Bucuresti :: Biserica Otetari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Oțetari
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Oțetari nr. 4, Sector 2
Cod poștal:020978
Persoană de contact :Diacon Bogdan Goretchi
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Mircea Goretchi
Hram:Sfintii Arh. Mihail si Gavriil, Sf. Nicolae, Sf. Haralambie
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Pe actualul loc al Bisericii Otetari s-a aflat, initial, un zavoi de otetari, pe malul fostei garle Bucurestioaia, afluent al Dambovitei, care isi avea vadul pe actuala strada Galati (date despre aceasta apa gasim in Istoria fondarii orasului Bucuresti de Dimitrie Papazoglu) . In anii 1680-1681 a fost construita, in zilele lui Serban Voda Cantacuzino, o bisericuta din lemn, despre care gasim referiri in Istoria Bucurestilor de Ionescu-Gion si in „Din vechiul Bucuresti intre anii 1789-1791” de Gheorghe Florescu. Tot din lemn s-a refacut, in anii 1691-1692, pe vremea Domnitorului Constantin Brancoveanu (1688-1714) , martir al crestinatatii, o a doua biserica, iar dupa razmerita a fost ridicata, in iulie 1757, sub Domnia lui Constantin -Voda Mavrocordat, a treia Biserica, de data aceasta din zidarie, asa precum aflam dintr-un act al Mitropolitului Grigorie al Ungrovlahiei, din 1786. Din pisania veche, scrisa cu litere chirilice sapate in piatra, care se pastreaza in pridvorul bisericii, aflam ca aceasta s-a zidit si infrumusetat cu ajutorul lui Margarit Staroste, al lui Nicolae Cernavodeanu, al Jupanului Nicolae Cupetul si al altor crestini, „ca sa le fie lor vesnica pomenire” La 25 august 1794, un ctitor pe nume Radu Nicule a daruit Bisericii un clopot. In prima jumatate a secolului al XIX-lea, Biserica Otetari, asa cum avea sa ramana intiparita in memoria bucurestenilor, a fost locul de ingropaciune al membrilor marii familii negustoresti Hagi Tudorache, de la care se pastreaza si astazi, in pridvorul Bisericii, doua morminte cu pietre funerare, datate 1825 si 1845.

Cu prilejul restaurarii din 1860-1866, pe timpul Mitropolitului Nifon Primat al Romaniei (1850-1875) , cu ajutorul familiilor Hagii Tudorache, N. Zamfirescu si Romanescu, unul dintre cei mai importanti pictori romani Gheorghe Tattarescu (1820-1894) , a executat intreaga pictura murala in ulei a Bisericii Otetari, precum si iconostasul.
Mitropolitul Nifon s-a nascut la Bucuresti, in mahalaua Otetarilor, pe ulita Teilor, actuala strada Vasile Lascar, in anul 1789, ca fiu al blanarului Rusaila, originar din orasul Castoria–Macedonia, care ajutat de Arhimandritul Iason a venit in Bucuresti, impreuna cu sotia sa Aposta. Rusaila il intalnise la Salonic pe Arhimandritul Iason, in timpul unui pelerinaj la Sfantul Munte Athos. Arhimandritul Iason locuia impreuna cu nepotul sau, calugarul Sofronie, in curtea Bisericii Otetari. Aici la Biserica Otetari, va fi botezat viitorul Mitropolit si va lua primele lectii de invatatura bisericeasca, de citire, scriere si cantare psaltica, de la calugarul Sofronie.
Chipul Mitropolitului Nifon este pictat in pronaosul Bisericii Otetari.
Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei (1789-1875) a daruit Bisericii Otetari, dupa restaurarea incheiata la 1866, o falanga dintr-un deget al Sfantului Mare Mucenic Haralambie (89 d. Hr. –10 februarie 202 d. Hr. ) , cel mai longeviv sfant crestin. Parintii Sfantului Mucenic Haralambie, au fost botezati de Sf. Apostol Ioan, iar despre bunicii sai se spune ca ar fi fost botezati chiar de catre Sf. Ioan Botezatorul.
Patrimoniul artistic
Pictura murala, care ii apartine unuia dintre cei mai importanti artisti plastici romani Gheorghe Tattarescu, transforma Biserica Otetari intr-un monument de prima importanta, care asteapta sa fie descoperit. Pictura este executata in ulei, pe un strat din glet de ipsos. Stilistic, pictura apartine scolii realiste de influenta italiana, care se intrepatrunde cu filonul bizantin ortodox, creand un stil propriu lui Gh. Tattarescu. Se remarca forta desenului, arhitectura sobra a compozitiilor, tehnica impecabila a folosirii clar-obscurului, impresia de spatiu si profunzime. Biserica pastreaza obiecte cu valoare de patrimoniu daruite, de-a lungul veacurilor, de ctitori: un epitaf al Mantuitorului, brodat in fir, din anul 1793; o icoana imparateasca ferecata in argint, din anul 1803; doua icoane din 1804; vitraliile Bisericii, datand din anul 1909. Medalioanele exterioare din mozaic sunt executate de pictorul Eugen Profeta.
Alte informații:Biserica Otetari, situata in centrul orasului, in perimetrul Batistei–Vasile Lascar, foarte aproape de Piata Rosetti, Teatrul National, Biserica Armeneasca si Colegiul National „Spiru Haret”, este un loc discret, dar plin de viata duhovniceasca, al geografiei ortodoxiei bucurestene. Scaderea numarului enoriasilor proprii este suplinita prin indreptarea credinciosilor din alte colturi ale orasului catre un locas cald si pasnic, comoara ascunsa de istorie si arta, in care rugaciunea hraneste si lumineaza sufletele. Omul devine mai liber, iar comunitatea isi reface tesuturile afectate de instrainare. Pentru credinciosii de la „Otetari”, Biserica este Acasa. Confruntata nu rareori cu dificultati materiale, Biserica noastra nu a incetat niciodata sa nutreasca darurile sufletesti. Si poate ca, dincolo de oricare alt dar cu care „Otetarii” au fost binecuvantati, cel mai de pret este religiozitatea nobila, retinuta dar plina de forta, a crestinilor care frecventeaza Biserica.
Arhitectura
Biserica Otetari are o forma alungita, trilobata; absidele laterale, ca si cea a altarului, sunt adancite. Constructia din zidarie groasa de caramida sustine acoperisul care, pe o sarpanta din lemn, suporta o invelitoare din tabla. Pridvorul creeaza impresia de spatiu liber, deschis. Pronaosul cu tavan scund accentueaza efectul de inaltare, in momentul patrunderii in naos, iar absidele cu vitralii si turla octogonala maresc si ele aceasta senzatie. Acoperisurile de tabla ale celor doua turle au forma de bulb, de factura slava. Lungimea interioara este de 23, 10 m, latimea in dreptul absidelor ajunge la 9, 43 m, iar inaltimea interioara a turlei este de 12, 60 m. Desi nu are dimensiuni mari, cladirea bisericii emana o impresie de monumentalitate, atat la interior, cat si la exterior.
Biserica Otetari, situata in centrul orasului, in perimetrul Batistei–Vasile Lascar, foarte aproape de Piata Rosetti, Teatrul National, Biserica Armeneasca si Colegiul National „Spiru Haret”, este un loc discret, dar plin de viata duhovniceasca, al geografiei ortodoxiei bucurestene. Scaderea numarului enoriasilor proprii este suplinita prin indreptarea credinciosilor din alte colturi ale orasului catre un locas cald si pasnic, comoara ascunsa de istorie si arta, in care rugaciunea hraneste si lumineaza sufletele. Omul devine mai liber, iar comunitatea isi reface tesuturile afectate de instrainare. Pentru credinciosii de la „Otetari”, Biserica este Acasa. Confruntata nu rareori cu dificultati materiale, Biserica noastra nu a incetat niciodata sa nutreasca darurile sufletesti. Si poate ca, dincolo de oricare alt dar cu care „Otetarii” au fost binecuvantati, cel mai de pret este religiozitatea nobila, retinuta dar plina de forta, a crestinilor care frecventeaza Biserica.
Arhitectura
Biserica Otetari are o forma alungita, trilobata; absidele laterale, ca si cea a altarului, sunt adancite. Constructia din zidarie groasa de caramida sustine acoperisul care, pe o sarpanta din lemn, suporta o invelitoare din tabla. Pridvorul creeaza impresia de spatiu liber, deschis. Pronaosul cu tavan scund accentueaza efectul de inaltare, in momentul patrunderii in naos, iar absidele cu vitralii si turla octogonala maresc si ele aceasta senzatie. Acoperisurile de tabla ale celor doua turle au forma de bulb, de factura slava. Lungimea interioara este de 23, 10 m, latimea in dreptul absidelor ajunge la 9, 43 m, iar inaltimea interioara a turlei este de 12, 60 m. Desi nu are dimensiuni mari, cladirea bisericii emana o impresie de monumentalitate, atat la interior, cat si la exterior.
Biserica Otetari are trei Sfinte Hramuri
• Sfintii Voievozi sau Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, praznuit la 8 noiembrie (hramul primei biserici) ;
• Sfantul Ierarh Nicolae, praznuit la 6 decembrie (hram adaugat in 1757, la refacerea Bisericii din zid) ;
• Sfantul Mare Mucenic Haralambie, praznuit la 10 februarie.
Sfantul Mucenic Haralambie a fost Episcop al Magnesiei (Asia Mica) fiind martirizat la porunca imparatului roman Septimius Severus (193 – 211) , pentru ca isi marturisise credinta in Hristos, infruntandu-l pe imparat, si o crestinase chiar pe fiica acestuia Galina, si pe toti curtenii ei. Sfantul de 113 ani a fost torturat prin ruperea carnii cu carlige de fier si prin jupuirea pielii.
In timpul supliciului, Sfantul Mucenic Haralambie, le-a spus celor care il persecutau: „Va multumesc, fratilor, ca mi-ati reinnoit sufletul care doreste sa se uneasca cu vesnicia! ” A rezistat tuturor torturilor si a savarsit si alte minuni, precum invierea unui tanar sau izgonirea demonilor. Sfantul a murit inainte de a fi executat prin taierea capului, dupa ce L-a vazut pe Mantuitor si pe sfintii Sai. Astfel si-a dat duhul la 10 februarie 202, unul dintre cei mai venerati martiri ai Bisericii crestine de la inceputul secolului al III-lea. Sfantul Haralambie are putere asupra bolilor si a mortii. Icoanele il infatiseaza tinand ciuma in lant. Se mai spune ca Sfantul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu ca bolile sa nu se apropie de oamenii care postesc de ziua sa. O legenda din Bucovina spune ca Sfantul Haralambie a suferit foarte mult in timpul vietii. De aceea, inainte sa moara, Dumnezeu i-a spus sa isi aleaga o rasplata. Sfantul i-a intrebat pe oameni ce ar trebui sa ceara, si ei l-au rugat sa ceara ciuma, care facea pe atunci multe victime. Dumnezeu i-a daruit atunci ciuma (boala) , iar Sfantul Haralambie a legat-o cu un lant si tot asa o tine si astazi.
Sfantul Mucenic Haralambie este considerat Tamaduitor al bolnavilor, Mare ocrotitor al familiilor, casniciilor si copiilor, un Mare Sfant si Grabnic Ajutator.
Moastele sale facatoare de minuni, ridicate de credincioasa Galina si incredintate comunitatii crestine din Antiohia, au fost duse la Constantinopol. De acolo, dupa practica sfanta, s-au impartit si s-au daruit diferitelor Biserici din lumea intreaga.
Asa se face ca Mitropolitul Nifon a inzestrat Biserica Otetari din Bucuresti, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfantul Ierarh Nicolae, cu Sfinte Moaste din trupul cel facator de minuni al Sfantului Mucenic Haralambie.

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Haralambie: „Alesule din ceata arhiereilor, Mare Mucenic Haralambie, care porti nume intocmai cu harul dat de atotputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-ne cugetul. . . curata inima, intareste-ne vointa in a face bine si primeste de la noi cantari si laude sfinte si ne ajuta in necazuri, in boli si suferinte. ” (Acatist, Condac 1) .
Cont IBAN : RO21MIND001000027168RO01
Banca : ATE BANK Romania S. A. Sucursala Calea Griviței
Cod Monument:B-II-m-B-19317
Nr. vizualizări:23315
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 18:25:35
Data ultimei actualizări:2018-10-04 13:42:38
Data încărcării pe sit:2005-04-23 15:10:41
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2015-08-09)
Un Lacas plin de Pace.
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-10-21
Aparat: NIKON E8800
Contor: 233

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu