Iasi :: Biserica Sf. Haralambie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Haralambie
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Octav Botez nr. 4
Cod poștal:700116
Telefon :0756... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Radu Brânză
Hram:Sf. Haralambie
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Sfântul Haralambie este cunoscut ca protector împotriva ciumei, flagel care a înspăimântat multe secole pe locuitorii din fosta capitală a Moldovei. In iconografia populară, sfântul este zugrăvit, adesea, călcând în picioare Ciuma (înfățișată ca un schelet) , sau ținând-o captivă într-un lanț. Cu
doar un an înainte de ctitorirea acestei biserici, în 1799, lașul a fost afectat de o cruntă epidemie, cunoscută si ca "Ciuma de la la Cumbati". Tradiția oferă, insă, o altă motivație pentru înălțarea acestei biserici.
Drama celor doi frați din lanina, circulând multă vreme in mediul grecesc, si-a recăpătat faima de altădată sub pana lui Mihail Sadoveanu, care a inclus-o în volumul său de povestiri Hanul Ancutei. în urma repetatelor tulburări, Gheorghe, tufecci-basa, șef al gărzii de arnăuti aflate in siujba domniei, a primit porunca neînduplecată de a-și pedepsi propriul frate, pe nume Haralambie care se apucase de haiducie. îndurerat, Gheorghe a reușit să-l împuște pe Haralambie si sa aducă la picioarele domnului capul acestuia. Apăsat de păcatul do a fi vărsat, astfel, sângele părinților săi, precum Cain din Biblie, fostul tufecci basa a cerut voie sa se lepede de slujba de la Curte, retrâgându-se pentru a se îngriji de cele sufletești.
Pentiu iertarea acestui mare păcat, foslul tufecci-basa a înălțat biserica cu hramul Si. Haralambie după numele fratelui ucis. intre anii 1800-1804. Inscripția clopotniței arată că Gheorghe, fiul lui Leondan din lanina, a înălțat și aceste trei clopote din banii lui. în biserica pe care a ridicat-o cu râvnă caldă si roagă pe toți cei ce vor auzi dangătul lor, toti cei mici si cei mari să spuie cu glas tare "Dumnezeu să-l ierte ! ".
Infățișarea bisericii este cu totul neasteptată în peisajul moldovenesc, reprezentând o ruptură totală cu principiile vechii arte autohtone și fiind printre primele monumente înălțate în spiritul clasicismului, pătruns la noi către sfârșitul veacului XVIII, pe filieră rusească. Naosul circular și cele trei turle subțiri dispuse în linie sunt definitorii pentru această influență.
După 1990, parohia "Sf. Haralambie" a inițiat, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, o frumoasă activitate social-filantropică, Brutăria "Sf. Ana", amenajată cu ajutorul asociației umanitare "Pain et partage" din Marsilia (Franța) , a rost pusă in funcțiune în vara anului 1993. S-a organizat apoi o cantină pentru oameni nevoiași și, prin eforturile parohiei si ale unor sponsori mărinimoși, biserica împlinește, în măsura posibilităților, porunca iubirii aproapelui.
Alte informații:Biserica lui Tufecci - Bașa
Cod Monument:IS-II-m-B-03750
Nr. vizualizări:12946
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 04:04:32
Data ultimei actualizări:2006-02-09 10:56:58
Data încărcării pe sit:2006-02-09 10:56:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-12-02
Aparat: Nikon D40x
Contor: 1122

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy