Draghia :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Drăghia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Drăghia
Comună:Coroieni
Județ:Maramureș
Cod poștal:437129
Telefon :0732... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.episcopiammsm.ro, www.comunaCoroieni.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Zubascu Ioan
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Satul Drăghia este atestat documentar din 1541 avându-și numele de la cneazul întemeietor Drag. Biserica veche cu hramul „Sfinții Arhangheli”, situată în partea de nord a satului în locul numit „Țintirim”, a fost construită din contribuția credincioșilor în anul 1706, după cum reiese din inscripția de pe bârna peretului din stânga ușii de la intrarea în biserică. Meșterul s-a semnat pe portal, la intrare, în locul de cinste dedicat lor sau ctitorilor, în litere chirilice: „Both Griga Miaștir”. Biserica este din lemn de stejar, netencuită, cu temelia din piatră. Este în forma bisericilor vechi, cu intrarea laterală. În vârful turnului e crucea cu șapte brațe și păunul alături, semn al creștinismului în primele veacuri și al biruinței. Interiorul bisericii a fost pictat pe pânză în ulei, probabil de către zugravul Petre din Preluca, în anul 1797, după cum rezultă din pisania de pe ușile împărătești în litere chirilice „1797 Am zugrăvit Petre”. În interior se păstrează scene din Vechiul Testament, nume de proroci, mironosițe, Sfinții Apostoli și Mântuitorul Iisus Cristos. Pe cerimea naosului mai există anul 1857, probabil atunci a fost consacrată pentru a doua oară, după cum menționează monografia satului, sau atunci să fi fost pictată. Existența acestei biserici a fost asigurată datorită lucrărilor efectuate în anii 1960 și 1972 prin eforturile părintelui Petru Radu, care a slujit timp de cinci decenii în parohia Dealu Mare, filia Drăghia, fiu al satului. Prin diligențele făcute de urmașii acestuia, vechea biserică, care străjuiește de trei veacuri comunitatea, degradată, înclinată și în pericol să se prăbușească, a suferit ample lucrări de reparație în anul 2006. Un caz fericit printre vechile biserici de lemn din Transilvania, lucrările, costisitoare, fiind finanțate de Ministerul Culturii și din rezerva de stat. Numeroase alte biserici de lemn, simboluri de credință, istorie și statornicie, așteaptă același sprijin generos.
Cod Monument:MM-II-m-A-04569
Nr. vizualizări:10382
Data ultimei vizualizări:2021-09-22 09:43:58
Data ultimei actualizări:2015-04-30 05:59:06
Data încărcării pe sit:2006-05-26 05:45:33
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2012-03-02)
Desi se spune ca Dumnezeu este cu noi in orice moment si ca ne putem ruga oriunde, nicaieri rugaciunile noastre nu sunt mai fervente si mai puternice ca intr-o biserica.
O zona cu adevarat speciala parca desprinsa din povesti,acolo poti sta minute in sir si te poti gandi la tot ceea ce tumultul orasului (sunt din Bucuresti) te impiedica, acolo, pe iarba putin batuta de pasii oamenilor...te invita la un moment de reculegere, de pace sufleteasca si de speranta...
Minunata ideea cu site-ul. Mi-au placut mult si pozele.
De fiecare data cand am fost aici m-am simtit foarte bine, totdeauna am plecat cu mari regrete si cu dorinta de a reveni.
Va doresc numai bine si la cati mai multi vizitatori!
ana maria sima
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-24
Aparat: SONY DSC-H9
Contor: 125

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș