Cumparatura :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Cumpărătura
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cumpărătura
Comună:Bosanci
Județ:Suceava
Cod poștal:727046
Telefon :0767... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulSuceava2.ro, www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaComuneiBosanci.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Brahariu Mihaita
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica din Cumpărătura a fost construită în anul 1792 în satul Poiana din comuna Brusturi (județul Neamț) , fiind acoperită inițial cu draniță. După alte surse, biserica ar fi fost construită în anul 1785.
După primul război mondial, o parte dintre locuitorii din satul Bosanci au cumpărat terenurile pe care se află actualul sat Cumpărătura de la proprietarul lor, prințul Mihail Sturdza (1886-1980) , politician și ministru de externe (14 septembrie 1940 - 26 ianuarie 1941) . După cumpărarea terenului, o parte dintre bosănceni s-au așezat acolo și au construit case de locuit, iar localitatea a primit denumirea de Cumpărătura.
Noul sat, fiind situat la peste 6 km de satul Bosanci, unde exista o biserică, s-a simțit nevoia de a se construi o biserică pentru satisfacerea nevoilor duhovnicești ale locuitorilor. Ei s-au interesat și au aflat că locuitorii din satul Poiana din comuna Brusturi (județul Neamț) au o biserică de lemn de vânzare, deoarece își construiseră o biserică nouă mai mare.
Credincioșii din Cumpărătura au strâns banii necesari pentru cumpărarea bisericii și, astfel, în anul 1948, ea a fost transportată la Cumpărătura. Biserica a fost amplasată pe un teren donat de către Domnica Bujoreanu (1880-1953) din satul Bosanci, pe acel teren amplasându-se și cimitirul parohial. Terenul se află de-a lungul drumului național Fălticeni-Suceava. Printre credincioșii care au contribuit la aducerea bisericii de la Brusturi și la procurarea materialelor pentru fundație și pentru reparațiile necesare (lemn, piatră etc. ) sunt de menționat Lazăr Damian, Mihai Silvestru Drăgoi, Victor Șutu, Ion Bujoreanu și mulți alții, considerați ctitori ai bisericii. Biserica a fost acoperită cu tablă.
Alte informații:Biserica de lemn din Cumpărătura are un plan longitudinal, fiind construită din lemn de brad, pereții fiind placați cu scânduri vopsite în culoarea galbenă. Inițial acoperită cu draniță, biserica are în prezent învelitoare din tablă.
Biserica este de dimensiuni mici, nu are turlă și are patru încăperi: o mică tindă la intrare, pronaos, naos și altar. Biserica nu a fost pictată, pe pereți aflându-se icoane pictate pe lemn sau sticlă. Singura pictată este catapeteasma, unde se află icoane pictate în ulei, în stil bizantin, de către un pictor anonim.
Lăcașul de cult nu deține obiecte de valoare artistică și istorică, biserica nefiind restaurată niciodată.
Cod Monument:SV-II-m-B-05525
Nr. vizualizări:4495
Data ultimei vizualizări:2022-01-24 10:23:17
Data ultimei actualizări:2018-10-09 14:12:29
Data încărcării pe sit:2006-05-24 16:35:29
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-09
Aparat: Panasonic DMC-FX8
Contor: 160

Vedere din lateral
Foto: Cezar Suceveanu