Iasi :: Manastirea Podgoria Copou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Podgoria Copou
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Podgoriilor nr. 1
Cod poștal:700491
Persoană de contact :Stavrofora Maria-Magdalena Vrânceanu
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:copou.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Atansie,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Acest așezământ, înălțat in în podgoria Copou, este cunoscut și ca "bisericuța dintre vii". Sfântul Atanasie (†373) a fost arhiepiscop al Alexandriei (Egipt) , remarcându-se ca mare apărător al dreptei credințe. El a luptat prin scrierile si învățătura sa împotriva ereziei lui Arie, condamnată la Sinodul I ecumenic (Niceea, 325) .
Ctitoria ieșeană a fost înălțată de Vasile Lupu vodă și familia sa la 1638, chiar înainte de a zidi «ruga» închinată Sfinților Trei Ierarhi. Biserica a fost apoi "înnoită și înfrumusețată" de Constantin Duca vodă, la 1702, iar la 1809 a fost refăcută de Serafim, egumenul mănăstirii Trei Ierarhi. după cum reiese din cele trei pisanii. PictuŹra interioară datează din 1850. Biserica a fost metoh al mănăsŹtirii Caracalu, de la Muntele Athos, de unde proveŹnea și egumeŹnul Serafim. Astăzi sfântul locas este inclus în perimetrul Grădinii Botanice din Copou, înființată după 1960, care este cea mai întinsă din tară, într-un cadru natural minunat, deși aproape de tumultul orașului, biserica este o oază de liniște și înălțare spirituală
Cod Monument:IS-II-m-B-04001
Știri despre biserică:

»  PS Damaschin Dorneanul: „Nu cu puterea ta mărturisești pe Dumnezeu cel adevărat, ci cu o putere pe care El ți-o dă atunci când viețuiești după voia Sa” (2018-01-18)

 Închide 

PS Damaschin Dorneanul: „Nu cu puterea ta mărturisești pe Dumnezeu cel adevărat, ci cu o putere pe care El ți-o dă atunci când viețuiești după voia Sa”

[2018-01-18]
de Iulian Dumitrașcu

PS Damaschin Dorneanul a oficiat joi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Copou din Iași. În ziua de pomenire a Sfinților Atanasie și Chiril, așezământul monahal și-a sărbătorit ocrotitorii. Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a subliniat că Dumnezeu ne oferă puterea mărturisirii dreptei credințe.
Cei prezenți au ascultat cuvântul ierarhului rostit în timpul Sfintei Liturghii care a făcut referire la tulburările care pot apărea când oamenii cred că dețin adevărul absolut.
‘Ni se pare de foarte multe ori că dreptatea este de partea noastră, că deținem adevărul. Nu mă refer la dreapta credință, ci la relațiile dintre noi, relațiile dintre soți și soție, vecini și rude. Și ținem la aceste adevăr și la această dreptate ca și când am mărturisi credința cea adevărată. Transferăm râvna aceasta de a ține la dreptatea mea ca și când aș ține la dreptatea lui Dumnezeu. Țin la adevărul meu, care mi se pare că altul nu mai poate exista, ca și când ar fi adevărul unic al credinței celei adevărate. Și de aici ies multe tulburări’, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, Părintele Episcop a evidențiat c㠑dacă prima râvnă a părinților sfinți care au apărat credința cea adevărată a fost binecuvântată de Dumnezeu, această îndârjire de a-mi apăra adevărul și dreptatea mea Dumnezeu nu o binecuvintează atunci când produce răni în fratele meu, chiar dreptate de aș avea’.
Insistând asupra acestei teme, PS Damaschin le-a menționat celor de față: ‘Nu cu puterea ta mărturisești pe Dumnezeu cel adevărat, ci cu o putere pe care El ți-o dă atunci când viețuiești după voia Sa’.
La final, Episcopul a invocat prin rugăciune ajutorul Sfinților Atanasie și Chiril pentru participanții la slujbă.
În prezent, obștea Mănăstirii Copou este păstorită de stavrofora Maria-Magdalena Vrânceanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1632, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Sfinții Atanasie și Chiril cinstiți la Mănăstirea Copou (2017-01-20)

 Închide 

Sfinții Atanasie și Chiril cinstiți la Mănăstirea Copou

[2017-01-20]
de Andrei Pau

Mănăstirea Copou din Iași și-a serbat miercuri, 18 ianuarie 2017, în ziua pomenirii Sfinților Atanasie și Chiril, hramul, notează site-ul doxologia.ro.
Programul liturgic prilejuit de acest eveniment a debutat marți, 17 ianuarie 2017, cu slujba Privegherii oficiată de un sobor de preoți. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup psaltic format din maicile Mănăstirii Copou, la care s-au adăugat și alți apropiați ai așezării monahale.
Părintele Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului învățământ al Eparhiei Iașilor, și delegat al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la slujba din ziua hramului. Acesta a transmis celor prezenți binecuvântarea Părintelui Mitropolitului Teofan.
În cuvântul rostit, Părintele Arhimandrit a evidențiat teologia celor doi sfinți ierarhi pomeniți de Biserica Ortodoxă la data de 18 ianuarie.
La final, Părintele Protosinghel Hrisostom Andrioaia, slujitor în cadrul așezării monahale din Copou, a mulțumit pentru prezență preoților slujitori, maicilor starețe de la mănăstirile din Moldova și credincioșilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2395, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Hram de „Sfinții Atanasie și Chiril“, la Mănăstirea Copou (2016-01-15)

 Închide 

Hram de „Sfinții Atanasie și Chiril“, la Mănăstirea Copou

[2016-01-15]
Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril“ a Mănăstirii Copou își serbează luni, 18 ianuarie 2016, hramul principal, informează doxologia.ro. În ajunul sărbătorii, duminică, 17 ianuarie, de la ora 18:00, un sobor de preoți va sluji Privegherea, la finalul căreia se va rosti un cuvânt de învățătură.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie va începe de la ora 9:00 și va fi urmată de slujba Parastasului. La slujbele din ajunul și din ziua hramului sunt așteptați numeroși părinți și maici starețe din mănăstirile și parohiile moldave, dar și pelerinii care iubesc această așezare monahală. Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril“ a Mănăstirii Copou a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iași, doamna Teodosia, soția voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul și-a căutat în toate părțile soția, mergând pe culmile dealurilor până ce a auzit, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că și-a găsit soția sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului și, drept mulțumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstirești.
„De-a lungul timpului, locașul de închinăciune a suferit mai multe reparații, mai ales după cutremurele mai mari. A fost reconstruit de mai multe ori fără a se respecta arhitectura originală. Noi nu mai cunoaștem cum arăta biserica în urmă cu câteva sute de ani și cu siguranță nu are nimic din arhitectura tipică perioadei lui Vasile Lupu“, a explicat stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, stareța Mănăstirii Copou-Podgorii.
Biserica așezării monahale a fost reactivată ca așezământ monahal de călugărițe în anul 2001, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, sfântul lăcaș primind și al doilea hram, „Duminica mironosițelor“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2739, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Duminica Mironosițelor la Mănăstirea Copou (2015-04-28)

