Bucuresti :: Catedrala Nationala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Națională
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea 13 Septembrie, Dealul Arsenalului
Cod poștal:050711
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.catedralaneamului.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ap. Andrei, Înălțarea Domnului
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Catedrala Mântuirii Neamului Românesc este concepută, cum se vede în desenele în trei dimensiuni de aici, după proiectul arhitectului Gheorghe Bratiloveanu. După dezbateri aprinse, proiectul a fost aprobat de Senatul României în 12 octombrie 2004 apoi publicat ca lege în 29 octombrie 2004.
Acesta este un proiect nou, printre multe altele, care au început încă de la câștigarea independenței României față de Imperiul otoman în 1877.
Despre construirea acestei catedrale s-a discutat de mai mult de 127 de ani, printre susținăzori aflându-se patriarhul Miron Cristea și mireanul George Călinescu.
Acest proiect se pare că ține seama de toate detaliile, atât cele arhitecturale – care cuprind explicit stilurile tradiționale din majoritatea ținuturilor locuite de români – până la așezarea în Parcul Carol. Hramul Catedralei Mântuirii Neamului Românesc va fi Sfântul Andrei. Catedrala se va întinde pe 1800 metri pătrați, cu 87, 60 m în lungime și 52 m în lățime. Ea va avea o înălțime de 95, 60 m la vârful crucii.
Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, a anunțat în data de 4 martie 2005 că Biserica Ortodoxă Română este decisă să înceapă cât mai repede lucrările de ridicare a Catedralei Mântuirii Neamului Românesc. Câmpineanu a declarat că:
„Dealul Arsenalului este cel mai potrivit loc dintre cele existente, cele ce pot fi puse la dispoziția Bisericii, ca dovadă că hotărârea Consiliului Național Bisericesc de ridicare a construcției în acest loc a fost adoptată zilele acestea și de Sfântul Sinod”
Construirea Catedralei ar putea începe imediat după Paști 2007, dacă proiectul de lege privind trecerea terenului din proprietatea statului în cea a BOR va fi adoptat mai repede. Apoi va fi pusă piatra de temelie și vor fi sfințiti cei 11. 000 de metri pătrați pe care va fi ridicată Catedrala.
„Banii necesari pentru construcție există, atât de la conturile speciale deschise de la începutul lui 1990, unde credincioșii au făcut donații, cât și din alte donații majore. De pildă, papa Ioan Paul al II-lea a donat mai demult 100. 000 €, iar Arhiepiscopul Atenei, tot atât”, a mai spus episcopul Ciprian Câmpineanul. Acesta a adăugat că mai multe firme de construcții și-au anunțat deja intenția de a sponsoriza cu materiale de construcție marele proiect. În plus, există posibilitatea creării unor tabere de muncă pe Dealul Arsenalului, unde studenții vor putea da ajutor voluntar.
Decizia de construire a Catedralei pe locul Monumentului Eroilor din Parcul Carol a stârnit numeroase controverse și proteste.
PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat în data de 29 noiembrie 2007 slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale. Monumentul va fi ridicat pe terenul situat in Calea 13 Septembrie, intre Ministerul Apararii Nationale si Parlamentul Romaniei. La slujba de astazi au participat membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, personalitati ale vietii publice romanesti, preoti si credinciosi din Capitala si din localitatile apropiate. In cuvantul de invatatura rostit inainte de inceperea slujbei de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale, PF Parinte Patriarh Daniel a multumit tuturor celor care au participat la evenimentul de astazi: 'Suntem bucurosi ca ati raspuns invitatiei noastre si ca membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sunt in cea mai mare parte prezenti aici, desi toti au obligatii in zilele urmatoare, deoarece maine serbam pe Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul Romaniei, iar in ziua urmatoare serbam Ziua Nationala a Romaniei - 1 Decembrie. O bucurie deosebita ne-o face prezenta in mijlocul nostru a IPS Mitropolit Vladimir de la Chisinau, precum si a ierarhilor romani din diaspora. Catedralele au semnificatia lor profunda, nu numai o vocatie de a reprezenta un popor, ci de a reprezenta si comuniunea popoarelor ortodoxe si legatura lor in rugaciune in fata Preasfintei Treimi si in legatura lor de cuget si simtire. Va multumim ca ati raspuns invitatiei, mai ales in aceste zile cand s-au dat semnale uneori de neintelegeri sau de unele tensiuni intre Bisericile noastre. Noi avem speranta ca prin rugaciune, prin ascultare reciproca, prin cooperare frateasca putem depasi orice stare conflictuala. De asemenea, suntem recunoscatori tuturor celor care ne-au ajutat ca sa obtinem un loc pentru construirea Catedralei. Acest loc este rezultatul straduintelor deosebite ale vrednicului de pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist, dar si al intelegerii venite din partea Guvernelor Romaniei, presedintilor Romaniei si din partea Parlamentului Romaniei care a emis o lege speciala pentru ca acest loc sa fie consacrat Catedralei patriarhale'.
Alte informații:Dupa slujba de sfintire, PF Parinte Patriarh Daniel a mentionat cat va costa si cum va arata noua Catedrala patriarhala: 'O Catedrala nu trebuie sa striveasca, ci trebuie sa inalte, si din acest punct de vedere noi dorim ca sa fie o constructie cu o capacitate de 5 - 6000 de oameni, iar in fata acestei Catedrale sa avem o piata mai mare, ca atunci cand slujbele solemne vor avea loc sa fie savarsite afara, pe treptele Catedralei, ca sa participe cat mai multa lume, mai ales cand este timpul placut. Acum se considera ca aceasta constructie va costa cam 200 milioane de euro, fara lucrari de finisare, fara pictura, fara mobilier si fara podoabele liturgice necesare. In totalitate, se estimeaza suma la 400 milioane de euro. Nu e mare in raport cu posibilitatile noastre, daca suntem darnici. Daca este darnic, romanul nu considera ca suma e mare. In raport cu alte constructii e mai putin decat un aeroport. Aeroportul din Iasi care se va construi costa mai mult decat Catedrala. Trebuie sa retinem faptul ca o Catedrala e frumoasa nu prin marimea ei, nici prin volum si nici prin inaltime ametitoare, ci prin armonia partilor'.
PF Parinte Patriarh Daniel a facut apoi precizari cu privire la inceperea ridicarii noii Catedrale patriarhale: 'Se incepe constructia in primavara, dupa ce definitivam tematica teologica. Trebuie sa spunem arhitectilor trei lucruri: 1. Care este simbolismul obligatoriu al unui lacas de cult? 2. Ce utilitate liturgica trebuie sa aiba? 3. Ce mesaj al spiritualitatii romanesti trebuie sa transmita atunci cand e vazuta'? Asa trebuie sa fie ea de frumoasa, incat sa fie o expresie a sufletului romanesc cand se afla in bucurie'.
Catedrala Mântuirii Neamului.
Nr. vizualizări:86756
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 06:16:31
Data ultimei actualizări:2022-10-12 17:30:39
Data încărcării pe sit:2007-01-03 00:35:29
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2022-03-29
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Luminița Moruz