Delesti :: Biserica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire
Delești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Delești
Comună:Delești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737175
Persoană de contact :preot paroh Vieru Ionel
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, delesti.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Vieru Ionel
Hram:Buna Vestire, Pogorârea Sf. Duh
Detalii:Biserica satului Delesti este situata la mijlocul satului, in partea de sud-est, in vecinatatea scolii cu clasele I-VIII. Este biserica de cimitir, avand hramul principal „Bunavestire” – 25 martie si unul secundar, in duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor. Conform pisaniei, a documentelor de la arhiva nationala si a marturiilor batranilor satului, actuala zidire sau constructie a bisericii vine peste o alta mai veche, din paianta, ridicata in anul 1806 de monahul Ghiorghi Hrisovechi pe un teren mostenit de la parinti, teren pe care s-a construit si scoala, dupa dorinta monahului.
Aceasta biserica a rezistat pana-n 1909 cand, prin straduinta „poporanilor”, s-a ridicat o noua biserica, din zid de caramida, pastrandu-se vechiul acoperis de lemn si tabla. Forma ei este de nava, cu abside usor conturate pe naos, avand un altar modest, naos si un pridvor de dimensiuni reduse.
In anul 1946, sub arhipastorirea vrednicului de pomenire a Prea Sfintiei Sale, P. S. Grigorie Leu, paroh fiind pr. Ioan Ciubucciu s-a finalizat o ampla reconsolidare a bisericii, fiind adaugat un pridvor din caramida, completand vechea constructie si largind spatiul lacasului de cult prin transformarea vechiului pridvor in pronaos. Peretii au fost impodobiti cu pictura in ulei care nu s-a pastrat. Sfintirea bisericii a fost facuta de delegatul Episcopiei Husilor, P. C. Pr. Protoiereu C. Ulea, intrucat timpurile de atunci erau foarte tulburi si nu au putut permite prezenta ierarhului.
1965 a fost anul cand parohul de atunci, pr. Mihai Gaita, a modificat acoperisul vechi al bisericii Delesti prin ridicarea unei turle deasupra naosului cu materiale de la casele demolate in municipiul Vaslui, pentru a aduce un plus de lumina in biserica. in 2004 s-a ridicat o noua clopotnita pe locul celei vechi din lemn cu piloni din teava groasa de fier, situata la intrarea in cimitir.
La hramul bisericii din martie 2006 a fost consultata Adunarea Parohiala care si-a dat acordul de schimbare a vechiului acoperis care era in pericol sa cada oricand peste enoriasii prezenti la sfintele slujbe.
Nr. vizualizări:7252
Data ultimei vizualizări:2024-03-03 05:05:51
Data ultimei actualizări:2015-08-24 15:27:37
Data încărcării pe sit:2006-05-25 15:28:11
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2014-06-30)
Sa nu uitam activitatea pr Gavrila Grigore care a construit casa parohiala delesti si a facut multe reparatii la sf biserica cu mari sacrificii ajutat de epitropul Ioan Boca.
grigorevartesca@jahoo
Nr. Fotografii:0