Dipsa :: Biserica Scroafei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Scroafei
Dipșa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dipșa
Comună:Galații Bistriței
Județ:Bistrița-Năsăud
Adresa:nr. 25
Cod poștal:427087
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.galatiiBistritei.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Preot:Tătar Liviuț
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Prima atestare documentară a localitătii Dipsa, sat ce apartine astăzi comunei Galatii Bistritei, datează din anul 1332, când apare în registrele de dijme papale. Numele sub care este mentionată este: Gyipse sau Dürrbach, iar din punct de vedere administrativ a apartinut districtului Chirale
Astăzi, localitatea are peste o mie de locuitori. Înainte de război, prin anii ‘30, satul avea circa 719 locuitori, din care 385 erau sasi. Numărul acestora a scăzut după 1940. Conform datelor statisice, în 1941, din cei 803 locuitori, 49 de procente erau sasi, iar în septembrie 1944 a avut loc evacuarea acestora din localitate. În urma sasilor, a rămas o constructie deosebită, cunoscută sub numele de Biserica Scroafei. Biserica evanghelică a fost ridicată la sfârsitul secolului al XV-lea, mai precis între anii 1482- 1500 si renovată ulterior. Initial, aceasta a apartinut ritului catolic, dar, odată cu trecerea la lutheranism a populatiei de origine germană, biserica a devenit evanghelică. Astăzi, face parte din categoria monumetelor istorice de clasă A, de interes national.
Alte informații:Biserica Scroafei, este o biserică tip sală, constructie masivă în stil gotic târziu, cu contraforturi puternice. Pe unul dintre frontispicii, există un basorelief al scroafei care a găsit comoara ce a dus la ridicarea sfântului lăcas. Alături, în stânga, un ceas solar, ne ajută si azi, chiar dacă nu cu foarte mare precizie, să stim ora. Turnul clopotnită, cu o înăltime de 45 de metri, are o boltă deschisă la bază si este construit pe cinci niveluri, plus coiful piramidal. Turnul, datorită înăltimii sale, avea în vechime rolul de a semnala pericolele iminente ce s-ar fi putut abate asupra satului, biserica constituind dealtfel si un bun adăpost al populatiei în vremuri de restriste. Interiorul este de-a dreptul fascinant, aici putându-se admira stucatura barocă a boltilor, care datează din secolul XVII, refăcută după incendiul ce a afectat biserica în 1751. Nava si sacramentul au o înăltime de aproximativ 30 de metri. Constructia se remarcă, de asemenea, prin buna calitate a lucrărilor de pietrărie a portalurilor si a ferestrelor. În anii ‘80, biserica evanghelică din satul Dipsa a fost cumpărată de către credincio sii ortodocsi. Aceasta a fost renovată, fără ca să se intervină în aspectul initial al constructiei. Până să devină ortodoxă, cât au mai existat credincio si de rit evanghlic, biserica a servit ambelor culte, evanghlic si ortodox, slujindu-se alternativ.
Legenda spune că în jurul anului 1275, cu ocazia marii invazii tătare, oamenii locului si-au strâns banii agonisiti într-o căldare, pe care au îngropat-o pe câmp. Au părăsit satul, fugind din calea năvălitorilor, sperând ca la întoarcere să-si recupereze avutul. Se pare, însă, că după revenirea în sat, au uitat locul în care au îngropat comoara. Aceasta a stat ascunsă vreo două sute de ani, până când scroafa unui gospodar din localitate, scurmând într-una din zile pământul, a scos la iveală o oală plină de galbeni. Oamenii satului, au luat ca pe un semn sfânt regăsirea comorii. Sfatul bătrânilor a hotărât că cel mai bine este ca banii găsiti să fie folositi pentru ridicarea unei biserici. Astfel, s-a hotărât ca locul pe care să fie ridicată biserica, să fie acelasi unde au fost găsiti galbenii, iar scroafa norocoasă să primescă tot meritul cuvenit.
De mai bine de un an a fost repus in miscare ceasul din turnul bisericii. Cu o precizie de invidiat ceasul vesteste trecerea timpului, la fiecare sfert de ora, prin dangat grav de clopot. La 15 min bate odata, la 30 min bate de 2 ori, la 45 min bate de 3 ori, la fix bate de 4 ori, apoi cu un alt clopot bate ora exacta. Nu pot descrie in cuvinte fiorul care te incearca in miez de noapte cand clopotul bate de 12 ori. Mecanismul a fost reconditionat cu multa iscusinta si rabdare de un mecanic auto Nelutu Buzan un localnic tare mandru de reusita lui.
Cod Monument:BN-II-m-B-01645
Nr. vizualizări:11886
Data ultimei vizualizări:2021-02-25 08:00:33
Data ultimei actualizări:2016-09-01 11:13:10
Data încărcării pe sit:2006-05-25 16:16:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-02-06
Aparat: Canon Powershot A550
Contor: 174

Vedere din lateral
Foto: Horațiu Nacu