Falticeni :: Biserica Sf. Voievozi Gradini - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi Grădini
Fălticeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Fălticeni
Județ:Suceava
Adresa:strada Plutonier Ghiniță, în cimitir
Cod poștal:725200
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.Falticeni.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bogdan Apostol, Neculai Apostol
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Sf. Haralambie
Detalii:Construită în jur de 1807.
de către căminarul Tudorache Ciurea și soția sa, Elisabeta, în satul Tâmpești (azi cartierul Grădini al municipiului Fălticeni din județul Suceava) , pe locul unei biserici din sec XVII.
Anterior construirii acestei biserici, satul Tâmpești avea o biserică veche din lemn, cu temelie de piatră, care se afla în partea de est a cimitirului eroilor din cadrul actualului cimitir parohial. În anul 1801 boierul Tudorache Ciurea a dăruit acestei biserici două cărți: un Triod tipărit la Râmnic în anul 1731 și care fusese dăruit inițial, la 18 aprilie 1743, Bisericii "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" din Ivești, și un Penticostar tipărit la București, la 1743. Pe prima carte se afla însemnarea: “Această sfântă carte o am cumpărat eu, Tudorache Ciurea, biv-vel clucer, pentru ca să fie la sfânta biserică din Tâmpești, 1801, mai 13”, iar pe cea de-a doua carte era însemnarea: “Acest penticostar este al meu și este cumpărat de tatăl meu, la anul 1801, și este dăruit la biserica noastră”. [5] Aceste două cărți au fost pierdute în timpul celui de-al doilea război mondial.
Alte informații:Biserica ridicată de Tudorache Ciurea a fost lucrată cu meșteri iscusiți, având formă de cruce, ziduri groase de peste 1, 50 m, din piatră și cărămidă, tencuită la exterior și la interior, inițial neavând pictură. Construirea lăcașului de cult a fost finalizată în anul 1807.
Deasupra ușii de intrare în pronaos se află o pisanie în limba română, cu caractere chirilice, având următorul text: “Todorache Ciurea, marele pa (harnic) , am zidit din temelie, cu toată cheltuiala me (a) , acest sf (â) nt și d (u) mnezeesc lăcaș, unde să prăznuește hram (ul) sf (i) nților mai marilor voevozi Mihail și Gavriil, spre pomenirea răposaților părinților și strămoșilor miei, căt și a fiilor și ourmașilor miei și a săracilor lăcuitori din satul acesta, rugând pre toți cei ce vor ceti și vor întra în biserica aceasta să roage pre D (u) mnezeu pentru măntuirea pomeniților și săi erte, anul 1807, mai 14”.
În anul 1821, pe aici au trecut turcii în drumul spre mănăstirile Slatina și Secu, unde se refugiaseră eteriștii. Turcii au împuns ochii sfinților din icoanele împărătești aflate pe catapeteasmă, urme care se mai păstrează și astăzi.
Nr. vizualizări:8719
Data ultimei vizualizări:2025-01-25 06:20:02
Data ultimei actualizări:2018-10-11 10:05:27
Data încărcării pe sit:2006-05-28 17:37:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-09-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 245

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy