Atel :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Ațel
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Ațel (maghiara: Ecel) (germana: Etzel)
Comună:Ațel
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 100
Cod poștal:557020
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.primaria-atel.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica Evanghelică-Lutherană este un valoros monument gotic, construit în jurul anului 1380, sub influența Bisericii Sf. Maria din Sibiu. La început, biserica avea un cor închis pe trei laturi și o navă centrală cu tavan plat, care comunica spre navele laterale prin trei arcade ogivale. Mai avea și o clopotniță deasupra părții de vest a navei centrale, cu ferestre ogivale, care au fost astupate mai târziu.
La 1460, înainte de fortificarea propriu-zisă a bisericii, a fost construit un zid oval în jurul ei. Turnul-poartă, situat în sud-est, a fost ridicat din gresie, dar și-a mai pierdut din înălțimea originară o dată cu modificările de relief.
Alte informații:Destul de importanta pt istoria zonei deoarece insusi Matei Corvin ordona ramanerea unui contingent important de soldati in interirul incintei pt apararea zonei.
Initial a fost prevazuta cu doua randuri de ziduri, din care se mai pastreaza doar o curtina de circa 4 m inaltime.
Deosebit de interesant este portalul gotic de vest, la care se adauga frumoase si valoroase sculpturi gotice interioare.
Importanta satului Atel in Evul Mediu este lesne de perceput datorita impresionantei bazilici gotice cu transept, sacristie si turn de vest, ridicat in mai multe etape de constructie. Sculptura de pe pilonii navei principale dateaza din 1380 - prima etapa de constructie, pe cand portalul de vest, bogat ornamentat, probabil ca a fost adaugat in a doua perioada de constructie, la inceputul sec. al XV-lea. Tot atunci a fost realizat si zidul de fortificatie, din care se mai pastreaza doar cateva fragmente si turnul de poarta. Anul 1499 incheie cea de-a treia faza de constructie, cand se executa boltile peste nave, se inalta corul si se adauga ultimele niveluri la turn. Interiorul bisericii adaposteste o sedilie gotica tarzie, iar portalul elegant al sacristiei impresioneaza la fel ca strana sculptata cu intarsii, datand din 1516. Fundatia Biserici Fortificate (Editor) : Biserici si Rortificatii in Transilvania.
Cod Monument:SB-II-a-A-12316
Nr. vizualizări:46451
Data ultimei vizualizări:2024-07-17 10:10:20
Data ultimei actualizări:2022-12-09 18:43:07
Data încărcării pe sit:2005-04-19 08:16:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 150

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János