Faraoani :: Biserica Catolica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică de Lemn
Faraoani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Faraoani (maghiara: Forrófalva)
Comună:Faraoani
Județ:Bacău
Adresa:în cimitir
Cod poștal:607170
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.ercis.ro, www.comunaFaraoani.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Măriuț Felix
Hram:Sfântul Martin
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Prima biserică, de lemn, a comunității catolice din Faraoani, situată în vatra inițială a satului, este prezentă și astăzi în cimitirul actual din localitate. Asupra primei mențiuni documentare a acestei biserici nu avem încă o informație certă. Dintr-o sursă am aflat că ar fi fost construită în anul 1435, pe 26 octombrie, de către Bálint Márton. Interesant ni se pare faptul că patronul spiritual al acestei biserici este și astăzi Sfântul Martin. Să fie doar o coincidență între acesta și numele constructorului ?
„Bisericuța își are pereții, ușile și grinzile numai din inimă de stejar. Pe ușa din față este sculptat numele celui ce-a făcut-o, și anume Bálint Márton Csinálta, mai jos apare, în contur, că ar mai fi fost scris ceva, poate anul, dar nu se poate descifra . . . “. (Cf. Ziarul Parohiei Faraoani, manuscris, vol. I, p. 50) . Această biserică a fost reparată de mai multe ori, amintind aici doar pe cea din „anul 1843 făcută de pr. Anton Finta OMC pe atunci vicar la Faraoani. Tot atunci s-a făcut și altarul actual dăruit de familia Ianus Cosa. În anul 1893 s-a pus la biserică o talpă nouă de stejar, iar în 1916 pr. Iacint Bock OMC a început s-o acopere, dar n-a terminat-o din cauza războiului”. (Ibidem) .
Mențiunile privind bisericile din Faraoani sunt numeroase, ele regăsindu-se în aproape toate relatările călătorilor străini. Astfel, în relatarea unui anonim italian din anul 1606 aflăm c㠄. . . Foraian care e un sat în întregime catolic, are o biserică fără preot, ca în multe sate din același ținut al Bacăului. . . ”. (Anton Coșa, Bisericile din Faraoani, în Almanahul „Presa Bună”, Iași, 2000, p. 144-151) .
Într-o evidență a bisericilor și caselor catolice din Moldova, pe localități, din jurul anului 1640, aflăm că Faraoani este un sat care „are o biserică mică de lemn. . . ”. (Ibidem) . Un an mai târziu, în 1641, episcopul catolic Petru Bogdan Baksiè amintește și el de „o biserică mică de lemn” la „Foroyani”, iar în 1643 Bartolomeo Bassetti vorbește de „biserica din << Foroan>> (care n. n. ) este de lemn, acoperită cu paie, închinată Fericitei Fecioare, lungă de 12 pași, largă de 5. În altar este chipul Fericitei Fecioare și un crucifix; are o casă . . . ”. (Ibidem) .
Cea mai consistentă relatare o avem de la Marco Bandini care în 1646 vorbește de un „templu de lemn, făcut în mod rudimentar; are o campana, un potir de argint cu patena, însă stricat o cruce mică de argint, un antipendium de pânză turcească, o casula de mătase de culoare galbenă; o alba cu superhumeral, cu manipulum și stola, un portatile, două tintinabula, patru vekilla, dintre care două albe, una albastră, alta roșie. . . ”. (Ibidem) .
Bisericile din Faraoani continuă a fi amintite în : 1650, 1653-1654, 1659, 1661, 1668, 1670, 1671, 1682, 1691 etc. La sfârșitul secolului al XVII-lea locuitorii catolici din Faraoani părăsesc vatra veche a așezării (datorită vitregiilor acelor vremuri) și se stabilesc pe teritoriul actual, pe vatra actuală a satelor Faraoani și Valea Mare.
În aceste condiții, biserica închinată Sfântului Martin, va rămâne în afara așezării, cimitirul continuând a fi folosit deopotrivă de locuitorii catolici din Faraoani și Valea Mare. Dintr-un raport anonim din prima jumătate a secolului al XVIII-lea aflăm c㠄în anul 1730, pr. Manzi a făcut parohie în acel loc (noua așezare n. n. ) și, alături de reședința preotului, a făcut și biserică. . . Patronul bisericii (celei noi n. n. ) din Faroano este Sfântul Anton de Padova. . . ”. ( Ibidem) . Această biserică construită probabil în decursul mai multor ani între 1722 – 1744 este descrisă în relatarea episcopului Raimund Stanislaw Jezierski din 2 august 1741: „. . . Biserica parohială . . . este de lemn. . . “. (Ibidem) . Continuă să fie amintită și în 1745, 1762, 1769, 1776 etc.
Între timp au loc demersuri vizând construirea unei alte biserici. Astfel, pr. Iosif Berardi, prefectul misiunii, avea intenția de a-l trimite pe pr. Alois Landi la Faraoani, în anul 1812, în vederea construirii unei noi biserici. De asemenea, în cursul vizitei făcute de pr. Iosif Berardi la Faraoani, în anul 1814, se menționează faptul că aici se adunau fonduri în vederea reconstruirii bisericii.
Această a treia biserică va fi construită pe colina despărțitoare dintre Faraoani și Valea Mare, numit㠓Costița”, urmărindu-se folosirea acesteia deopotrivă de locuitorii din cele două așezări. Construcția bisericii a început, conform cărților de administrație ale parohiei, la 18 octombrie 1820. Biserica a fost făcută din bârne pe temelie de piatră.
Eforturile privind ridicarea acestui edificiu de cult s-au întins pe mai mulți ani. Clopotnița, de lemn, a fost așezată la o oarecare depărtare de biserică, aproape de actuala casă parohială unde de altfel fusese și locuința veche a preotului din Faraoani. Această clopotniță a fost făcută în anii 1818-1819. Biserica clădită în 1820 a suferit în timp o serie de reparații până prin 1858-1860, când a fost dărâmată și împărțită între locuitorii din Faraoani și Valea Mare.
Dintr-o relatare din 8 martie 1833 a vizitatorului apostolic din Moldova, pr. Petru Rafael Arduini, aflăm c㠓pr. Zamoyski stătea un an la Faraoani, reședința parohială cu biserică construită între 1822 – 1834…”. (Ibidem) . Ținând seama de faptul că în aceeași perioadă exista încă biserica comună de pe Costița, credem că aceste biserici au fost folosite deopotrivă. Iată și descrierea vizitatorului apostolic, pr. Giuseppe Tomassi, din anul 1858 care, printre altele spunea: „Foroano. Sat. Biserică parohială veche închinată Sfântului Anton de Padova. Refăcută din lemn în anul 1831…” ( Ibidem) . Acesta amintește și de „o capelă /Cappellina / închinată Sfântului episcop Martin, înălțată în cimitir …”. ( Ibidem) .
În anul 1860, Pr. Dominic Migliorati, proaspăt numit paroh la Faraoani a și început pregătirile pentru construcția unei noi biserici, de data aceasta de zid, amplasată lângă locuința parohială. Lucrările de construcție au fost finalizate între anii 1864-1865.
Nr. vizualizări:5890
Data ultimei vizualizări:2025-03-16 13:11:51
Data ultimei actualizări:2023-05-09 20:45:51
Data încărcării pe sit:2006-05-28 14:15:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-10-22
Aparat: FUJIFILM FinePix C10
Contor: 211

Vedere de ansamblu
Foto: Orbán Róbert