatra bruta în relief pentru parter si caramida la etaj. Spre apus a fost ridicat un turnulet cu cruce, încadrat de doua statui din piatra, reprezentând un urs si un vânator suflând din corn, iar alaturi un câine de vânatoare. Tot în exterior, spre rasarit se afla o statuie din piatra, reprezentând un înger, iar mai jos un cerb. În interior ferestrele sunt în vitralii cu îngeri si inscriptia , , Pax in domo", . La ferestre, în vitralii se gasesc mai multe scene de vânatoare cu ursi si cerbi.
Dupa Marea Unirea, fiind parasita si intrând în patrimoniul Statului Român, cladirea a primit mai multe destinatii: mai întâi orfelinat de fete (imedit dupa primul razboi mondial) si apoi sediu pentru redactia si tipografia ", Gazetei de Transilvania", , sub condurea lui Ioan Braniste.
Din 1934, prin stradania preotului Ioan Popa, se amenajeaza la etaj biserica actuala, cu aprobarea Ministerului Cultelor (ordin 48056) si al Arhieiscopiei Sibiu (ordin 1308) , realizânduse si la mansarda anexe ale bisericii.
Cu acest scop s-au facut anumite modificari interioare: s-au înlaturat trei pereti despartitori, creindu-se un spatiu de forma paralelipipedica, cu plafonul drept, altarul fiind despartit de nava printr-un iconostas compact, lucrat din lemn si placaj si decorat cu icoane pictate în ulei pe musama.
Pe terasa dinspre rasarit s-a ridicat o clopotnita cu trei clopote donate de credinciosi, pastrând înca inscriptiile cu numele donatorilor.
În anul 1985 s-au facut ultimile modificari, marindu-se capacitatea interioara prin încorporarea în nava a spatiului de pe latura de nord si a încaperii din fundul spatiului, precum si transformată sformarea mansardei în cafas. Pe întrega suprafata s-a creat o bolta de forma semicirculara, segmentata în doua prin trei arcade sprijinite pe sase piliastri, iar în cele doua bolti s-au construit doua cupole, având la baza patru pandantivi si doua ogive spre latura de sud si de nord.
Spatiul altarului a fost transformată sformat în forma exagonala, creindu-se proscomidiarul si diaconicolnul si în locul plafonului s-a construit o semicalota.
În continuarea pronaosului, pe latura de nord-vest, se afla un spatiu destinat pentru oficierea parastaselor, unde s-au confectionat doua hote încapatoare pentru arderea lumânarilor.
Tot în 1985, deasupra casei scarilor, a fost construita clopotnita Bisericii, iar pentru degajarea altarului de activitatile legate de cult, s-a construit în casa scarilor o anexa a altarului.
Alte informații:În anul 1989 s-a început lucrarile de pictare a bisericii cu concursul fratilor pictori Mihail si Morosan si colboratorii sai Gheorghe Rogojan si Dumitru Balasa, ultimii realizând si icoana de hram a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
La altarul acestei sfinte biserici, dupa 1933 au slujit urmatoii preoti: Ioan Popa, Dumitru Tohanen, Teodor Ciurus, Aurel Anghel, Nicodim Belea, Nicolae Modoiu, Simeon Pavel, Ion Baditoiu si în prezent parintele Gheorghe Grindu, ajutat de curând de preotul Stelian I. Raicu.
Blumana I
Nr. vizualizări:3798
Data ultimei vizualizări:2021-08-01 04:46:04
Data ultimei actualizări:2014-02-07 05:39:36
Data încărcării pe sit:2008-10-15 20:35:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-25
Aparat: NIKON E8800
Contor: 198

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu