Iasi :: Biserica Sf. Spiridon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Spiridon
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:Bulevardul Independenței nr. 33
Cod poștal:700102
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Marian Timofte
Hram:Sf. Spiridon
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Seminficația înscripției aflate pe cele 2 laturi ale turnului scrisă în slavonă, greacă și arabă:
"Io Gr. Ghicas Vv.
Fântâna lui Slvam, scăldătoarea lui Slomon.
Pâraiele făcătorului de minuni Spiridon
Izvorăsc sănătate într-a bolnavilor lăcașu
Desfătare, viață tuturor Iașu
Al triilea Grigore Alexandru Ghica dăruiește
Și către toți de obștie darul de îmulțește
Însetaților, vedeți, să dobândiți viața apelor.
Întru alu doilea anu alu Domnii Sale; leatȘ 1765 iulie 20"
Prima biserica inaltata pe acest loc a fost ctitoria camarasului Stefan Bosie, de la 1752. Apoi, pe la 1756-1758, Constantin Cehan Racovita a refacut biserica, infiintand manastirea si spitalul de aici. Hrisoavele acestui domn si cele ale lui Ioan Teodor Calimachi arata ca manastirea era pusa sub epitropia si purtarea de grija a breslei negutatorilor din Iasi, care contribuisera si la refacerea bisericii. Patriarhul Samoil de Constantinopol, printr-un decret din 1763, a ridicat manastirea la rangul de stavropighie, adica manastire de sine statatoare, cu drept de a avea egumen-arhiereu.
La 14 octombrie 1802, un mare cutremur “a crapat si a vatamat tare biserica Sf. Spiridon”, fapt pentru care ea a trebuit sa fie demolata si refacuta din nou, pana la 1807. Noua constructie, consolidata in vremea lui Mihail Sturza, este un reper in arhitectura moldoveneasca a epocii, fiind o realizare remarcabila a clasicismului de inspiratie ruseasca. Marea noutate consta, in primul rand, in tratarea unitara a interiorului bisericii, renuntandu-se la impartirea traditionala in naos, pronaos si pridvor. Catapeteasma pastreaza si astazi cateva remarcabile icoane realizate de Eustatie Altini, care si-a gasit si odihna de veci in acest locas. Se mai pastreaza aici o veche icoana din 1704 a Sf. Spiridon.
Dintre pietrele mormintelor domnesti pastrate in biserica cea mai frumoasa este cea a lui Grigore III Ghica, decapitat in 1777 de catre turci pentru ca a portestat la cedarea nordului Moldovei (Bucovina) , catre austrieci. Peo piatra alaturata intalnim urmatoarea inscriptie: “Victima, vai! a medicilor, odihneste acum sub aceasta piatra Scarlat, fiul lui Grigore Ghica”. Alte morminte apartin unor membri din familiile domnesti Calimachi si Mavrocordat.
In anul 1786 s-a construit turnul clopotnita de deasupra portii de intrare in incinta, fiind rezidit la 1807. In 1862 s-a modificat acoperisul vechi, facandu-se unul nou, sub forma culionului de papura pe care il poarta pe cap Sf. Spiridon, in toate reprezentarile de pe icoane.
Remarcabile sunt cismele care flancheaza turnul, representative pentru stilul barocului ottoman. Ele sunt impodobite cu inscriptiiin scrierile osmana, greaca si chirilica.
Putini contemporani mai cunosc rolul extraordinary pe care l-a avut Spiridonia in asigurarea asistentei medicale din Moldova, vreme de peste doua secole. Biserica Sf. Spiridon a avut in subordine zece biserici, doua schituri si sase paraclise, cu proprietatile lor (sate, paduri, iazuri, vii) .
Fondurile epitropiei proveneau din veniturile targurilor Vaslui, Galati, Tecuci si Ocna, din taxele de navigatie pe Prut si Siret, exploatarea ocnei de sare de la Tg. Ocna, din cele catvea zeci de sate, precum si din veniturile numeroaselor fabricate, mori, velnite si dughene donate Spiridonieide catre diversi ctitori. In primul secol de exsitenta, aceste venituri au crescut de peste 100 de ori.
Avand un asemenea buget, destinat binelui public, Epitropia isi permitea sa administreze si sa sustina 16 spitale, patru ospicii, doua aziluri, doua orfelinate si doua scoli de moase, asezaminte raspandite nu doar in Iasi, ci in intreaga Moldova. Spiridonia administra si stasiunea balneara de la Slanic Moldova (unde, in 1816, si-a ingrijit sanatatea si mitropolitul Veniamin Costachi) precum si statiunea maritima Budachi-Cordon, aflata pe tarmul Marii Negre.
Alte informații:Biserica este deschisă zilnic între orele 8 - 16
Cod Monument:IS-II-m-B-03914. 01
Nr. vizualizări:25023
Data ultimei vizualizări:2023-02-04 18:10:00
Data ultimei actualizări:2006-03-20 00:24:16
Data încărcării pe sit:2006-03-20 00:24:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-03-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 183

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy