Bucuresti :: Biserica Elefterie Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Elefterie Nou
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Sfântul Elefterie nr. 1
Cod poștal:050523
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Elefterie
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Aceasta monumentala biserica a fost construita, in piata Sf. Elefterie, atunci cand vechea biserica Sf. Elefterie, din vecinatate, nu mai facea fata nevoilor spirituale ale populatiei mult sporite ale acestui cartier al orasului, dezvoltat mai ales dupa primul Razboi Mondial. Este asezata cu absida Sf. Altar spre Strada Dr. Lister, cu intrarea dinspre Strada Sf. Elefterie, si prezinta o fatada bine compusa spre scuarul dintre aceste doua strazi ce converg in Piata Operei. Date cu privire la construirea bisericii ne ofera pisania aflata in interiororul bisericii, deasupra usii de intrare:
". . . ACEASTA SFANTA SI DUMNEZEIASCA BISERICA, INTRU CARE SE CINSTESTE SI SE PRAZNUIESTE HRAMUL SFANTULUI MUCENIC ELEFTERIE - EPISCOPUL ILIRICULUI - SI AL MARELUI MUCENIC GHEORGHE, S-A ZIDIT DIN TEMELIE CU DANIA BINEVOITOARE A ENORIASILOR, CU AJUTOARELE HARAZITE DE ALTI BINECREDINCIOSI CRESTINI SI INSTITUTII BISERICESTI SI DE STAT SI CU PURTAREA DE GRIJA SI SARGUINTA UNUI COMITET DE CONSTRUCTIE CONDUS DE PREOTUL- PROFESOR UNIVERSITAR MIHAI BULACU, PAROHUL BISERICII". . . . "LUCRARILE, INCEPUTE LA 29 IUNIE 1935 CU BINECUVANTAREA PATRIARHULUI MIRON, CAND S-A PUS PIATRA DE TEMELIE, AU FOST INTRERUPTE IN ANUL 1940 DIN PRICINA CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL (1939-1945) CAND SE INALTASERA ZIDURILE SI I SE FACUSERA TURLELE SI ACOPERISUL". . . . CONTINUAREA LUCRARILOR S-A FACUT DUPA RAZBOI, ASTFEL CA . . . "LA IMPLINIREA A 36 ANI DE LA INCEPEREA LOR, ADICA LA 29 IUNIE 1971, DE PRAZNICUL SF. APOSTOLI PETRU Sl PAVEL, S-A TARNOSIT DE CATRE INSUSI PREA FERICITUL PARINTE JUSTINIAN PATRIARHU
L BISERICII ORTODOXE ROMANE".
La ridicarea biserici au contribuit, in 1935, Generalu Ion Georgescu (1884-1956) impreuna cu sotia sa Smaranda si Primaria Municipiului Bucuresti. Planurile de arhitectura au fost intocmite de profesorul arhitect Constantin Iotzu (1884-1962) , iar cele de structura de catre inginerul Dumitru Marcu. Biserica a fost ridicata de Societatea Nationala de Constructii "Sonaco". Catapeteasma este sculptata in lemn, de Grigore Dumitrescu si Aurel Obreja, iar pictura este executata de pictorii Iosif Keber si Vasile Rudeanu.
Intreaga biserica este imbracata in exterior cu asize de caramida aparenta, alternand cu panouri tencuite cu praf de piatra.
Cod Monument:B-II-m-B-19674
Nr. vizualizări:19628
Data ultimei vizualizări:2023-11-30 16:45:48
Data ultimei actualizări:2018-10-04 14:05:55
Data încărcării pe sit:2005-04-23 15:09:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-09-16
Contor: 178

Vedere de ansamblu
Foto: Richard Bathory