Leontinesti :: Biserica Sf. Voievozi Dianca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi Dianca
Leontinești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Leontinești
Comună:Ardeoani
Județ:Bacău
Cod poștal:607016
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.comunaArdeoani.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Sorin Nicolae Bârzu, Matei Victor Nicolae
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Biserica din acest sat a fost construită în 1902 prin contribuția enoriașilor de meșterul Ion Tunaru și cu osârdia pr. Paroh Vasile Arhip. Ea a fost construită pe locul unei vechi biserici făcută din paiantă și vălătuci.
Actuala biserică este construită din lemn de stejar pe temelia și soclul de piatră, tăbănuită cu scânduri de brad atât în interior cât și în exterior. Biserica este acoperită cu tablă zincată, deasupra naosului are un turn făcut din scândură construit inițial pentru clopot, dar clopotul se află separat într-o clopotniță tot de lemn, construită în fața bisericii. Biserica privită în ansamblul ei are un aspect simplu dar bine proporționat, stilul fiind cel moldovenesc în formă de navă.
Catapeteasma este din lemn de brad și tei, cu simple ornamentații sculpturale, cu stâlpi rotunzi sculptați de un meșter necunoscut. Catapeteasma este pictată de pictorul Nae Orășanu din Râmnicul Sărat în 19005. Bierica a fost sfințită pe 9 octombrie 1905 în timpul preotului paroh Vasile Arhip. În decursul timpului bisericii i s-au mai făcut unele reparații cu sprijinul enoriașilor parohiei Leontinești, ca de exemplu în 1958 în timpul preotului Constantin Popa sau în 1992 (revopsită) în timpul preotului Victor Matei.
Trecerea timpului a făcut ca biserica să aibă nevoie de intervenția de urgență pentru a nu se deteriora irecuperabil. Astfel începând din 2003 până în 2007 în timpul păstoririi preotului paroh Bârzu Sorin Nicolae s-au demarat lucrări de renovare generală a bisericii, astfel în exterior a fost „ îmbrăcat㔠cu lambriu din lemn lăcuit, pe un soclu de piatră.
Alte informații:Biserica din fostul sat Dianca.
Nr. vizualizări:4392
Data ultimei vizualizări:2023-11-28 04:24:51
Data ultimei actualizări:2018-01-15 11:05:01
Data încărcării pe sit:2006-05-25 15:58:37
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0