Iasi :: Biserica Sf. Lazar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Lazăr
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada D. Gusti nr. 1
Cod poștal:700000
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:sflazar.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Toma Dumitru, Nicolescu Nicolae
Hram:Învierea lui Lazăr, Sf. Mc. Ecaterina
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Aflata langa teatrul pentru copii “Luceafarul” si in imediata apropiere a Tribunalului judetean, biserica Sf. Lazar este singura marturie a Iasului de alta data in zona respective. Impreuna cu palatal Culturii, bisericile Sf. Nicolae-Domnesc si Barnovschi ea intra intr-un perimetru spiritual si cultural privilegiat, in care elerinul descopera un trecut plin de istorie.
Actuala biserica a fost inaltata pe la 1785, fiind construita din caramida de catre Sandu si Luca Grigorie pe locul unei biserici de lemn, arsa de turci, ctitorita de domnitorul Mihai Racovita in anii 1703-1704. Aflandu-se in apropiere de vama domneasca biserica sf. Lazar a mai primit si denumirea de “Biserica de la Vama”.
In anul rectitoririi, biserica dedicata Invierii lui Lazar de catre Mantuitorul Hristos devine manastire, fiind inchinata Sfantului Mormant. Calugarii greci au adus aici particele din moastele Sf. Haralambie, Sf. Mihail Sinodor si Sf. Teodor Stratilat, aflate si astazi spre cinstire in sfanta biserica.
Alte informații:Din punct de vedere arhitectonic, biserica are forma dreptunghiulara, peretele altarului fiind arcuit in semicerc. Restaurata in mai multe randuri, biserica a fost pictata in tehnica fresco in anii 1984-1985.
Biserica de la Vama cea Mare
Cod Monument:IS-II-m-B-03908
Nr. vizualizări:27230
Data ultimei vizualizări:2022-01-23 23:09:17
Data ultimei actualizări:2018-04-03 13:27:45
Data încărcării pe sit:2006-03-22 03:48:54
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2012-04-07)
parinte paroh Nechita Vasile, ma fac mesagerul unei familii batrane, enoriasii parohiei dvs. care nu au pe nimeni sa i ingrijeasca si care stau flamanzi pt ca nu are cine sa i aprovizioneze cu minimum necesar. Eu locuiesc in Piatra Neamt si fac apel la dvs. sa i ajutati trimitand o enoriasa de incredere contra cost ,ei au pensii, care sa i ajute in gospodarie. Pentru securitatea batranilor nu dau nume si adresa decat dupa confirmarea dvs. VA MULTUMESC si astept un raspuns binefacator pt acesti batrani de 95 respectiv97 ani
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-14
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 270

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy