Dobricu Lapusului :: Biserica Intrarea in Biserica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Intrarea în Biserica
Dobricu Lăpușului
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dobricu Lăpușului
Comună:Târgu Lăpuș
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 25
Cod poștal:435605
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.episcopiammsm.ro, www.primariaTarguLapus.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Craciun Danut
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1701.
Alte informații:Este o biserică de mici dimensiuni, având o lățime de 5 m și o lungime de 11, 4 m. Ca și Biserica „Sfinții Arhangheli” are planul format din naos, pronaos și altar, care are formă poligonală, iar intrarea se face pe latura sudică. Decorul exterior se rezumă la ancadramentul portalului, ornamentat cu diverse crestături geometrice și cu o cruce sculptată în partea superioară. Decorul pictural al interiorului s-a păstrat destul de bine, exceptând altarul, care este repictat într-o manieră grosolană, lipsită de valoare artistică. Pictura trebuie atribuită lui Radu Munteanu din Ungureni. Inscripțiile nu specifică numele zugravului, dar comparându-se pictura cu cea a Bisericii „Sfinții Arhangheli” din Rogoz, care este semnată de Radu Munteanu, există asemănări evidente, atât de iconografie, cât și de cromatică. Pictura de pe boltă este împărțită în benzi ornamentale, într-un număr egal de scene pe fiecare față și înfățișează Patimile și capitole din Geneză. Pe pereți sunt înfățișate diferite scene din Vechiul Testament și din Viețile Sfinților: Jertfa și Filoxenia lui Avraam, David plânge moartea lui Absalom, Sf. Cristofor, Sf. Simion Stâlpnicul, Sf. Dimitrie și lupta lui Nestor cu Lie, Sf. Marina martelând diavolul, moartea bogatului nemilostiv. Întâlnim scene și din Noul Testament, precum pilda Samariteanului milostiv. În pronaos întâlnim câteva scene ale judecății de pe urmă: Isus înconjurat de apostoli, ceata evreilor, a tătarilor, a călugărilor, a cuvioșilor, păstrate în partea superioară a pereților, executate de același Radu Munteanu. Restul pronaosului a fost acoperit într-o perioadă mai recentă, cu un strat de pictură de mai proastă calitate, înfățișând prooroci, mucenițe și cuvioși. După tradiție, această biserică ar fi fost adusă din satul Dumbrăvița, de către ortodocșii care au refuzat să se convertească și au rămas fără biserică.
Cod Monument:MM-II-m-B-04567
Nr. vizualizări:4500
Data ultimei vizualizări:2021-09-21 02:00:55
Data ultimei actualizări:2015-04-30 05:52:27
Data încărcării pe sit:2006-05-25 16:44:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-21
Aparat: SONY DSC-H9
Contor: 141

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș