Cristesti :: Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie
Cristești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cristești
Comună:Cristești
Județ:Botoșani
Cod poștal:717100
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:cristesti1.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulBotosani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, primariacristesti.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Țăranu Daniel Constantin
Hram:Sf. Ilie Tesviteanul
Detalii:În primăvara anului 1900 din inițiativa și cu sprijinul moral și material al preotului Ioan Gașpar, al ginerelui său Stăncescu Alexandru proprietar și a câtorva creștini fruntași ai parohiei și comunei Cristești s-a pus piatra fundamentală a construcției unui nou locaș de închinare, pe terenul proprietate a bisericii în centrul satului Cristești, întrucât biserica mică din lemn nu mai putea face față cerințelor din ce în ce mai sporite ale credincioșilor parohiei .
La punerea pietrei fundamentale au contribuit cu ajutoare bănești și materiale enoriașii și oameni de bună credință din acea vreme. Lucrările au fost executate de meșterul Ilie Leferman, după un plan al Casei bisericii, aprobat de Sfânta Mitropolie din Iași.
Biserica a fost terminată în anul 1919, iar la 20 iulie același an a fost sfințită de Mitropolitul Pimen Giorgescu. Preotul Ioan Gașpar, care este pomenit în rândul ctitorilor acestei biserici împreună cu Stăcescu Alexandru primarul comunei Cristești din acea vreme dar și ginerele preotului paroh. Un alt ctitor important a fost boieroaica Elena Kristescu, de la numele soțului, Theodor Kristescu, se trage și denumirea urbei.
Nr. vizualizări:3973
Data ultimei vizualizări:2024-02-27 10:41:50
Data ultimei actualizări:2022-02-23 12:14:44
Data încărcării pe sit:2006-05-24 06:07:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2022-02-23
Contor: 10

Printre copaci
Foto: Google Street View