Corjauti :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Corjăuți
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Corjăuți
Comună:Hilișeu-Horia
Județ:Botoșani
Adresa:nr. 32
Cod poștal:717201
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:corjauti.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Derscariu Gabriel Mihail
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Tradiția susține ridicarea bisericii de lemn în următoarele împrejurări: între anii 1811-1813 Ioniță Bașotă ridică în satul Pomârla, unde își avea conacul, o biserică nouă din zid. Bisericuța din lemn, ctitorită de C. Bașotă, a fost cerută de locuitorii satelor Corjăuți și Hliboca, ambele situație pe moșia lui Bașotă. Iscându-se ceartă între aceste două sate cu privire la biserica de lemn, proprietarul de atunci Ioniță Bașotă, a avut un cuvânt hotărâtor și a poruncit ca de îndată corjăuțenii să-și ridice biserica. Aceștia, în mare grabă, au desfăcut biserica și în timpul nopții au transportat-o la Corjăuți, unde au reclădit-o. Din cele relatate rezultă că această biserică este ctitoria familiei Bașotă din Pomârla.
Anii 1899, 1908, 1913 și 1943, scriși cu vopsea pe peretele exterior de nord-est al altarului, ar putea surprinde diferite reparații ale construcției.
Alte informații:Ca formă arhitecturală această biserică face parte din tipul bisericilor de lemn moldovenești. Acoperișul are două streșini, după felul bisericilor de lemn din nordul Carpaților, model întâlnit îndeosebi la ucrainieni. Biserica are un aspect auster, deși nu-i lipsesc unele elemente decorative la intrări și la consolele de sub streșini. De remarcat portalul de intrare în biserică, trilobat în partea superioară, tăiat mai înalt în ax și decorat cu rozete și alte motive filigranate în jurul golului intrării.
Temelia și soclul acestei biserici sunt din piatră, pereții din bârne de stejar, iar acoperișul inițial din draniță care deteriorându-se a fost înlocuit cu tablă.
Pridvorul de formă pătrată cu latura de 4, 70 m, iluminat de o singură fereastră în partea de apus, este despărțit de restul bisericii printr-un perete de scândură cu o deschidere arcuită. Naosul are forma pătrată cu latura de 6 m, iluminat de trei ferestre, două spre sud și una spre nord, de formă dreptunghiulară cu dimensiunile de 60/30 cm. Bolta naosului are forma de sabie întoarsă și căptușită cu scânduri ca și pereții interiori ai bisericii. Altarul are forma poligonală, despărțit de naos prin catapeteasmă și înălțat cu o treaptă, iar în partea de răsărit prevăzut cu o fereastră de aceeași formă și dimensiuni ca și cea din naos.
Scheletul catapetesmei este din lemn de tei, făcut pentru trei rânduri de icoane și portal. Catapeteasma se presupune că este executată odată cu biserica. Icoanele de pe catapeteasmă sunt făcute din lemn de tei, pictate în stil bizantin și bine conservate. Nu se cunoaște numele pictorului care a executat aceste picturi. Toate icoanele sunt încadrate în rame simple și poleite. Ușile împărătești sunt sculptate în frunze și ramuri poleite.
Cod Monument:BT-II-m-B-01956
Nr. vizualizări:3662
Data ultimei vizualizări:2023-11-30 00:04:39
Data ultimei actualizări:2018-10-01 13:19:51
Data încărcării pe sit:2006-05-22 18:58:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-10-02
Contor: 157

Vedere spre altar
Foto: Alexandru Baboș