Mal :: Fosta Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserică de Lemn
Mal
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mal
Comună:Sâg
Județ:Sălaj
Cod poștal:457302
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.cjSJ.ro, sj.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Mal, dedicată Sfinților Arhangheli, a fost ridicată, se pare, în secolul 18 în localitatea omonimă din județul Sălaj. Monumentul este astăzi dispărut, însă trăsăturile schițate ale portalului indică o asemanare foarte mare cu biserica de lemn din Creaca.
Datorită asemănării cu biserica de lemn din Creaca, fosta biserică de lemn din Mal poate fi datată și ea din secolul 18. Ea a funcționat ca biserică parohială până în anul 1939, când a luat foc de la o lumânare uitată aprinsă pe altar, în săptămâna paștelui. [1] Biserica a fost vizitată înainte de a se mistui de Leontin Ghergariu, cel care ne-a lăsat două schițe valoroase, ale portalului și turnului bisericii.
Alte informații:Puține date despre biserica de lemn din Mal au răzbit până astăzi. Biserica a fost vizitată înainte de a se mistui de Leontin Ghergariu, cel care ne-a lăsat două schițe valoroase, ale portalului și turnului bisericii, precum și câteva note despre planul ei. Datele culese de Leontin Ghergariu, memoria bătrânilor din Mal și câteva documente de arhivă pot fi astăzi puse cap la cap pentru a schița imaginea vechii biserici de lemn.
Atât traforul de sub foișorul turnului cât și decorul portalului bisericii de lemn din Mal schițate de Leontin Ghergariu sunt parcă făcute la biserica de lemn din Creaca. Asemănările sunt explicabile prin circulația firească a meșterilor de biserici de la un sat la altul, acolo unde erau chemați. Asemănarea cu o biserică care încă stă în picioare ne dă, de una singură, o imagine destul de clară asupra biserici vechi din Mal.
Dintr-o foaie de asiguare contra incendiilor din 10 iunie 1925 aflăm că biserica a fost asigurată pentru suma de 25000 de lei. Dimensiunile ei erau redate aproximativ, 10 m lungime și 6 m lățime. Atât turnul cât și acoperișul erau acoperite cu șindrilă. Lățimea de 6 m este greu de explicat fără un târnaț (pridvor) pe latura de sud. Comparația cu biserica din Sârbi și asemănarea cu cea din Creaca întăresc această presupunere. Defapt dimensiunile bisericii din Mal sunt aproape aceleași cu cele ale bisericii de lemn din Creaca, care măsoară 10, 73 m lungime și 6, 05 m lățime. Bătrânii își amintesc c㠄era trepte și te băgai așe ca și-n casă”, cu alte cuvinte biserica avea o intrare în tinda femeilor dinspre miazăzi, foarte probabil printre stâlpii târnațului, prin portalul exterior bogat sculptat. Aceste date sunt confirmate de Leontin Ghergariu care a încadrat biserica între cele cu plan dreptunghiular, cu altar decroșat, terminat cu cinci laturi, și o intrare pe latura de sud printr-un târnaț cu stâlpi de-alungul tindei și naosului.
Presupunem că biserica din Mal nu se deosebea de majoritatea celorlalte biserici sălăjene în ceea ce privește interiorul. Acesta avea, în acest caz, o tindă tăvănită pe sub tălpile turnului și un naos boltit. Tinda și naosul erau, conform tradiției secolului 18, despărțite de un perete cu o ușă în el. Spre altar erau, după cum ne informează Leontin Ghergariu, numai două uși, un aspect arhaic îndelung păstrat în bisericile de lemn ale Sălajului.
Nr. vizualizări:3335
Data ultimei vizualizări:2024-09-07 11:08:17
Data ultimei actualizări:2008-10-01 21:02:30
Data încărcării pe sit:2008-10-01 21:02:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-04-14
Aparat: KONICA MINOLTA DiMAGE A200
Info: Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976).
Contor: 88

Schiță turn
Foto: internet