Ciumarna :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Ciumârna
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ciumârna
Comună:Vatra Moldoviței
Județ:Suceava
Cod poștal:727596
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.Vatra-Dornei.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Dan Ceredeev
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica ortodoxă de lemn cu hramul Sfântul Nicolae se găsește în zona centrală a satului Ciumârna (comuna Vatra Moldoviței, Bucovina) . Biserica are peste 300 de ani vechime, fiind considerată de unii cea mai veche biserică de lemn din Moldova.
Această biserică a fost inițial ridicată în anul 1698 în orașul Câmpulung Moldovenesc, cu cheltuiala lui Toader Callimachi, vornic al Câmpulungului și tatăl lui Ioan Teodor Callimachi, domn al Moldovei între 1758 și 1761.
Dupa 190 ani, în anul 1887, biserica devenită neîncăpătoare, a fost donată (sau după unele surse vandută cu 300 florini, prețul iconostasului?) comunității de huțuli din Ciumârna.
Biserica de lemn a fost demontată și transportată cu carele cu boi prin Vama (35 Km) , timp de doi ani.
Odată cu biserica a fost dusă și catapeteasma originală.
Sfințirea bisericii de lemn pe noua locație s-a facut în 1889.
Biserica pare să fie nemodificată față de schita lui Karl A. Romstorfer facută în 1896.
Biserica de lemn din Ciumârna, precum și turnul clopotniță, sunt construite din barne din lemn de stejar îmbinate în ”coadî de rândunică”, fără folosirea cuielor de fier. Are formă de cruce fiind alcatuită din pridvor, pronaos, naos și altar. Acoperișul este înalt, puternic înclinat, fără turle, vechea draniță fiind înlocuită cu tablă zincată. Catapeteasma este cea originală și are o mare valoare artistică. Este realizată din lemn de tei cu bogate ornamentații florale aurite, icoanele fiind pictate în stil realist, ușor naiv. În pronaos sunt icoanele originale de la sfințirea bisericii în 1889. În jurul bisericii există o curte largă împrejmuită de un gard masiv din barne orizontale. Intrarea se face dinspre uliță pe o frumoasă poartă tradiționala acoperită. La intrarea în curte se află superbul turn-clopotnita din lemn care are parterul de forma octogonală. Clopotele și toaca se afla la etajul deschis al clopotniței de unde se poate admira satul și vecinătățile. Curtea bisericii folosește și ca cimitir al satului, înspre intrare fiind cele mai vechi morminte. Preotul bisericii (parohiei) este părintele Dan Ceredeev, care slujește aici de peste 20 de ani.
În ciuda valorii și a vechimii, această biserică de lemn nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava. Această biserică mai este alintată cu numele de ”Biserica scândurarilor” (dupa tradiția huțulilor în prelucrarea lemnului) sau ”Biserica umblătoare” (datorită strămutării) .
Dranița de culoare deschisă, batută peste bârne, acoperișul de tablă și mai ales nepotrivitele geamuri termopan, fac ca biserica să-și piardă din farmecul veacurilor trecute. Sint sigur că aceste lucrări au fost făcute doar cu gândul la a păstra integritatea și funcționalitatea bisericii și sper să fie inclusă pe lista monumentelor istorice și să aibă parte de o restaurare care să o aducă la infățișarea inițială.
Nr. vizualizări:5090
Data ultimei vizualizări:2022-01-25 14:56:29
Data ultimei actualizări:2018-10-09 11:36:31
Data încărcării pe sit:2006-05-19 14:03:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-08-09
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 173

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy