Colibita :: Biserica Sf. Apostoli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Apostoli
Colibița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Colibița
Comună:Bistrița Bârgăului
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427007
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulbistrita.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaBistritaBirgaului.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Preot:Ioan Hăbălău
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Din spusele celor mai bătrâni, se știe că biserica a fost construită de preotul Vasile Pavel, pe locul său din Colibița, în anul 1881.
„Popa Vasile” clădește această biserică, în stilul bisericilor de atunci, în formă de navă cu trei turnuri mici, pe un fundament format din câțiva bolovani mai mari, destul de micuță și joasă.
La început, biserica nu avea clopote, doar toaca de lemn și cea de fier, care se mai folosesc și azi și care slujeau la chemarea credincioșilor. Atât pe din afară, cât și în interior, biserica era blănită cu scânduri tăiate în moara proprie, preotul Vasile Pavel suportând aproape în întregime cheltuielile de construcție ale acesteia. Precum un păstor care își face colibă pentru oi, tot așa și popa Vasile și-a făcut bisericuță pentru enoriașii săi.
În 1947, prin fătul Iulian Ruscău și cu ajutorul altor credincioși, se acoperă biserica cu draniță și se împrejmuiește cu gard.
În 1982 s-au început demersurile de strămutare a bisericii și cimitirului vechi pe un nou amplasament, mai sus cu aproape un kilometru, în Mița, la „coada lacului”, din cauza construirii barajului de piatră și a acumulării apelor în lacul care tocmai se forma. Preotul Ioan Lăzurca s-a ocupat de strămutarea a 102 morminte, în 1982-1983. Astfel, în 1983, la 24 noiembrie, s-a oficiat ultima liturghie în biserica veche, după care aceasta a fost demolată, după 100 de ani.
Astăzi, biserica nu mai există, se mai vede doar fundația ei, atunci când nivelul apei din lacul de acumulare este mai scăzut.
În anul 1984 s-au demarat lucrările de construcție a noii biserici, prin purtarea de grijă a preoților Emil Timoce și Ioan Lăzurca. Preotul Arghir Vlașin, venit în locul preotului Lăzurca, a continuat lucrările după revoluția din 1989, împrejmuind biserica, construind o clopotniță nouă și înfrumusețând-o cu pictură, iar în anul 1998, biserica va fi sfințită de către Prea Sfințitul dr. Irineu Bistriteanul de la Cluj.
În anul 2001, este numit la Colibița de către Inalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Bartolomeu, tânărul preot Dan- Eliodor Moldovan. În anul 2002 acesta reușește să cumpere un loc de 7 ari lângă biserică, unde va începe în anul 2003 construirea unei case parohiale. Abia în anul 2004 se reușește obținerea autorizației de construcție și se trece la acoperirea casei parohiale.
În anul 2008, februarie, este numit preot la Colibița de către Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, tânărul preot Ioan Hăbălău, originar din satul Posmuș, județul Bistrița – Năsăud, care demarează lucrările casei parohiale din Colibița.
Nr. vizualizări:2907
Data ultimei vizualizări:2022-10-04 07:30:19
Data ultimei actualizări:2021-05-29 10:07:05
Data încărcării pe sit:2006-05-20 09:41:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-12-09
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 151

Vedere din lateral
Foto: Porcius Maftei