Dumesti :: Biserica Ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Ortodoxă
Dumești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dumești
Comună:Vorța
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 15
Cod poștal:337543
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaVorta.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Asezarea de pe Valea Dumestiului, atestata documentar la 1482 (C. Suciu, op. cit. V. I. p. 214) , se afla intr-un avansat proces de depopulare.
Biserica, asezata in lunca raului, pe o fundatie inalta de piatra, prezinta o forma de plan neobisnuita pentru bisericile vechi de lemn, si anume cea de cruce. Nava este dreptunghiulara, cu o absida rasarireana nedecrosata, pilogonala, cu trei laturi, si doua mici abside laterale, adaugate pe partea de sud si vest, ploigonale, cu trei laturi. Clopotnita, scunda si supla, cu foisor decshis pe console, impodobita cu trafor, are un coif poligonal, pe baza patrata, invelit cu tabla. Invelitoarea acoperisului este din tigla. Lacasul a fost tencuit atat la exterior cat si la interior. Pe latura de vest se afla un pridvor larg, deschis.
Apreciem ca perioada de ridicare a edificiului, sfarsitul secolului al XIX-lea. (Nicu Jianu / Marcel Laptes - Vechi biserici de lemn din judetul Hunedoara. )
Nr. vizualizări:2130
Data ultimei vizualizări:2021-03-01 19:45:58
Data ultimei actualizări:2018-12-11 11:22:00
Data încărcării pe sit:2006-05-28 16:37:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0