Deleni :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Deleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Deleni
Comună:Hoceni
Județ:Vaslui
Cod poștal:737287
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.comunaHoceni.ro, www.cjVS.ro, www.prefecturaVaslui.ro
Preot:Dorofte Florin
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Atat denumirea satului Deleni cat si construirea bisericii din acest sat sunt legate de batalia pe care Sfantul Voievod Stefan cel Mare a avut-o la Podul Inalt. Acte doveditoare nu sunt in acest sens, insa din batrani se stie ca Sfantul Voievod luptandu-se cu turcii in 1475, acestia din urma s-au retras prin zona unde este amplasat satul Deleni. Pe locul unde se afala acum biserica a avut loc o altercatie intre cele doua osti, acolo cazand atat turci in numar mare cat si cativa ostasi romani.
La Manastirea Moreni (atunci inca inexistenta) turcii au fost infranti conducatorul Amza Pasa scapand prin fuga. Asa cum bine-stim Sfantul Voievod a hotarat ca pe locul acela sa se construiasca o manastire cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.
In drumul spre intoarcere Sfantul a fost intampinat de un taran instarit pe nume Delea, moment care a marcat hotararea atat a denumirii satului cat si constructiei bisericii, hotarari luate de insusi Sfantul Domnitor.
Anul exact al inceperii constructiei nu se cunoaste din lipsa de documente, din neglijenta si dezinteres ci din batrani se stie ca odata cu aducerea de materiale pentru Manastirea Moreni au fost aduse materiale si pentru aceasta biserica din Parohia Deleni II. Biserica a fost initial construita din lemn, insa timpul si nepasarea au facut ca biserica sa se degradeze asa de tare incat a aparut nevoia inceperii construirii unei noi biserici. Acest din urma fapt s-a materializat in anul 1916 si a durat pana in anul 1921 cand noua constructie a fost finalizata. Biserica noua a fost construita in partea de nord-vest a terenului destinat bisericii, insa nu a avut viata lunga pentru ca in anul 1940 la cutremur s-a darmat in totalitate, pierzandu-se si arhiva. Perioada in care s-a slujit in noua biserica a facut ca biserica veche din lemn, nemaifiind folosita, sa se darame din ea ramanand doar Sfanta Masa dintr-un trunchi de stejar.
Dupa ce biserica din caramida s-a darmat s-a construit un alt locas de cult pe locul vechii biserici din lemn. Aceasta biserica a fost construita din lut pastrandu-se Sfanta Masa pana astazi. Actuala biserica a fost construita dupa 1940 si a fost renovata in anul 2008 acum fiind intr-o stare mediocra din punct de vedere a constructiei in sine.
Nr. vizualizări:3231
Data ultimei vizualizări:2022-09-26 00:47:27
Data ultimei actualizări:2015-08-24 12:06:41
Data încărcării pe sit:2006-05-25 12:26:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-03-10
Aparat: FUJIFILM FinePix S4000
Contor: 74

Vedere panoramică
Foto: Google Street View