Suceava :: Biserica Domneasca Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnească Sf. Dumitru
Suceava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Suceava
Județ:Suceava
Adresa:strada Petru Rareș nr. 1
Cod poștal:720004
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaSV.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica Sfântul Dumitru situată în centrul orașului Suceava, este ctitoria voievodului Petru Rareș și a fost zidită între anii 1534-1535. A fost sfințită de mitropolitul Teofan. Iată ce aflăm din pisania bisericii: "Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a vrut binecuvântatul și de Hristos iubitorul Io, Petru Voievod prin mila lui dumnezeu Domn al Țării Moldovenești, fiul bătrânului Ștefan Voievod, să zidească biserica în mijlocul orașului Suceava, unde este hramul slăvitului, marelui mucenic și purtător de biruință Dimitrie, izvorâtorul de mir. Și a început a zidi în anul 7042 (1534) august 10 și s-a isprăvit în anul 7043 (1535) august 30 și s-a sfințit prin mâna preasfințitului mitropolit Teofan. "
Biserica, actualmente acoperită cu tablă, a fost pictată atât în interior, cât și în exterior între anii 1537-1538. În interior pictura este afumată din cauza lumânărilor, iar pe unele locuri distrusă, în timp ce pe pereții exteriori distrugerea este aproape totală, numai pe fațada de sud putându-se detecta urme slabe din imaginile inițiale.
Biserica adăpostește în interiorul ei o serie de morminte printre care amintim pe acela al lui Bogdan, fiul voievodului Petru Rareș și pe cel al pârcălabului de Hotin în afară de acestea mai existând și alte lespezi funerare.
Actualmente biserica se află într-o vastă lucrare de restaurare a picturii interioare care va duce la descoperirea unor imagini unice în ceea ce privește frumusețea picturii murale medievale moldovenești. Lucrarea a fost începută în anul 1997 sub directa îndrumare a profesorului N. Sava și are ca principal sponsor pe domnul Michael Ranette, din U. S. A.
Turnul clopotniței a fost zidit în anul 1561 de voievodul Alexandru Lăpușneanu. În anul 1792 turnul era descoperit renovându-se în 1845, adăugându-i-se un etaj și fiind acoperit cu tablă de aramă. Până în 1910 partea de sus a servit ca foișor pentru pompierii orașului. În anul 1967 au început lucrări de consolidare și restaurare la turnul clopotniței, dar fiindcă acestea au fost insuficient de bine realizate, turnul a dobândit o puternică înclinație spre NE actualmente intrând din nou în lucrări de consolidare și restaurare.
Alte informații:Biserica are dimensiuni mari, cu o lungime exterioară de 35, 10 metri, lungime interioară de 32 metri, lățimea de 10 metri (fără abside) și înălțimea până la cruce de 27 metri, având un soclu înalt și de un profil foarte răspândit în secolul al XVI-lea. Are cinci contraforturi, două în colțurile pridvorului, două susțin absidele laterale și unul mai mic sub ferestra altarului.
În exterior, biserica este înconjurată de un brâu din două rânduri de ocnițe de la partea superioară a fațadelor, are arcade oarbe oarbe pe absida altarului și pe cele laterale și ferestre și portal cu ancadramente gotice. Deasupra ușii de intrare în stil gotic de pe zidul de sud, puțin mai la dreapta, se află o pisanie încadrată într-o ramă de baghete încrucișate la colțuri. Deasupra pisaniei se află un altorelief cu doi îngerași (putti) sculptați care țin o cunună de frunze în interiorul căreia se află stema Moldovei, elemente ce aparțin stilului arhitectonic renascentist.

Biserica a fost pictată în frescă pe exterior între anii 1537-1538, în prezent mai existând urme din vechea pictură pe fațada sudică (fragmente din Asediul Constantinopolului, Imnul Acatist și Arborele lui Iesei) și pe turlă (câțiva sfinți cu aureolă în relief) . Exteriorul a fost ulterior tencuit pe celelalte laturi.
În interior, biserica are altar, naos cu boltă moldovenească, peste care se înalță turla, pronaos (exonartex) și pridvor închis, cu trei ferestre mari în stil gotic spre vest. Ferestrele pronaosului sunt mai mici decât cele ale pridvorului și tot în stil gotic. Turla octogonală aflată deasupra naosului este construită din cărămidă pe două baze: prima pătrată și a doua stelată. Pe turlă se află firide alungite, patru ferestre dreptunghiulare mici dispuse în cele patru puncte cardinale, patru contraforturi mici și două rânduri de ocnițe (unul deasupra arcadelor și unul la baza stelată) . Turla are decorații din cărămizi ceramice la partea superioară și la arcadele oarbe.
Între pronaos și naos a existat un zid despărțitor care a fost demolat, cu această ocazie fiind deteriorat și tabloul votiv în care era reprezentat ctitorul Petru Rareș. Din tabloul votiv se mai disting portretele lui Petru Rareș, ale Doamnei Elena și a doi copii. Pictura murală interioară în frescă din vremea construirii bisericii este foarte deteriorată, cea din pridvor și pronaos fiind afectată de incendiul din secolul al XIX-lea (numai unele figuri se disting, restul fiind șterse) , numai unele fresce din naos fiind bine conservate. În altar s-au mai păstrat frescele: Cina cea de taină, Împărtășirea cu vin, Împărtășirea cu pâine a Apostolilor și Spălarea picioarelor. Pe pereți se mai află grafite de la sfâșitul secolului al XVII-lea, unele în limba latină, provenite din timpul ocupației polone de sub Ioan Sobieski (1691) - Hic fuit Teophilus, Rex in 1691 Ponicz și unele în chirilică, a unui oarecare Ioan Zugravul (1596) .
Cod Monument:SV-II-a-A-05479
Nr. vizualizări:12137
Data ultimei vizualizări:2022-01-17 18:02:08
Data ultimei actualizări:2018-11-21 10:45:31
Data încărcării pe sit:2005-04-19 08:25:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-06-08
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 141

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu