Dobriceni :: Biserica Cuvioasa Parascheva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Parascheva
Dobriceni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dobriceni
Comună:Iancu Jianu
Județ:Olt
Cod poștal:237221
Persoană de contact :pr. Giurea Laurentiu
Telefon :0724... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiaslatinei.ro, www.cjOlt.ro, www.prefecturaOlt.ro
Preot:Giurea Laurentiu
Hram:Sf. Cuv. Parascheva, Sfantul Ioan Botezatorul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Parohia Dobriceni cuprinde vechea localitate Dobriceni cu urme stravechi din timpul tracilor. In prezent face parte din comuna Iancu Jianu, judetul Olt, care, in trecut, s-a numit Cepturoaia. In aceasta comuna au trait vestitii generali ai voievodului Mihai Viteazu, Preda, Radu si Stroie Buzescu. In 1764, la Dobriceni exista primul locas de inchinaciune, ctitorit de arhimandritul Atanasie Dobriceanu, eclesiarhul manastirii Horez si de Logofatul Matei Dobriceanu, pe timpul domniei lui Constantin Racovita. Aceasta biserica isi avea locatia pe malul drept al Oltetului, la varsarea paraului Corboaia in acesta. In prezent zona este locuita de rudari. In anul 1919 aceasta biserica a fost distrusa de apele raului Oltet. De la aceasta biserica s-a mai pastrat pisania executata in gresie. Piesa este masiva, cu litere si motive in relief. Se afla intr-o buna stare de conservare, cu toate ca-i lipseste coltul din dreapta sus, iar cel din stanga jos este rupt. Inscriptia este incadrata intr-un chenar lat de 0, 20m. Chenarul avand diverse motive decorative, frunze, flori de acant, vrejuri, lalele, pe un curpen vegetal dispus in sinusoida. In mijlocul laturii superioare se gaseste un cap de inger incoronat. In partea inferioara se afla schitate doua chipuri umane. Inscriptia este dispusa intr-un cadru dreptunghiular cu 11 randuri. Literele chirilice au fost executate in relief, cu mare grija, inaltimea lor fiind de 0, 035m. Pisania se afla la Muzeul Olteniei din Craiova. Clopotul acestei biserici se afla la muzeul local din satul Dobriceni. Din anul 1919 satul nu a mai avut biserica pana in anul 1940, cand preotul Ioan Balasa cu ajutorul credinciosilor ridica o bisericuta care va fi sfintita pe 9 noiembrie 1941.
Biserica parohiala actuala, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, a fost constriuta la cimitirul Dobriceni, intre anii 1984-1987, sub forma de nava cu compartimente, Altar, Naos, Pronaos si tinda semideschisa cu o turla falsa pe Pronaos. Pictura a fost executata de profesorul Nicolae Budica din Craiova. Biserica a fost sfintita in ziua de 14 octombrie 1987, de catre IPS. Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului.
Parohia Dobriceni se gaseste la 23 km de orasul Bals si la 10 km de orasul Balcesti, Valcea trecand prin satul Preotesti. In componenta acestei parohii intra si satul Preotesti.
Intreaga parohie are 280 de familii cu 1200 de suflete. Satul Preotesti a avut prima biserica de lemn, ridicata in anul 1594 de Barbul Logofatul, Moise si Oprea Vataful. Aceasta biserica s-a stricat si a fost refacuta de preotul Mihai si diaconul Iordache, in anul 1830. In anul 1891 a fost din nou reparata de preotul Constantinescu impreuna cu enoriasii. Aceasta biserica a fost distrusa de foc, apoi refacuta in anul 1935, prin osardia preotului Ioan Balasa. Dupa 5 ani, in vara anului 1941, biserica a fost distrusa de apele raului Oltet. O data cu distrugerea bisericii si cimitirului, o parte din credinciosi sau despartit de satul Preotesti, trecand in parohia Gorunesti-Boghia, Valcea. Credinciosii au ridicat la noul cimitir, o capela pentru ierurgii si inmormantari, intre anii 1976-1982, care astazi se afla intr-o stare necoraspunzatoare din cauza alunecarilor de teren. Ca preoti slujitori mai de seama amintim pe Ieromonahul Chiril care a fost si primul slujitor al bisericii, frate cu Atanasie ctitorul bisericii. Alt preot, Preda Pacionea a slujit pana la 1849. Primul preot a carui pastorire sufleteasca a comunitatii este destul de cunoscuta si respectata, este Ioan Dinescu, nascut la 10 aprilie 1823, cunoscut in tinerete drept "scriitorul satului”. Acesta va pune in Dobriceni bazele invatamantului satesc la 1838. Urmeaza alti preoti, dintre care amintim pe Ioan Balasa 1929-1974, tatal pictorului Sabin Balasa, Preotul Radulescu Nicolae din Balcesti, Valcea, si actualul preot Giurea Laurentiu din Slatioara, Valcea, preot paroh din anul 1995.
Nr. vizualizări:2395
Data ultimei vizualizări:2021-07-23 11:14:17
Data ultimei actualizări:2014-10-14 09:29:06
Data încărcării pe sit:2006-05-25 16:40:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-02-27
Contor: 32

Vedere din față
Foto: Voluntar