Ceahlau :: Biserica Sf. Ana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ana
Ceahlău
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ceahlău
Comună:Ceahlău
Județ:Neamț
Cod poștal:617125
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:parohiaceahlau.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulCeahlau.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaCeahlau.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Mihai Damian
Hram:Sf. Ana, Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In cimitirul satului Ceahlau s-a ridicat in jurul anului 1830 Biserica de lemn "Sf. Ana", o constructie foarte interesanta din punct de vedere arhitectural, cu multe elemente care o individualizeaza.
Este realizata din barne care se imbina "in coada de randunica", exceptand absida altarului unde imbinarea se face prin suprapunere, dupa o prealabila "taiere la jumatate" a grinzilor. Planul este cruciform, cu un pridvor cu perete drept adaugat la vest si cu intrarea pe latura de nord . Acoperisul de sita prezinta o frantura perimetrala de panta pentru a asigura scurgerea rapida a apei, iar clopotnita de zid este separata, strajuind intrarea in incinta. In mod cu totul neobisnuit, si cazul pare unic in aceasta parte a Moldovei, naosul cu absidele laterale dreptunghiulare prezinta un dublu decros, iar absida altarului este rotunjita, avand forma semicirculara. Pridvorul închis, cu tavan drept, captusit cu scanduri, comunica printr-o usa cu pronaosul, acesta fiind si el separat de naos printr-un perete cu o larga deschidere in arcada.
Deosebit de interesant este si sistemul de boltire al acestei biserici. Pronaosul este acoperit cu o bolta in plan octogonal, trecerea de la planul dreptunghiular la cel patrat realizandu-se prin barne suprapuse pe laturile de nord si sud, iar trecerea de la planul patrat la cel octogonal fiind asigurata prin trompe de colt. Naosul prezinta o bolta din fasii curbe pe plan dreptunghiular, suprainaltata cu o bolta din fasii curbe, racordarea intre cele doua sisteme de boltire facandu-se tot prin intermediul unor trompe de colt. Altarul are o bolta din fasii curbe pe plan hexagonal. Iconostasul are trasaturi stilistice care il incadreaza in veacului al XVIII-lea.
Biserica "Sf. Ana" din Ceahlau se numara printre putinele biserici de lemn din Moldova care a avut pictura interioara. Aceasta s-a realizat direct pe scandura ce captuseste pronaosul, iar in altar peretii au fost acoperiti de o panza, peste care s-a aplicat pictura. Intreaga zugraveala se afla intr-o proasta stare de conservare, putinele fragmente care se mai vad pe alocuri facand imposibila orice judecata de valoare asupra acesteia.
Cod Monument:NT-II-a-A-10606
Nr. vizualizări:8284
Data ultimei vizualizări:2024-07-15 18:22:10
Data ultimei actualizări:2023-04-27 11:05:27
Data încărcării pe sit:2006-05-17 06:26:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-01
Contor: 328

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea