Cerdac :: Biserica Sf. Gheorghe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe
Cerdac
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cerdac
Comună:Slănic-Moldova
Județ:Bacău
Cod poștal:605501
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro, www.epr.ro, www.primariaSlanicMoldova.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Valentin Ilie
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Eufrosina
Detalii:Anul 1904 este un an important pentru cerdăceni – este anul construirii bisericii de lemn din actualul cimitir. Vasile Enăsoiu din Slănic dorește să fie ales primar și promite la o adunare populară în Cerdac ridicarea unei biserici în cazul în care va fi ales. Dumnezeu ascultă rugăciunea cerdăcenilor în dorința lor de a avea biserică proprie și Vasile Enăsoiu ajuns primar își ține cuvântul: în ziua de Sfânta Maria Mare (15 august) 1904 biserica era ridicată. Exploatare a sentimentului religios sau credință curată? Nu se știe! Cert este că apariția bisericii, a adus un spor în cumințenia oamenilor – cum spune același istoric al parohiei. Preot în 1904 era David Antimiu, un preot vrednic, care a ridicat și casa parohială începută in 1904 și terminată în 1910, distrusă în timpul primului război mondial. Cu hramul “Sf. Gheorghe”, biserica era mică, de lemn, acoperită cu șindrilă, văruită interior și exterior având pictată numai catapeteasma. Odată cu biserica s-a ridicat și o clopotniță, separat, cu două clopote.
În anul 1916 din pricina războiului locuitorii Cerdacului se văd nevoiți să se refugieze prin localitățile apropiate, în special Bârsănești și Gura Văii. Când oamenii se întorc, după război, își găsesc casele arse dar și micuța bisericuță, lovită de un obuz în ajunul Crăciunului 1916. Au scăpat doar două icoane: “Sf. Gheorghe “ și “Sf. Ilie”, foarte vechi.
Părintele Clement arată la o predică în Slănic, situația grea a credincioșilor din Cerdac și dorința acestora de a avea din nou biserică. Sămânța acestui cuvânt a încolțit în sufletul unei femei din București, Eufrosina Ștefănescu, care se oferă să ridice biserica.
La 25 septembrie 1931, de Cuvioasa Eufrosina s-a sfințit locul și încep lucrările pe un teren donat de Gheorghe Harapu și Constantin Ionel. Cu munca oamenilor și banii ctitorei, biserica este terminată în toamna anului 1932. Prea Sfințitul Ilarion Băcăoanul, Vicarul Sfintei Episcopii Roman o sfințește pe 8 noiembrie 1932 în prezența unui mare număr de preoți, a ctitorei și familiei acesteia: Maiorul Dr. Popescu Comet ginere și fata Constanța.
“Cronica Romanului” a scris despre acest eveniment în mod deosebit: “după citirea Sfintei Evanghelii, a rostit o înălțătoare predică P. S. Arhiereu Ilarion, scoțând în evidență fapta creștinească săvârșită de Doamna Eufrosina Ștefănescu, prin care se reînvie tradiția din trecut când domnitorii și alți evlavioși creștini, ridicau locașuri sfinte întru slava lui Dumnezeu. ”
Cu acest prilej P. S. Ilarion hotărăște ca al doilea patron al bisericii, pe lângă Sf. Gheorghe moștenit de la vechea biserică, să fie Cuvioasa Eufrosina spre veșnica pomenire a ctitorei Eufrosina.
Nr. vizualizări:3111
Data ultimei vizualizări:2023-06-01 08:27:41
Data ultimei actualizări:2017-09-04 13:18:21
Data încărcării pe sit:2006-05-17 15:25:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-01-14
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: protoieria-Onesti.ro