 Închide 

Duminica Mironosițelor la Mănăstirea Copou

[2015-04-28]
Pelerinii au participat duminică, 26 aprilie 2015, la serbarea celui de-al doilea hram al Mănăstirii Copou din Iași. În seara zilei de sâmbătă s-a slujit Privegherea, iar în ziua hramului, Ceasurile și Acatistul au fost urmate de Sfânta Liturghie, informează "Ziarul Lumina".
Duminica a treia după Sfintele Paști reprezintă pentru obștea Mănăstirii Copou din Iași un prilej de sărbătoare. Aceasta deoarece, în urmă cu 14 ani, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat reînființarea așezării monahale și a oferit al doilea hram „Duminica Mironosițelor“. În seara zilei de sâmbătă, 25 aprilie 2015, credincioșii de toate vârstele au venit în biserica mănăstirii pentru a participa la slujba Privegherii. Răspunsurile la strană au fost oferite de obștea Mănăstirii Copou și de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iași. Predica de la finalul Privegherii a fost adresată de arhimandritul Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, care a menționat că femeile mironosițe sunt pildă pentru mamele și femeile din zilele noastre, care trebuie să se jertfească în familii și să înfrunte necazurile acestei vieți. Părintele Dosoftei a apreciat că maicile din Mănăstirea Copou, păstorite de stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, asemeni femeilor mironosițe, se ostenesc atât cu rugăciunea, cât și cu lucrul mâinilor, prin confecționarea veșmintelor preoțești, a broderiilor s.a. În ziua hramului, locașul de închinăciune al mănăstirii a fost neîncăpător de numărul mare de credincioși care au venit să participe la Sfânta Liturghie. La acest popas duhovnicesc au fost prezente maici starețe de la mai multe așezări monahale din Arhiepiscopia Iașilor, care au dorit să fie alături de obștea din Copou în această zi de sărbătoare. Cuvântul de învățătură a fost adresat de ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamț. Protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au participat la slujba hramului, care coincide cu împlinirea a 14 ani de la reînființarea așăzământului monastic. Prin grija obștii, oamenii au primit pachete cu alimente, iar slujitorii sfintelor altare, maicile starețe, prietenii și apropiații mănăstirii au fost invitați la o agapă frățească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3460, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Hramul Mănăstirii Copou din Iași (2014-01-20)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Copou din Iași

[2014-01-20]
Mănăstirea Copou din Iași și-a serbat sâmbătă, 18 ianuarie 2014, ocrotitorii, pe Sfinții Atanasie și Chiril, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Sărbătoarea mănăstirii, situată în incinta Grădinii Botanice, a fost cinstită cu multă evlavie și de numeroși credincioși și pelerini, care au umplut lăcașul de închinare.
În Iași, în fiecare an, de sărbătoarea Sfinților Atanasie și Chiril, numeroși credincioși iau calea mănăstirii de maici din Copou, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, pentru a participa la slujbele hramului. Dacă vineri seară, în ajunul sărbătorii, la mănăstirea ieșeană a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, sâmbătă, 18 ianuarie 2014, slujba Sfintei Liturghii în cinstea ocrotitorilor așezării monahale a fost una deosebită, fiind săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan. Alături de înaltul ierarh, a slujit și un numeros sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Amfian Ragoșcă, starețul Mănăstirii Stavnic, protos. Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap - Basaraba, protos. Flavian Sârbu de la Mănăstirea Golia, ierom. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov. Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Mănăstirea Copou, însoțite de maica stareță Maria Magdalena Vrânceanu, iar slujba Sfintei Liturghii a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare.
După citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învățătură, în care IPS Teofan a arătat că adevărata cinstire a sfinților este imitarea vieții și învățăturilor acestora: „Mare este această zi în conștiința Bisericii, deși adesea trecem pe lângă această sărbătoare fără a-i sesiza luminile, adâncimile, noimele, rosturile și tot ceea ce poate să constituie hrană duhovnicească pentru viața noastră. Spun aceasta pentru că mari au fost și mari au rămas și cu certitudine mari vor fi până la sfârșitul veacurilor și în eternitate cei pe care îi prăznuim la acest moment, Sfinții Patriarhi ai Alexandriei, Atanasie și Chiril. Mesajul pe care Domnul Hristos l-a dat lumii prin intermediul Apostolilor și al acelor care avea să le urmeze acestora a fost «voi sunteți lumina lumii». A lăsat Domnul pe pământ în toate veacurile și, îndrăznim a spune, în toate locurile oameni puternici în credință, bărbați desăvârșiți și femei sfinte care au luminat, în vremea și în locurile în care au trăit, poporul lui Dumnezeu, pentru ca acesta să nu rătăcească, și aceasta pentru că ei au luat lumină din lumina lui Hristos, devenind ei înșiși lumină pentru ca lumea să vadă și să meargă pe drumul unei vieți cât mai curate aici, pe pământ, și să parcurgă și calea, grea ce-i drept, dar deosebit de frumoasă, care duce către Împărăția lui Dumnezeu. Sfinții Atanasie și Chril au fost lumină lumii. Să preluăm din viața celor doi părinți sfinți ai Bisericii determinarea lor pentru a cunoaște învățătura de credință și a o mărturisi celor din jur, datorie pe care ei au lăsat-o tuturor creștinilor din toate vremurile, chemați să-și găsească timp pentru a se adânci în înțelegerea Scripturii și a se lăsa pătrunși de teologia Părinților, de viețile Sfinților. Și noi, cei de astăzi, suntem datori să cunoaștem învățătura de credință a Bisericii noastre, să o trăim cât mai adânc și cât mai autentic cu putință, mărturisind-o și celorlalți, pentru că numai așa vom putea fi numiți cinstitori ai sfinților lui Dumnezeu“.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii care s-au mărturisit, primind dezlegare de la duhovnic, au primit Sfânta Împărtășanie de la IPS Părinte Mitropolit Teofan. Apoi, protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou, și maica stareță Maria Magdalena Vrânceanu au rostit câte un scurt cuvânt de mulțumire, dăruindu-i Mitropolitului Moldovei și Bucovinei o icoană înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4446, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Priveghere în cinstea Sfinților Atanasie și Chiril la Mănăstirea Copou (2014-01-18)

 Închide 

Priveghere în cinstea Sfinților Atanasie și Chiril la Mănăstirea Copou

[2014-01-18]
Credincioșii din orașul Iași au participat aseară la slujba Privegherii din Biserica "Sfinții Atanasie și Chiril" a Mănăstirii Copou. Pelerinii au căutat să ia din duhul așezării monahale pentru a le lumina pașii spre dobândirea împărăției lui Dumnezeu.
În fiecare an, ziua de 18 ianuarie reprezintă prilej de bucurie și de comuniune în rugăciune pentru biserica Mănăstirii Copou, închinată Sfinților Atanasie și Chiril. Lăcașul de închinăciune a fost ctitorit de domnitorul Vasile Lupu 1638. Biserica așezării monahale, cunoscută și ca "biserica dintre vii" a fost reactivată ca așezământ monahal de călugărițe în anul 2001, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De aproape 13 ani, maicile păstorite de stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, stareța mănăstirii, se ostenesc atât în cadrul sfintelor slujbe săvârșite în fiecare zi, cât și la ascultările rânduite.
Aseară, potrivit mmb.ro, în ajunul sărbătorii Sfinților Atanasie și Chiril, biserica așezării monahale a fost plină de numărul mare de credincioși care au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia. Oamenii au venit să se roage Sfinților Atanasie și Chiril pentru pacea sufletească, pentru sănătate și pentru izbăvirea de necazuri. An de an, pelerinii sunt încredințați că sfinții ocrotitori ai Mănăstirii Copou mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi în cererile lor. Atmosfera de pace și de liniște din timpul slujbei a fost completată de glasurile monahiilor de la Copou și de la alte mănăstiri din județul Iași, care au oferit răspunsurile la strană. Credincioșii au îngenunchiat în străvechiul lăcaș de rugăciune în care s-au închinat generații la rând și au căutat să ia din duhul mănăstirii pentru a le lumina pașii spre dobândirea împărăției lui Dumnezeu. Hramul de la Copou este deosebit în fiecare an datorită soborului de preoți care se alătură obștii în rugăciune.
Spre finalul slujbei, în timp ce s-au intonat ultimele cântări ale Utreniei, toți cei prezenți au fost miruiți și au primit litie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4425, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Copou din Iași (2014-01-16)

 Închide 

Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Copou din Iași

[2014-01-16]
Biserica noastră îi pomenește sâmbătă, 18 ianuarie 2014, pe Sfinții Atanasie și Chiril, care sunt ocrotitorii Mănăstirii Copou din Iași.
Vineri seară va fi oficiată Privegherea de către un sobor de preoți, iar în ziua hramului se vor săvârși Ceasurile, Acatistul și Sfânta Liturghie. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, potrivit mmb.ro. Biserica "Sfinții Atanasie și Chiril" a Mănăstirii Copou a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iași, doamna Teodosia, soția voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul și-a căutat în toate părțile soția, mergând pe culmile dealurilor până ce auzi, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că și-a găsit soția sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului și, drept mulțumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie în 1864, după secularizarea averilor mănăstirești. Chiar dacă nu are pictură veche pe zid, aceasta pierzându-se în urma reparațiilor repetate, s-a păstrat totuși catapeteasma, care datează din sec. al XVIII-lea. La sfârșitul veacului al XX-lea, sfântul lăcaș a necesitat ample lucrări de restaurare, fiind pictat în întregime de artiștii Vasile și Violeta Carp.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4417, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Moment aniversar la Mănăstirea Copou, Iași (2011-05-09)

 Închide 

Moment aniversar la Mănăstirea Copou, Iași

[2011-05-09]
Mănăstirea Copou a aniversat ieri, 8 mai, zece ani de când a fost reînființată. Sâmbătă seara, în Biserica cu hramurile 'Sfinții Atanasie și Chiril' și 'Duminica Mironosițelor' a acestei așezări monahale a fost oficiată Slujba Privegherii. La final, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificațiile Duminicii Mironosițelor, amintind de cei zece ani de când maicile de la Mănăstirea Copou se ostenesc prin rugăciune și ascultare.
'Ucenițele Domnului, femeile mironosițe, ne cheamă să cinstim deopotrivă pe toate femeile care, asemenea lor, nădăjduiesc în Domnul și prin credincioșie împlinesc poruncile Lui. Se împlinesc 10 ani de când maicile au venit aici, însuflețind din nou viața acestui sfânt lăcaș care a redevenit așezare monahală. Acum zece ani, maicile au venit aici să-și cânte dorul și bucuria Învierii. Noi ne bucurăm de o mănăstire care înmulțește ruga, care slujește Domnului, de maici care, ucenițe ale Domnului fiind, cu mirul rugăciunii caută să apropie cerul de pământ. Astfel, ele cheamă mila Domnului peste toată rătăcirea și deșertăciunea lumii. Să-L rugăm pe Dumnezeu să dăruiască maicilor din această mănăstire biruință asupra încercărilor care vin asupra lor, pentru că liantul unei așezări monahale este trăinicia dragostei și a încrederii. Stavrofora Maria Magdalena, stareța acestei mănăstiri, a fost binecuvântată să înceapă această lucrare. Așa cum acest loc s-a vădit o oază de liniște și de rugăciune, tot astfel să sporească spre bucuria Domnului și a îngerilor. Să strigăm cu bucurie și credință: 'Hristos a înviat!', împreună cu femeile mironosițe care au vestit Învierea', a spus pentru 'Ziarul Lumina', Ediția de Moldova, arhim. Nichifor Horia.
Ieri-dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, alături de un sobor de preoți și diaconi. La această sărbătoare au participat stareți, starețe, egumeni și egumene de la mai multe mănăstiri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, precum și numeroși credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5552, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Zece ani de la reînființarea Mănăstirii Copou, Iași (2011-05-07)

 Închide 

Zece ani de la reînființarea Mănăstirii Copou, Iași

[2011-05-07]
Biserica cu hramurile 'Sfinții Atanasie și Chiril' și 'Duminica mironosițelor' din cartierul ieșean Copou își serbează mâine, 8 mai, al doilea hram. După cum a relatat pentru 'Ziarul Lumina', Ediția de Mooldova, stavrofora Magdalena Vrânceanu, stareța Mănăstirii Copou, slujba Privegherii va fi săvârșită astăzi, de la ora 18:00, de arhim. Nichifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți. Mâine dimineață, credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie începând cu ora 9:30. Biserica așezării monahale din Copou a fost reactivată ca așezământ monahal de călugărițe în anul 2001, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, sfântul lăcaș primind și al doilea hram, 'Duminica mironosițelor'. În prezent, la Mănăstirea Copou-Podgorii sunt 15 viețuitoare, care îndeplinesc ascultări în atelierul de broderie, croitorie și pictură

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5598, Ultimul acces: 2019-07-16 05:11:36

»  Hramul Mănăstirii Copou-Podgorii din Iași (2011-01-20)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Copou-Podgorii din Iași

[2011-01-20]
În fiecare an, în miez de gerar, Mănăstirea Copou-Podgorii din Iași îmbracă straie de sărbătoare. Biserica mănăstirii, ctitorită de voievodul Vasile Lupu în 1638, este închinată Sfinților Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei.
Pentru sute de ieșeni, zilele de 17 și 18 ianuarie constituie prilej de reculegere prin rugăciune în biserica Mănăstirii Copou-Podgorii, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Pentru acest moment deosebit obștea de maici se pregătește din timp, astfel încât pelerinii să plece mai îmbogățiți sufletește la casele lor. În ajunul sărbătorii, clopotele și toaca au răsunat în liniștea Grădinii Botanice, anunțând începerea slujbei de Priveghere. Rând pe rând, credincioșii și-au îndreptat pașii către biserica Mănăstirii Copou-Podgorii pentru a cere mijlocire la Dumnezeu, prin rugăciunile Sfinților Atanasie și Chiril, cei care au trăit, apărat și au mărturisit credința ortodoxă. Slujba Privegherii, care a cuprins Vecernia, Litia și Utrenia, a fost condusă de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, ca delegat al Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Soborul slujitorilor la sfântul altar a fost format din preoți parohi și stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care au dorit să fie părtași la bucuria obștii Mănăstirii Copou-Podgorii, cu prilejul cinstirii sfinților ocrotitori. La strană, răspunsurile au fost date de un grup de maici din așezarea monahală care și-a serbat hramul, cărora li s-au alăturat călugărițe de la alte mănăstiri din Iași. Cântările slujbei de Priveghere au înveșmântat prin frumusețea lor rugăciunea înălțată la Tronul Preasfintei Treimi și au bucurat inimile credincioșilor. În timpul cântării Laudelor, pelerinii au fost miruiți și li s-a oferit litie. Arhim. Dosoftei Șcheul a adresat un cuvânt de folos duhovnicesc în care a făcut referire la contribuția pe care Sfinții Atanasie și Chiril au avut-o la păstrarea dreptei credințe.
'Cei doi sfinți au luptat pentru vădirea adevărului'
Marți, în ziua de prăznuire a Sfinților Atanasie și Chiril, programul liturgic a început cu Ceasurile și a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi. Oamenii au pășit pragul bisericii de la primele ore ale dimineții și s-au închinat cu evlavie sfintelor icoane. Pe iconostasul din fața catapetesmei a fost așezată icoana hramului, pictată chiar în atelierul Mănăstirii Copou-Podgorii. Arhim. Nichifor Horia a amintit în cuvântul de învățătură faptul că Sfinții Atanasie și Chiril au trăit în vremuri în care lumina dreptei credințe 'părea să fie umbrită de învățături străine'. 'Cu multă durere cei doi sfinți au luptat pentru vădirea adevărului. Sfântul Atanasie a fost de cinci ori scos din scaunul de patriarh. Sfântul Chiril a fost cel care a combătut erezia lui Nestorie în cel de-al III-lea Sinod Ecumenic. Cei doi sfinți au biruit prin neodihna lor, iar Duhul Sfânt, care a odihnit în ei, a păzit turma lor', a amintit arhim. Nichifor Horia. Protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou-Podgorii, și-a exprimat bucuria pentru faptul că Sfinții Atanasie și Chiril i-au adunat pe preoți și pe credincioși la hramul așezării monahale din Copou-Podgorii.
Zece ani de la reînființarea Mănăstirii Copou-Podgorii
Biserica 'Sfinții Atanasie și Chiril' a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iași, doamna Teodosia, soția voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul și-a căutat în toate părțile soția, mergând pe culmile dealurilor până ce a auzit, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că și-a găsit soția sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului și, drept mulțumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstirești. 'De-a lungul timpului, lăcașul de închinăciune a suferit mai multe reparații, mai ales după cutremurele mai mari. A fost reconstruit de mai multe ori fără a se respecta arhitectura originală. Noi nu mai cunoaștem cum arăta biserica în urmă cu câteva sute de ani și cu siguranță nu are nimic din arhitectura tipică perioadei lui Vasile Lupu. Se pare că totuși catapeteasma aparține acelei perioade', a explicat stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, stareța Mănăstirii Copou-Podgorii. Biserica așezării monahale a fost reactivată ca așezământ monahal de călugărițe în anul 2001, de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, sfântul lăcaș primind și al doilea hram, 'Duminica mironosițelor'.
'Veniturile mănăstirii provin doar din lucrul mâinilor'
În fiecare dimineață de la ora 7:00, în biserica mănăstirii se oficiază slujba Ceasurilor, a Acatistului și a Sfintei Liturghii. La ora 16:00 se săvârșește Vecernia, iar la ora 23:00 programul liturgic al zilei continuă cu Utrenia. Sâmbăta seara și în ajunul marilor sărbători se oficiază Privegherea de la ora 18:00, iar duminica Sfânta Liturghie, care este precedată de slujba Ceasurilor, începe în jurul orei 9:30.
În prezent la Mănăstirea Copou-Podgorii sunt 15 viețuitoare care îndeplinesc ascultări în atelierul de broderie, croitorie și pictură. 'De când am ajuns aici s-a înființat un atelier de broderie și de croitorie. Pentru că perioada lui Vasile Lupu a însemnat o mare înflorire a culturii noastre românești, cu elemente specifice chiar și în broderie, am dorit să reînviem această tradiție. În prezent facem veșminte preoțești, veșminte brodate, reverende și icoane. Veniturile mănăstirii provin doar din lucrul mâinilor. Chiar dacă venitul acesta nu este foarte mare, este calea trasată de Sfinții Părinți, adică să trăim din rodul muncii, așa cum trăia și Sfântul Apostol Pavel', a adăugat stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, care a precizat că o altă preocupare a maicilor este biblioteconomia. 'Când am venit aici nu am avut o bibliotecă. Marea majoritate a cărților sunt cumpărate de noi, iar pentru că prețul este ridicat avem o bibliotecă destul de mică. Una din preocupările tradiționale ale călugărului este citirea cărților sfinte', mai spune stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5946, Ultimul acces: 2019-07-16 09:41:21


Nr. vizualizări:6052
Data ultimei vizualizări:2019-07-16 05:11:36
Data actualizare:2016-07-26 10:45:24
Data încărcării:2006-02-09 11:01:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:11
Fotografi:Alexandru Losonczy: 8
Vitalie Danciu: 2
Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 581

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 52

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 50

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Contor: 94

Turla
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 50

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 45

Intrarea
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 34

Inscripție veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 46

Cruce veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Clopotnița
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-12
Contor: 123

Sfințire
Foto: Basilica.ro

Data: 2008-10-22
Contor: 56

Frescă ctitori
Foto: Vitalie Danciu